Magyar siker a nizzai filmfesztiválon

2013. október 22. 09:02

Nagy Dénes Lágy eső című, magyar-belga koprodukcióban készült kisfilmje nyerte a nizzai rövidfilmfesztivál fődíját.

2013. október 22. 09:02

Az idei – sorrendben a 13. – francia fesztiválon 30 európai országból 83 rövidfilm indult, ezek közül a zsűri a fiatal magyar rendező 28 perces alkotásának ítélte a fődíjat – közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Filmunió. A Lágy esőt a cannes-i fesztivál Rendezők Kéthete programjában láthatta először a nemzetközi közönség. A film korábban elnyerte a Friss hús rövidfilmfesztivál közönségdíját Budapesten, majd a legjobb fikciós film díját a portugáliai Vila do Conde rövidfilmeknek szentelt nemzetközi fesztiválján.

Az azonos című Tar Sándor-novella adaptációja egy nevelőotthonban nevelkedett serdülő fiúról szól, aki beleszeret osztálytársnőjébe, és képtelen szerelmét normálisan megvallani. Az amatőr főszereplőkkel forgatott film egy elmaradott kistelepülésen játszódik a mai Magyarországon.

A film kb. 11-12 millió forintból készült, ami kétharmad részben magyar, egyharmad részben belga forrásból származott, és annyira kevés volt, hogy a főbb stábtagok mind ingyen dolgoztak. A forgatás mindössze 9 napig tartott a heves megyei Füzesabony környékén, nem messze onnan, ahol Tar Sándor is élt. A filmben csupa amatőr szereplő játszik, akiknek a többsége az életben is egy társasághoz tartozik.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!