Elstartolt a Gombaszögi Nyári Tábor

2015. július 14. 15:14

Kedd délelőtt megkezdődött a krasznahorkaváraljai kempingben a Gombaszögi Nyári Tábor, a szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb hagyományokra visszatekintő rendezvénye.

2015. július 14. 15:14

Megnyitotta kapuit kedden délelőtt a krasznahorkaváraljai kempingben a Gombaszögi Nyári Tábor, a szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb hagyományokra visszatekintő rendezvénye – közölte a fesztivál médiakommunikációért felelős szervezője. Czímer Gábor elmondta, hogy a fesztivál keddi, nulladik napján a kapunyitás után már meg is érkezett az első néhány száz látogató a táborba, a partibuszokkal érkezőket pedig késő délutánra várják. Hozzátette: a vendégek túlnyomó része a hivatalos tábornyitás után érkezik a vasárnapig tartó fesztiválra. A tábor első fesztiválprogramja a Kicsi Hang kedd esti koncertje lesz, a tábor hivatalos megnyitóját, az ünnepélyes zászlófelvonást pedig szerdán délelőtt tartják Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke részvételével.

 
Az idei táborban a szervezők közlése szerint 15 belső és külső helyszínen több mint 250 program várja az érdeklődőket, köztük koncertek, közéleti fórumok és szórakoztató műsorok egész sora. A tábor közéleti részében helyet kapott előadások, szakmai beszélgetések és vitafórumok jelentős része a kétnyelvűség és a magyar nyelvhasználat kérdésköréhez kötődik idén. A fórumokon kiemelt szerepet kap majd a szlovákiai magyar oktatásügy, azon belül is a kisiskolák jövője, valamint a kárpátaljai magyarság helyzete is az ukrajnai események tükrében. Ezen felül terítékre kerül az Iszlám Állam problémaköre, valamint a sajtószabadság témája is. A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői idén eredetileg három, kiemelt érdeklődésre számot tartó politikai-közéleti vitafórumot terveztek, ezek közül azonban végül csak egyet tartanak meg. A Magyar Közösség Pártját (MKP) vezető Berényi József és a Most-Híd szlovák-magyar párt vezetője, Bugár Béla közötti pártelnöki vita azért nem valósul meg, mert Bugár Béla nem tud részt venni a fórumon. A szervezők Andrej Kiska szlovák államfőt is meghívták a táborba, ám az elnök elfoglaltságaira hivatkozva lemondta a részvételt.
 
A harmadik kiemelt fórum meghívottja, Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter és korábbi államfőjelölt jelezte részvételét. A tervek szerint ez a beszélgetés szerdán zajlik majd a magyarokat is érintő aktuális témák vezérfonala mentén, a Benes-dekrétumok érintésével. A tábor zenei programjának az idén négy színpad ad helyet. A nagyszínpadra 13 fellépőt soroltak a szervezők, köztük a már említett Kicsi Hang mellett olyan előadókat, mint a Csík zenekar, a Kiscsillag, a Hiperkarma, a Rómeó vérzik, a Jóvilágvan vagy a Ghymes, amely az utolsó napon lép színpadra. Ugyancsak a tábor utolsó napján rendezik meg – már második alkalommal – a Szlovákiai Magyar Dal Napját szlovákiai magyar zenekarok részvételével. A Gombaszögi Nyári Tábor elődrendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza, a tábort jelenlegi formájában már nyolcadik éve a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete, a Diákhálózat és a Sine Metu polgári társulás szervezi több más diákszervezettel együttműködve. A Gombaszögi Nyári Tábor már évek óta csak nevében „gombaszögi”, mivel a Rozsnyóhoz közeli Krasznahorkaváralján, a helyi kempingben rendezik. A tábor részletes programja a www.gombaszog.sk honlapon érhető el.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!