Fellendült az ingatlanpiac a Balatonnál

2015. június 16. 12:36

Egyre többen vennének lakást, házat és telket a magyar tengernél – írja a VS.hu. A főváros és Győr után a harmadik legpezsgőbb piaccá alakult a balatoni, az árak pedig fél év alatt helyenként teljesen elszálltak.

2015. június 16. 12:36

Balogh László az ingatlan.com hirdetési portál vezető gazdasági szakértője a VS.hu-nak elmondta: az első életjelek még télen jelentkeznek a keresésekben. Az érdeklődést idén a brókerbotrányok is táplálják: az érdeklődők biztos befektetési lehetőségekre vadásznak, melyet meg is találnak a balatoni ingatlanpiacon. Egyelőre csak a nagy megyeszékhelyeken és a fővárosban élénkült meg az ingatlanok iránti kereslet, az ország egészére jellemzőek a szélsőségek. Jáhni Tamás, az OTP Ingatlanpont balatonfüredi irodájának szakértője ebből a szempontból a Balaton ingatlanpiacát és el tudja harmadolni: első a déli oldalon Balatonvilágostól Boglárig tartó szakasz, a második szelet az északi parton Kenesétől Tihanyig ér, míg a harmadik rész Keszthely, Hévíz és környéke. Badacsonytól Aszófőig viszont tátong egy lyuk, amely az ingatlan.com hirdetési térképéből is jól kivehető – olvasható a VS.hu-n.

 
Jáhni szerint a tavalyi év vége óta bődületes kereslet indult be a Balatonon, ami már kezd emlékeztetni a válság előtti időkre, és ami a lakásokra és az apartmanokra érvényes elsősorban. Ezen a piacon már egyértelműen túlkereslet van: Keszthely és Hévíz környékén 10 százalékot, Siófokon és Balatonfüreden pedig 20-30 százalékot mentek az árak felfelé. Valószínűsíthető, hogy ez a tendencia előbb-utóbb utoléri majd a családi házak piacát is, hiszen a kínálat egyre szűkül. Az árakról átfogó képet fest az ingatlan.com április végi összeállítása, mely szerint a Balaton északi partján az átlagos hirdetési ár négyzetméterenként 285 ezer forint. A legolcsóbban Almádiban van esély lakáshoz vagy házhoz jutni 273 ezres átlagáron, míg a legdrágább terület Tihany, ahol az 565 ezer forintos négyzetméterár számít átlagosnak. A déli parton alacsonyabbak az árak: a260 ezres átlagár mellett Balatonlellén már akár 195 ezer forintért is keresgélhetnek a kevesebb pénzből gazdálkodók.
 
A vásárlók zömének két dolog számít: minél közelebb legyen a vízparthoz és minél olcsóbbal lehessen megkapni az ingatlant. Ehhez jön hozzá a kényelem, a vásárlók nem a retrót keresik. Az áremelkedés gyors tempója azonban a szakértő szerint nem fenntartható, ám a hirtelen fékeződéstől sem kell tartani, aki pedig bérbe tudja adni az ingatlanát, az tovább növelheti a hozamot. Jáhni Tamás tapasztalatai szerint a nyári időszakbana tóparti nagyvárosokban egy kétszobás, 50-60 négyzetméteres lakásért 100-120 ezer forint bérleti díjat is elkérnek havonta, és sokszor hirdetni sem kell őket. Befektetési szemmel a stabil értékmegőrző képesség fontos, hiszen a balatoni ingatlanpiac a 2008-ban kirobbant gazdasági válság idején sem roppant össze. Volt ugyan némi visszaesés az árakban, de az országos átlaghoz képest kisebb értékcsökkenéssel szembesültek az ingatlanjaikat akkor éppen eladni szándékozók. A VS.hu által megkérdezett helyi ingatlanosok véleménye szerint pedig a piac ezen remek tulajdonsága idén még jobban felértékelődött.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!