A Balaton vize miatt is van akkora belvíz Somogyban

2014. október 19. 13:42

660 hektár földterület áll víz alatt Somogyban, mégpedig részben azért, mert az őszi esőzések miatt gyorsabban le kell engedni a Sió-csatornán a Balaton vizét. Eddig négy Velencei-tónyi vízmennyiség távozott a Balatonból, de még elég sokat le kell ereszteni belőle.

2014. október 19. 13:42

Térdig áll a víz számos mezőgazdasági hasznosítású földterületen Somogyban. A gazdák panaszkodnak, hogy nem tudják learatni a termést, és a következő évre sem tudják előkészíteni az érintett területek talaját. A Hír TV kiderítette: a háttérben részben a Balaton agy szeptemberi esőzések miatt jelentősen megnőtt vízszintje áll, amit a Sió-csatornán engednek le a vízügyesek. A 660 hektárnyi belvíz alatt lévő területből körülbelül 50 hektár a következménye a Sión lefolyó pluszmennyiségnek.

A gazdák szerint későn látott neki a vízügy a munkáknak, ezzel akár több mint 100 millió forintos kárt okozva nekik. A gazdák ezért kártérítésre számítanak.

„Leengedtünk már 140 millió köbmétert. Nagyságrendileg ez azt jelenti, hogy durván olyan 4 Velencei-tónyi vízmennyiség, ami távozott már a Balatonból, de még hátravan elég sok, körülbelül egy olyan 2 hónapos vízeresztés elé nézünk normál időszak esetében, hogy ha december elejére a 100 centimétert el kívánjuk érni” – mondta a Hír TV-nek a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Csonki István.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2015. január 05. 09:12
Ezt a cikket is a buta, ostoba emberi önzés teremtette meg. Minek építkeztek a Balaton medrébe, parti részeire. Csak emlékeztetőül, valaha Marcaliig ért le a Balaton, ahol ma a Nagyberek van, ott valaha víz volt. Részint az északról jövő hullámok, részint pedig a Déli Vasút megépítése, most pedig a gyurcsányi m7-es autópálya épült be a mocsárba... Csodálkoznak az építési költségeken, azon, hogy a természet visszaköveteli azt, ami az övé volt, az övé és az övé lesz. Mindezt csak azért, hogy néhány kivagyi ember elmondhassa, hogy vízparti telkem van, egyenesen a vízbe megyek be a szobámból. Hát most a víz jön be a szobába...
TÖRD ÖSSZE A TV-D!
2014. október 20. 01:02
muszáj mindenhol beleavatkozni a tájba saját, természetes dinamikájába, akár mezőgazdasággal akár építkezéssel? az engedély nélküli partmenti ingatlanokat meg betonozásokat lebontották már?
Gregorius
2014. október 19. 21:58
Ez bizony igaz, az elmúlt hónapban igen komoly (és váratlan) esők voltak, így valószínűleg a Sió csatorna is "két irányból" (Balaton és a helyi vízfolyások) telítődik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!