Kierkegaard-kiállítás nyílik a PIM-ben

2013. szeptember 24. 22:42

Søren Kierkegaard dán teológus, filozófus, író életművét bemutató kiállítás nyílik csütörtökön a Dán Kulturális Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében Budapesten.

2013. szeptember 24. 22:42

Søren Kierkegaard Koppenhágában született 1813-ban, ott élt és alkotott egész életében. Haláláig nagyon kevés műve jutott el az olvasókhoz, művei jelentőségét is kevesen ismerték fel életében. Napjainkban viszont Kierkegaard világszerte ismert és elismert teológus, filozófus, író, hatása határok nélküli, művei sorra jelennek meg.

A kiállítás egy vándortárlat, amely Kierkegaard születésének 200. évfordulója alkalmából nyílik meg a világ több pontján. A tárlat eredeti dán anyagát Joachim Garff, a koppenhágai Kierkegaard Központ professzora állította össze és a Dán Kulturális Intézet jóvoltából látható Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

A tárlat három téma köré csoportosul, nemcsak Kierkegaard életéről, hanem teológusi munkásságáról, írói hatásáról és filozófiájáról is többet tudhatnak meg a kiállítás látogatói. Czékmány Anna, a kiállítás egyik szervezője az MTI-nek elmondta: több mint húsz molinón mutatják be kronologikusan a látogatóknak Kierkegaard életútját.

A PIM gyűjteményéből korabeli tárgyak egészítik ki a tárlatot, hogy megidézzék a korabeli hangulatot. A kiegészítők között szerepel cilinder, sétapálca, emellett korabeli bútorokkal rendezik be a teret. A tárlatot csütörtökön Hanne Tornoe a kiállítás szervezője és kitalálója, a Dán Kulturális Intézet igazgatója; Jon Stewart, a Kierkegaard Központ professzora és Nagy András, a Pannon Egyetem docense nyitja meg.

A november 1-jéig látható kiállításhoz kapcsolódik két program is. Október 15-én Nagy András A csábító című drámájának kétszereplős változatát olvassa fel Bánfalvy Eszter és Lábodi Ádám. A záró programot október 30-án tartják.

Egy beszélgetéssel és egy előadással zárjuk a kiállítást. Először a Jelenkor kiadó Kierkegaard-sorozatáról fog beszélgetni Soós Anita fordító, Bacsó Béla egyetemi tanár és Czakó István docens. A beszélgetés után pedig Nagy András nyitott egyetemi előadását hallgathatják meg az érdeklődők” – mondta el Czékmány Anna.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!