Több nőt akar a Globe Színházba az új női igazgató

2016. január 06. 04:34

A londoni Globe Színház hivatalba lépő művészeti igazgatója olyan elszánt, hogy küldetésétől az sem tartja vissza, hogy a Shakespeare által írt szerepek mindössze 16 százaléka női karakter; átírná őket. Emma Rice szerint Shakespeare-nek nem lenne ellenére, csupán némi változásra van szükség a fejekben.

2016. január 06. 04:34
Több nőt szeretne a színpadon látni Emma Rice, a londoni Globe Színház hivatalba lépő művészeti igazgatója - számolt be róla a The Guardian kedden. Az igazgatót vállalt küldetésétől az sem tartja vissza, hogy a Shakespeare által írt szerepek mindössze 16 százaléka női karakter. „Miért is ne lehetne Glouchester nő” – jelentette ki Rice, aki áprilisban Dominic Dromgoole-tól veszi át a Shakespeare színházat. Az új vezető szerint Shakespeare-nek nem lenne ellenére, csupán némi változásra van szükség a fejekben. Rice, aki az első nő a Globe igazgatói posztján, kedden hozta nyilvánosságra a Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékező következő szezon programját: az évad a Szentivánéji álommal nyílik és a Cymbeline új változatával zárul.
 
A Kneehigh társulattól a Globe élére érkező igazgató hangsúlyozta, hogy nagyobb szerepet szán a nőknek a színpadon. A The Guardian ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a Globe legutóbbi nagy sikereit éppen a teljesen férfi szereposztással játszott Vízkereszt, vagy amit akartok és a III. Richard aratta. Rice nem zárta ki, hogy lehet még kizárólag férfiakból álló szereposztás a Globe-ban, azt azonban hangsúlyozta, hogy a nemi egyensúly elérésére törekszik. Megjegyezte: egy csomó színészt ismer, a legtöbb férfi színésznek van gyermeke és attól még dolgozik, sok színésznő azonban nem tud. „Nagyon szeretnék ezen változtatni, mert nagyszerű színészeket veszítünk el” – mondta. Elismerte, hogy nem számít Shakespeare-szakértőnek, korábban csak egyetlen darabját, a Cymbeline-t rendezte, és sok művét nem is olvasta. De kijelentette, hogy minden idők legnagyobb költőjének, írójának és mesélőjének tartja, és a maga számára kalandnak, hogy felfedezze és megtanulja élvezni a munkáit.
 
Rice arról is beszélt, hogy szeretné a közönségnek megmutatni, milyen is volt a színház Shakespeare korában: éljék át a vidámságot, az ujjongást, és testközelből érezzék a színészek játékát. Rice leszögezte, hogy a Globe-ot London olyan pontjává akarja tenni, ahova mindenki szívesen tér be: a szülőket gyerekeikkel, kisbabáikkal is várják. „Minél több embert hozunk be a hidegről, annál jobb.” Az igazgatónő rendezi majd az évadnyitó Szentivánéji álom-előadást, amelyet Caroline Byrne színpadra állításában A makrancos hölgy követ. A Macbeth új feldolgozását Iqbal Khan rendezi meg, Jonathan Pryce pedig ismét a Jonathan Munby rendezte A velencei kalmárban lép színpadra Shylock szerepében. A Cymbeline átdolgozott verzióját Matthew Dunster jegyzi: az új felfogásban a király lánya, Imogen lesz a központi figura. Nyáron a Kneehigh társulat játszik a Globe-ban: Michael Morpurgo The Amazing Story of Adolphus Tips című regényének színpadi változatával lépnek fel.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mákgubó negyedszer
2016. január 14. 16:05
Ne dadogj.
röviden
2016. január 08. 17:05
Sőt! Mivel hosszú ideig nők nem is játszhattak, elégtételként most a férfiakat kell eltiltani a színpadtól, legalábbis, amíg ez a feminidili ki nem fut. Átírni lehet, de az azért ritkán lesz kongeniális.
alex.leopardi
2016. január 06. 13:31
legyen mindenki nő,le sem szarom,elvégre az ógörögöknél mindenki férfi volt
kukagyerek
2016. január 06. 11:10
A szakállas bigével beszélt már?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!