Öt könyv, amit nem hagyhatsz ki szeptemberben

2015. szeptember 16. 08:00

Itthon a Hyperion-tetralógia után újabb Dan Simmons-könyvvel kopogtat az Agave Könyvek, de az angolszász piacon is izgalmas könyvek jönnek. Az első klímaváltozással kapcsolatos történeteket gyűjtő antológiában Atwood-, Bacigalupi és Robinson-történetek is helyet kaptak, egy angol kisvárosban pedig egy számítógép újrajátssza az első világháborút.

2015. szeptember 16. 08:00
Pintér Bence

Nem bővelkedünk jelentős hazai megjelenésekben szeptemberben: egyedül az Agave érkezik egy újabb Dan Simmons sorozat első darabjával. Az angolszász piac azonban szokás szerint pörög, négy könyvet szedtünk össze innen az angol városkát irányító, első világháborút szimuláló számítógépektől a Ian McDonald új, Holdon játszódó drámájáig.

1. Dan Simmons: Ílion (Agave Könyvek) 

A remek Hyperion-tetralógia után újabb Dan Simmons-sorozatba kezd az Agave: szeptember 22-én jelenik meg az Ílion, utána pedig feltehetően jövőre jöhet a folytatás, amely eredetileg Olympos címmel jelent meg.

Javában dúl a trójai háború a Marson, az Olympus hegy lábánál. A csúcsról Zeusz és halhatatlan családja figyeli és alakítja az eseményeket. Thomas Hockenberry, a 21. századi professzor, előbb krónikásként, majd egy fontos küldetés végrehajtójaként bosszúszomjas istenek és istennők ármányos magánháborújában találja magát.

A Földön az utolsó túlélő emberek kis csoportja az elveszett múlt és egy pusztító igazság után kutat, míg négy érző robotszerű lény elhagyja a Jupiter vidékét, hogy megtalálja és felszámolja egy katasztrofális sugárzás forrását valahol egy hegy csúcsán, kilométerekkel a terraformált vörös bolygó felszíne felett.

2. Matthew de Abaiuta: If Then (Angry Robot)

A közeli jövőben a társadalom összeomlását egy angol kisváros a Process számítógépes algoritmusainak segítségével éli túl. A városka életének minden aspektusát a Processirányítja. Mindenkinek megadja, amire szüksége van, de arról is dönt, hogy kit száműz védelme alól. Főhősünk James, a végrehajtó, aki arról gondoskodik, hogy a Processutasításait mindenki betartsa. 

A Process most az első világháborúra készül és katonákat követel a várostól, miközben újrajátszik olyan eseményeket, amelyek száz éve, a valódi háborúban lejátszódtak. Johnnak is el kell mennie a Dardanellák elleni hadjáratba, de közben rájön: a Process sokkal kifinomultabb rémisztőbb, mint bárki gondolta volna.

A Liverpoolban élő Matthew de Abaiuta előző regényét, a The Red Ment Clarke-díjra jelölték és film is készül belőle. Az If then szeptember elsején érkezik.

3. Loosed Upon the World: The Saga Anthology of Climate Fiction (Saga Press)

A Saga Press gondozásában érkezik szeptemberben az első átfogó cli-fi, azaz climate-fiction antológia, a Loosed Upon the World. Vége az általunk ismert világnak? A John Joseph Adams (Lightspeed magazin) által szerkesztett kötetben olyan történetek kaptak helyet, melyek napjainkban, illetve a közeli jövőben a klímaváltozás hatásait vizsgálják. Olyan neves szerzők járultak hozzá egy-egy történettel a kötethez, mint Margaret Atwood, Paolo Bacigalupi, Seanan McGuire vagy Kim Stanley Robinson.

4. Salman Rushdie: Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights (Random House)

New Yorkot vihar sújtja, aztán furcsa dolgok történnek a városban. Egy földhözragadt kertész lebegni kezd, egy képregényrajzoló kreálmánya életre kel, a polgármester irodájában magára hagyott kisbaba pedig a puszta jelenlétével megjelöli a korrupt tisztviselőket. Még maguk sem tudják, de az érintettek mind egy dzsinnhercegnő leszármazottai. Most, mikor a világok határai elmosódnak, a leszármazottaknak meg kell küzdeniük egy ezeregy éjszakán tartó csatában...

A világszerte elismert Salman Rushdie-t senkinek sem kell bemutatni, új regényében a recenziók szerint vegyíti a keleti mitológiák és az Ezeregy éjszaka meséi elemeit a sci-fivel és a homéroszi eposzokkal.

5. Ian McDonald: Luna (Tor)

Ian McDonald új regényében a Hold meg akar ölni. A Lunával induló könyvsorozat története szerint a Holdat öt nagy cég uralja (Az Öt Sárkány), akik minden talpalatnyi területért megküzdenek egymással. A főhős Adriana Cortana, aki korábban szívós munkával építette fel a legfiatalabb céget, és most minden oldalról ellenségek fenyegetik.

Mint arról korábban írtunk, az itthon is több kötet miatt (A dervisház, Brasyl, Síkvándor) ismert McDonald könyvének opciós jogait máris felvásárolta egy amerikai tévécsatorna

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!