Renoir-kiállítás látható a Nemzeti Galériában

2013. július 30. 16:01

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) utolsó idei Borszerda estjén mutatják be hivatalosan Budapesten Gilles Bourdos Renoir című játékfilmjét, miközben a közönség a francia mester munkáival is találkozhat szerda este a múzeum impresszionista nagykiállításán.

2013. július 30. 16:01

Az MNG júliusi Borszerda sorozatának záró estjén a Pannonhalmi Apátsági Pincészet mutatkozik be a Budavári Palota panorámateraszán, míg az állandó kiállításokban tartott tárlatvezetések témája ezúttal a víz lesz: többek  között Tengerek, Tavak és Folyók címekkel indulnak vezetések szerdán 18 órától – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Galéria. Szinyei Merse Pál pályafutásáról Gimesy Péter művészettörténész tart előadást, a Nemzeti Táncszínház pedig a Botafogo Táncegyüttes bemutatójával vendégszerepel az MNG-ben, melynek Jazz színpadán a Vörös Niki Quartet lép fel.

Gilles Bourdos Renoir című filmdrámájának hivatalos magyarországi premierjét 21 órakor tartják a Budavári Palota egykori Báltermében. A játékfilm érdekessége, hogy a stábban egy profi képhamisító is dolgozott: Guy Ribes fénykorában a legpatinásabb galériák szakértőit is megtévesztette, ezúttal pedig olyan képeket alkotott, amelyek hűen követik Renoir stílusát és témaválasztásait, gyakorlatilag „folytatva” a festő életművét. Bourdos mozija Renoir utolsó, Cagnes-sur-Mer-ben töltött éveiben játszódik. A mester az első világháború idején, 1915-ben ismerkedett meg Andree Heuschlinggel, később ismertté vált nevén Catherine Hesslinggel. A fiatal lány a festő utolsó modellje volt, később pedig fia, a rendező Jean Renoir felesége és sztárja lett.

A Borszerda programjaira váltott belépőjeggyel a Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai – Impresszionista és posztimpresszionista remekművek a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum gyűjteményeiből és az „Impressziók papíron. 1820-1920” című időszaki kiállítások is megtekinthetőek. A rendezvény részletes programjait a ww.mng.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!