Aj Vej-vej a vízbe fulladt szír kisfiúra emlékezik

2016. február 01. 14:08

Aj Vej-vej a menekültválság egyik szimbólumává vált vízbe fulladt kisfiú, Aylan Kurdi fotóját felidéző kép modellje lett. A kínai művész és aktivista Leszbosz szigetén, a tengerpart köveire feküdt le ugyanabban a pózban, ahogy a gyermeket annak idején megtalálták.

2016. február 01. 14:08

A menekültválság egyik szimbólumává vált fotót felidézve Aj Vej-vej kínai művész egy olyan képet posztolt magáról Twitterén, amely a tengerbe fulladt szír kisfiú pózában ábrázolja – írta hétfőn a BBC News. A kínai művész és aktivista a menekülés közben vízbe fulladt kisfiú, Aylan Kurdi fotóját felidéző kép modellje lett. Kurdi testét tavaly a török partoknál találták meg. Családjával csónakon kelt útra, de a kisfiú a tengerbe fulladt. A gyerek tragikus sorsa éles hangú vitát váltott ki a menekültek helyzetével kapcsolatban.

 
Aj Vej-vej Leszbosz szigetén, a tengerpart köveire feküdt le abban a pózban, ahogy a gyermeket annak idején megtalálták. A fotót Rohit Csavla indiai fotóművész készítette. A fekete-fehér kép a Washington Post szerint egy kiállításon fog szerepelni az Indiai Művészeti Vásáron. A Twitteren sokan úgy vélekedtek, hogy „erős” fotó, mások azonban „hátborzongató” ötletnek tartották.
 
A kínai alkotó januárban nyitott műtermet Leszboszon, hogy művészi eszközökkel hívja fel a figyelmet a menekültek problémájára. Műhelyében kínai és német tanítványai dolgoznak majd számos olyan projekten, amelyek a menekülthelyzetre reagálnak. Leszbosz a migránsok és menekültek egyik fő célpontja, ahol szeretnének belépni az Európai Unió területére. Aj Vej-vej a napokban bezáratta dániai kiállításait, mert a dán parlament megszavazta, hogy az országba érkező menedékkérőktől elhelyezésük és ellátásuk fejében elvegyék értékeik egy részét.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2016. augusztus 17. 22:14
No meg nem kéne a szegény kisfiú hátán belovagolni az ismertségbe...
KEde
2016. február 02. 10:36
A kisfiút nem ebben a pózban találták meg, hanem sziklák között. A fotósok "kedvéért" helyezték az ismert pózba, voltak "eredeti" felvételek is a sajtóban.
Starlord
2016. február 02. 10:36
A levágott fejű nőkről is megemlékezhetne, mondjuk női ruhában a teste mellé tehetné a saját levágott fejét.
Starlord
2016. február 02. 10:36
Nem kell egy egy ilyen ember miatt mindre így tekinteni, otthon náluk finoman szólva nagyon nem rajongtak ezért az emberért, hamarosan itt sem fognak... :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!