Politikai rendszereket megkoreografáló darabot mutatnak be a Trafóban

2014. október 07. 16:03

Tíz különböző nemzetiségű ember, választások, döntések. Ivana Müller Közös nevező című darabjában egyszerű csoportdinamikai mechanizmusokkal és egy padlóra festett halmazábrával mutatja be akár a legkisebb értékválasztások hatásait is.

2014. október 07. 16:03

A Közös nevező című darab tíz különböző nemzetiségű embert állít színpadra, és az ő térbeli pozicionálásukkal megmutatja, hogy minden választásunk, minden döntésünk, még a legegyszerűbb is, komoly következménnyel jár(hat). Az előadásban fény derül arra, hogyan lehet akár a legegyszerűbb csoportdinamikai mechanizmusokkal is politikai-, és/vagy társadalmi rendszereket szemléltetni. A padlóra festett körök és vonalak között egy halmazábra elemeivé válnak a szereplők, akik minden állításukkal véleményt formálnak saját magukról, és egy adott társadalmi rendszerről. Értékekről, amelyek meghatározzák őket, és azt is, amit képviselnek. Dohányoznak-e, félnek-e a kutyáktól, vagy éppen hogy állnak a homofóbia kérdéséhez. Ezek a kijelentések jelölik ki a „halmazábrában” elfoglalt pozíciójukat, a többiekhez való viszonyukat. A rendszer persze dinamikusan változik a legabszurdabb és a legegyszerűbb kijelentések hatására. A közösségek tagjai felcserélődnek, de az egység folyamatosan mozgásban van. Aztán a játék versennyé alakul, és minden jelenet végén várjuk, ki mondhatja ki a végső győzelmi mondatot: „Én győztem”.

Ivana Müller koreográfus korábban összehasonlító irodalmat tanult Zágrábban, számos táncos kurzuson és workshopon vett részt Horvátországban és Amsterdamban. Később Hollandiában koreográfiai tanulmányokat is folytatott, és az előadó-művészet területén kezdte meg pályafutását. Darabjait lehetetlen tiszta műfajokba sorolni, hiszen egyaránt használ installációs elemeket, szöveget, táncot, videót. „Olyan nyelvet használok, ami ötvözi a fotográfiát, a videóművészetet, a táncot és a beszédet… Talán mert nem tudom definiálni magam pusztán az egyikkel vagy a másikkal. De nem is törekszem egy meghatározott közönségnek alkotni, vagy egy adott kritikusi kör elismerését elnyerni …Sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy HOGYAN használom a médiumokat vagy a műfajokat, annál, hogy MELYIKET használom” – mondta korábban Müller.

Ivana Müller darabja október 10-én és 11-én lesz látható a Trafóban. A Közös nevező a TRAFÓ Közös ügy című sorozatának része, a CAFe Budapest 2014 Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!