Idén is Kolozsvári Magyar Napok

2014. május 07. 15:07

Az Óperencián innen és túl jelszóval szervezik meg augusztusban a Kolozsvári Magyar Napokat augusztus 17. és 24. között.

2014. május 07. 15:07

Az Óperencián innen és túl jelszóval szervezik meg augusztusban – idén ötödször – a Kolozsvári Magyar Napokat augusztus 17. és 24. között – jelentették be egy szerdai kolozsvári sajtótájékoztatón a szervezők. Gergely Balázs, a magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón az újdonságok között említette, hogy idén nyolcnapos lesz a fesztivál, erősítik a rendezvény színházi és komolyzenei kínálatát, és programokkal próbálják megszólítani a kolozsvári zsidó közösséget is. A jelszót a főszervező azzal magyarázta, hogy meseszerűen alakult a magyar napok története. Hozzátette, a szervezőcsoport – akárcsak a mesék főhősei – a megfelelő szövetségesek megtalálásával érte el céljait. E szövetségesek között mutatta be Galambos Istvánt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettesét.

 
Galambos István elmondta: a közmédia az MR Szimfonik Live produkciójával, az MR Szimfonikusok komolyzenei koncertjével, sajtófotó-kiállítással és filmvetítésekkel kapcsolódik be a rendezvénysorozatba. Hozzátette, az MR Szimfonik Live első alkalommal áll Magyarország határain túli közönség elé. Kolozsváron Péterfy Bori és a Love Band, a Heaven Street Seven és más csapatok slágerei hangzanak el nagyzenekari kísérettel. Az MR Szimfonikusok Vásáry Tamás vezényletével komolyzenei koncertet is tartanak a magyar napokon. A vezérigazgató-helyettes azt is hangsúlyozta, hogy a közmédia kiemelt figyelmet fordít a kolozsvári rendezvénysorozat bemutatására. Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere örömhírként jelentette be, hogy az önkormányzat idén 130 ezer lejjel (mintegy 9 millió forint) támogatja a magyar napokat. Az összeg meghaladja a két évvel ezelőtti támogatás háromszorosát. Horváth Anna fontosnak nevezte, hogy a magyar állam jelentős anyagi támogatásával elindított rendezvényhez évről-évre nagyobb összeggel járuljon hozzá az a közösség, amelyiknek a rendezvény szól.
 
Az alpolgármester megemlítette, a rendezvényre az önkormányzat is büszke: a város az István a király tavalyi előadásán készült, a főtérre összegyűlt tömeget ábrázoló képpel hirdeti kulturális programjait. Szabó Lilla programigazgató elmondta: a Kolozsvári Állami Magyar Színház idén először vállalta hogy bekapcsolódik a magyar napok szervezésébe. A társulat három előadással áll a közönség elé. Sánta Levente fesztiváligazgató elmondta, a Kolozsvár főterén felállítandó színpadon a Honvéd Táncszínház Székely Dózsa György táncjátéka nyitja meg az esti produkciók sorát. Néptánc, könnyűzene, rock és alternatív rock csapatok foglalják el egy-egy estére a színpadot. A magyar napok végén Illés emlékkoncerten áll a kolozsvári színpadra Szörényi Levente, Bródy János és Szörényi Szabolcs, valamint meghívottjaik, az utolsó este pedig az Experidance Ezeregyév látvány- és táncszínházi nagyprodukcióját láthatja a közönség.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!