Szexista a mesterségesintelligencia-kutatás?

2015. november 02. 16:29

Lassan nem telik el hét anélkül, hogy világhírű tudós ne nyilatkoztatná ki: a mesterséges intelligencia (MI) igenis veszélyes. Mások szerint viszont inkább szexista a szakterület.

2015. november 02. 16:29

A veszélyeket ecsetelő Stephen Hawking az MI ismeretlen és nyugtalanító oldaláról is gyakran beszél, és ezzel kapcsolatban válaszolt meg egy kérdést a „nőknek titokzatosnak kell maradniuk” mondattal.

Tudtán kívül vetett fel érdekes problémát: a szakterületről jóindulattal sem állítható a nemi kiegyensúlyozottság, pedig, ha több nő foglalkozna a vele, a felvázolt veszélyeket is csökkenteni lehetne. Az MI-kutatók döntő többsége ugyanis fehér férfi, és a területen dolgozó nők szerint ezzel magyarázható a gyakori rövidlátás, a fejlesztések egyeniránya.

A Netgov.com MI-specialista nőket kérdezett meg, hogy mit gondolnak a diszciplínát jellemző „férfiuralomról.”

Marie desJardins (Maryland Egyetem) úgy látja, hogy a férfiak hajlamosak az MI technikai aspektusaira fókuszálni, míg a nőket a szélesebb közösség hasznára fejlesztett technológiák érdeklik inkább.

Tessa Lau, a Savioke robotikai cég társalapítója szerint a kutatókat jellemző „homogenitás” miatt gyakran csak a saját szemszögükből közelítenek problémákra, és a tervezésnél figyelmen kívül hagyják mások szükségleteit, vágyait.

Más kutatónők szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az MI kifejezetten humanista alkalmazásaira.

Olga Russakovsky (Carnegie Mellon Egyetem, Robotika Intézet) tett is azért, hogy a szakterület kevésbé tűnjön szexistának: segített megszervezni a világ első lányoknak meghirdetett nyári MI-táborát, ahol elmagyarázták és megmutatták nekik, hogy a gépi értelem hogyan lehet mindenki számára hasznos.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2016. június 08. 14:28
Ez olyan idétlenség , mit a politikában a nő kvóta : ez is "szexista" ?... Ma divat lett mindenben a kínos egyenlősdi valósítása : miközben minden hátrányos helyzet enyhítése dicséretes , olyan idétlen az erőltetett egyenlősdi . Mint a az ún. szocializmusban , a munkásszármazású gyerekek központilag irányított favorizálása...
Csigorin
2015. november 09. 12:31
Az azert van, mert az ember azt varja a humanoid robotoktol hogy meg lehessen oket dugni.
még fokozza
2015. november 03. 08:32
"Az MI-kutatók döntő többsége ugyanis fehér férfi" Mi lehet az oka, hogy nem négerek, afgánok vagy nők? Mo-n is néhány kivételtől eltekintve (Angster Erzsébet, Sipos Mariann) mindenki férfi.
thomsen
2015. november 03. 00:57
Feminista logika: A tudós kitalál valamit, de mivel fehér férfi, ezért az szexista szar, ezért a nőnek is kell találnia valamit, ami attól jó, és nemszexista genderbarát, meg hogy nő csinálja. Akkor is, ha szar. Igazi komcsitemójú, PC-be fulladt, kontraszelektáló neofeminista genderbullhit ez kérem szépen. Töményen. Egyszerűbb lenne a sok köcsög férfi tudóst lámpavasra húzni a saját köpenyével, nem? Minek verni az asztalt, ha egyszer femináci is lehet az ember?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!