Tömeges megfigyelés a személyi jogok megsértése nélkül

2016. január 29. 16:45

Gyanús személyek és szervezetek kapcsolatait figyeli egy algoritmus, és közben arra is vigyáz, hogy az ártatlanok személyes adatai ne szivárogjanak ki.

2016. január 29. 16:45

Törvénytisztelő állampolgárok személyes szférájának, magántitkainak megsértése nélkül is kivitelezhető tömeges megfigyelés – állítja Michael Kearns, a Pennsylvania Egyetem e célra speciális algoritmust fejlesztő kutatója.

Azokban az esetekben, amikor a gyanús vagy vizsgált személynek, szervezetnek csak néhány kapcsolata van, a vizsgálódás az adott szervezetek és személyek személyes jogait sértheti, és az algoritmus figyelmezteti a nyomozókat.

Ha viszont sok kapcsolatról van szó, az algoritmus lehetővé teszi a további kutakodást, és engedélyezi, hogy a nyomozók folytassák. Ilyenkor ugyanis a személyes szféra megsértésének kisebb az esélye.

Az algoritmus a zajt is használja: ha a hálózatban egyes személyek véletlenül vagy „ártatlanul” kapcsolódnak a gyanúsítotthoz, a nyomozás sikerének kockáztatása nélkül nehezíti meg az adataikhoz való hozzáférést.

Kearns szerint algoritmusa ugyan nem eget rengető, de jelentős eltávolodás a bevett módszerektől.

Nagy adatsorokon tesztelték. Az Internetes Filmadatbázisban (Internet Film Database) színészek, tudományos papírok adatbázisában egyetemi szerzők véletlenszerű alcsoportjait próbálták azonosítani. Random csoporttagokkal kezdték, megfigyelhető kapcsolatokon keresztül haladtak tovább. Az algoritmus elég jól kimutatta, hogy melyek a vizsgált hálózathoz véletlenül, „ártatlanul” kapcsolódó személyek.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!