Magyar siker Cannes-ban: elnyerte a zsűri nagydíját a Saul fia

2015. május 24. 20:28

Az elsőfilmes Nemes Jeles Lászlónak ítélték a zsűri nagydíját a cannes-i filmfesztivál záró ceremóniáján vasárnap este. A Saul fia az első magyar film, amely elnyerte a világ legrangosabb filmfesztiváljának második legfontosabb díját. A Saul fia összesen három elismerést zsebelt be.

2015. május 24. 20:28

A Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díja és a François Chalais-díj után a zsűri nagydíját is bezsebelte Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia vasárnap este a 68. cannes-i filmfesztiválon. Utoljára 1984-ben Mészáros Márta a Napló gyermekeimnek című alkotásáért vehette át a Grand Prix Spécial du Jury-t Cannes-ban.

A világ legjelentősebb filmfesztiválján a legjobb rendezőnek járó elismerést Hou Hsiao-Hsien érdemelte ki, míg az Arany Pálmát a francia Jacques Audiard rendező kapta Dheepan című, sri lankai bevándorlókról szóló alkotásáért.

Összesen 573 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2016. január 05. 22:58
A legtöbb jogi rendszerben van a "clean hands", a tiszta kezek doktrínája ami azt jelenti, hogy ne legyen piszkos a keze, véres a keze annak aki másokat megvádol. A holokuszt ipar mindenkit megvádol, mindenkit zsarol, mindenkin átgázol és ártatlan emberek, ártatlan gyerekek lemészárlását védi, igazolja a holokuszt nevében. Azért van az, hogy különösen azok akik akár személyes tapasztalatból, öregebb rokonok történeteiből, nemzeti íróink leírásaiból ismerik azokat a borzalmakat amiket a zsidók elkövettek a magyarok ellen, azok azt mondják, hogy elég a holokusztozásból és inkább arról is beszéljünk, hogy ezek mit követtek el a magyarok ellen.
Mindjárt
2016. január 05. 22:58
Csak akkor lenne probléma ha két vagy három holokusztfilmet adnának be mivel minden holokusztfilm eleve első díjat érdemel de akkor, hogy csinálják ha három ilyen csodálatos alkotás közűl kell választani :)
Mindjárt
2016. január 05. 22:58
Miért kell igazi problémákról, sok millió ártatlan ember életét elpusztító problémákról beszélni amikor itt van ez a csodálatos holokuszt film? :)
Mindjárt
2016. január 05. 22:58
Nem egészen értem ezeket a tagadó büntető törvényeket. Tudjuk, hogy sok embert bebörtönöztek akik tagadta, hogy volt zsidó népirtás. Szerintem volt zsidó népirtás de Amerikában tagadhatod, ahogy bármi mást is mert a szólásszabadság alkotmányosan védett jog de Európában nincs ilyen. Európában oda jutottunk, hogy nem is kell tagadni a zsidó népirtást és az is bűnténynek számíthat elég ha nem beszélsz megfelelő áhítattal róla. Ez már gondolat terrorizmus. Ugyan akkor érthetetlen, hogy Európában az örmény népirtást lehet tagadni de a zsidó népirtást nem. Ezt undorító rasszizmusnak tartom ami szerint egy ember élete fontos de egy másik ember élete nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!