Spontán Quimby és smároló MOMÉ-s lányok: ilyen volt a Bánkitó

2015. július 20. 14:42

Bréking: tömegnyomor, lehúzás és Pumped Gabo nélkül is lehet fesztiválozni. Bár talán okosabb volna nem elárulni, hogy minél kevesebben tudják, de a Bánkitó jelenleg Magyarország legkellemesebb, legélhetőbb fesztiválja szuper zenei programokkal és egy csipetnyi civileskedő világmegváltással. Itt Kiss Tibi pisil melletted a bokorban, aztán lenyom egy meglepetés Quimby-koncertet, a zenészek egymás koncertjein buliznak, a MOMÉ-s lány pedig a tóparton smárol valakivel. A Bánkitó Fesztiválon jártunk.

2015. július 20. 14:42
Terján Nóra

„Gyerekek, komolyan mondom, hogy a tegnapi volt életem legjobb bulija” – mászik ki a szomszédos sátorból egy barátom, majd miután magához tér a felismeréstől, hozzáteszi: „De vágjátok nem az, hogy benne volt a top ötben, hanem mindent vitt!” – és még csak péntek reggel fél kilenc van. A tűző naptól aligha lehet tovább aludni, ám ezt senki sem bánja. A Bánkitó fesztiválon vagyunk a Nádas kemping árnyas fái alatt, ahol a hangulat egészen családias: rengetegen sátrazzák végig a fesztivált kutyákkal és babákkal, akár kismamaként, a bográcsban már készül a Tilos rádiósok babgulyása, a WC-papírt pedig mindig valaki elhasználja előttünk.

Inkább van nyaralás-kemping-osztálykirándulás feelingünk, mint fesztivál: nincs tömegundorunk, még hírből sem hallani a gyűlöletes fesztiválkártyás fizetőrendszerről és nem 800 forint egy túlvizezett, langyos fröccs, ezáltal pedig nem érzed úgy, mintha a kártyáddal együtt minden alkalommal téged is lehúznának. Az emberek vigyáznak a környezetükre, sehol egy sárba hugyozó, majd lendületből beleugráló francia brigád, esetleg egy raklapnyi Pumped Gabo, elmaradnak a hatalmas szponzor-molinók és sátrak, ráadásul gyakorlatilag telefonra sincs szűkség, hisz' minden közel van és úgyis szembejön, akit kerestél.

 Fotó: MTI
 
Kiégett aktivisták terápiája és részvételi színház
 
A Nógrád megye délnyugati részén elhelyezkedő község a Cserhát dombjai között fekszik. A Bánkitó fesztivál szervezői nagyon beletrafáltak a tutiba a helyszínválasztásnál, hiszen július közepén (is) csodás itt a levegő, a tó vize pedig pont tökéletes, így az anti-mainstream kultúrsznob értelmiségi pestiek számára nincs is jobb választás a Bánkitónál: lehet művészkedni, világot megváltani, vagy akár lightosan politizálni két csobbanás között, de a standup comedy rajongói is hamar megtalálhatták a számításaikat, ugyanis a HVG publicistái (Hont, Seres és Tóta W.) egymás között beszélgettek például az értékalapú kritikáról és fikázásról. Ez egyébként meghozta a kedvünket egy olyanhoz, hogy jövőre a Mandiner újságírói (mondjuk Balogh, Rajcsányi, Stumpf) értekezzenek a kommentelőkről. (Nem.)
 
A civil és a színházi vonalon is kóstoltunk ezt-azt: külön programot szerveztek például kiégett aktivistáknak, ám a legizgalmasabb projekt kétség kívül a laki gyerekekkel tíz nap alatt összerakott előadás volt szombat este. A fórumszínház slammel találkozott a Borsod megyéből érkező 12-16 éves gyerekek játékában. Azért nem írok előadást, mert a történetet ők maguk írtak saját hétköznapjaikból inspirálódva, melynek során a néző is cselekvővé válhatott. A legjobb értelemben vett, megható és személyes részvételi színházat Szabó Veronika rendezte Horváth Kristóf vezényletével.
 
Fotó: MTI
 
A38-as feltörekvő tehetségek és underground dívák
 
Állítólag valakinek az ismerőse látott valakit, aki nem a hetedik kerületből jött le (sic!) – de szerintem ez kamu. „Milyen kiscsajra akarsz most akkor elrángatni?” – kérdezi kétkedve az egyik barátnőm, aki félórával később aztán már vadul ugrál a Csaknekedkislány koncertjén. Az egyelőre kevéssé ismert, ám őrületes hangulatot teremtő, sanzonzenét vicces szövegekkel újraértelmező bandának egyébként az a Csepella Olivér a frontembere, aki a Nyugat vs. Zombik c. képregényt rajzolja éppen, amelyben Ady totál részeg, Karinthy meg zombikat ver egy széklábbal. A tópart színpados koncertre összegyűlő tömeg láttán a zenekar egyébként olyannyira meghatódott, hogy a végén nem győzték megköszönni az élményt a közönségnek: „Nem baj, ha a következő koncertünkre megint húszan jöttök, ezt sosem felejtjük el!” – és noha kétlem hogy ezek után a Falábú nő és a MOMÉ-s lány balladáját megéneklő Csaknekedkislány dalait ne dúdolnák tömegesen, mégis ez a gesztus mutatta a legszebben, miért is olyan kellemes a Bánkitó fesztivál: senki sincs elszállva magától és a zenészek még ismerik az alázat fogalmát.
 
 

 
Legyen szó a mindig maximumot hozó Senáról, vagy a kemény rockereket is megszégyenítve stage divingoló Péterfy Boriról, netán a meglepetésként fellépő Quimbyről, itt nincs celebeskedés és pózolás, lapítás a backstage-ben, amíg „letudjuk a haknit és húzunk végre haza”: a Balaton Method alkotói a film vetítése alatt például úgy visongtak és tapsikoltak egy-egy jelenetnél örömükben, mintha nem kétszázadszorra látták volna azt, a frissen Budapestre költöző Antonia Vai például saját, csütörtöki koncertje után pedig végig maradt és bulizott a tömegben, sőt, az AKPH koncertjén be is ugrott énekelni egy szám erejéig.
 
 
Fotó: MTI
 
Te, ezek összegyűjtik a szemetet, mi van?
 
A Bánkitó fesztivál szintén párját ritkótó sajátja a környezettudatosság: senki nem hagy maga után több szakajtónyi szemetet, a tó tetején nem ringanak a papírpoharak és sörösüvegek vasárnap reggel, a környezet szeretve és tisztelve van. Szóval a visszaváltható, nem eldobható poharak mellett ezt értsük úgy, hogy itt nem menő trógernek lenni: a három nap ökológiai lábnyoma összehasonlíthatatlanul kisebb egy átlag fesztiválnál.
 
Valahogy így kezdődhetett a Sziget: csináljunk egy bulit a haverokkal, aztán valami lesz. Ami viszont lett, az az idegenforgalom szempontjából csodás, ám üdítő élmény, hogy a fesztiválgyáron, a 15-20ezres napijegyeken, az Air Max-párás, tömegnövelő-szagú veretésen, a szponzorok diktálta trendeken túl elfér egy kevésbé szervezett és profitorientált tóparti ejtőzés is a piacon. Talán hiú remény, de bízzunk benne, hogy ez minél tovább így is marad.
 
*
 
Nyitókép: Ocsenas Péter

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!