Nemzeti gyógynövény mintakert nyílik Balatonőszödön

2013. december 25. 11:40

A Kárpát-medence élővilágát, őshonos állatait felvonultató oktató központot és turisztikai bemutató helyet alakítanak ki a Balaton déli partján: első lépésként jövőre Balatonőszödön nemzeti gyógynövény mintakert létesül 50 millió forint pályázati forrás felhasználásával - közölte az ötletgazda Somogy-Táj Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-vel.

2013. december 25. 11:40

A gyógynövényeket bemutató kertet egy régi, omladozó kúria elhanyagolt parkjából alakítják ki, a munkálatok tavasszal indulnak - mondta Szunai Miklós építési nagyvállalkozó, aki egyben a Széchenyi Tudományos Társaság elnöke. Az elvadult bozótost felszámolják, a parkba a vadon termő legfontosabb, 50-60 féle olyan füvet, cserjét telepítenek, amelyek a népi gyógyászatban évszázadok óta a különféle bajok orvoslására szolgáló hatóanyagokat tartalmaznak.

A leendő nemzeti gyógynövény mintakert egyúttal ráirányítja a figyelmet, hogy a Kárpát-medence agroökológiai adottságait nem használják ki eléggé.

Az elképzelés szerint a lerobbant kúriát is felújítják, helytörténeti múzeumot, tanácskozó termet rendeznek be. Mellette pedig felépül egy nádból és más természetes anyagokból készített bioház, amely az otthonteremtés ezen régi-újszerű, olcsón kivitelezhető formájához ad iránymutatót a hazai és külföldi turistáknak.

A gyógynövény nemzeti mintakert 2014 nyarának végén fogadhatja az első látogatókat.
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2015. május 09. 15:24
Egyre többször merül fel a gyógynövény, mint "nemzeti", ami arra utal, hogy a fidesz ezt is behúzza a dohány, alkohol, szerencsejáték mellé, ami után már csak a szex- és a fegyverüzlet hiányzik, mint kedvelt maffiaágazatok. Legutóbb felmerült, hogy a közmunkásokat kéne a mákra ugrasztani, ami a morfin alapanyaga.
Fahrenheit 451
2015. május 09. 15:24
Nocsak.. már vannak "nemzeti rendelők" is, ahol "kilövésre ítélhetik" a polgárokat?
kamasuka
2014. július 11. 12:56
Valami igazmondó növényt is fognak termeszteni, ami csak ott őshonos.
silvester
2013. december 26. 01:00
Elkelne mar egy nemzeti gyomnovenyirto keft is. Az aszat,a tarack.a betyarkoro,szamarkoro es meg irtasanak vegkepp eljott az ideje.Ezek a regi szocilasta idokben elterjedt gazok,az allergenek szennyezik a levegot,gyomtalanitani szukseges mihamarabb,de legkesobb tavasszal 2014 aprilisaban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!