Romsics László a Csányi Pincészet élére igazolt a Törleytől

2016. február 01. 09:24

Romsics László, a Törley Pezsgőpincészet eddigi főborásza lett a Csányi Pincészet új vezérigazgatója, értesült a Mandiner.bor. Romsics lapunknak arról beszélt: Villányba gyakorlatilag hazatér. A MW-tanulmányait befejező borász külföldön is ismertté tenné a Csányi-borokat.

2016. február 01. 09:24
Bukovics Martin

Otthagyja a Törley Pezsgőpincészet főborászi pozícióját a villányi borvidék legnagyobb borászatának igazgatásáért Romsics László, aki a Csányi Sándor-féle Bonafarm-csoport villányi borászatának, a Csányi Pincészetnek lett a vezérigazgatója január végén. Romsics 21 éven keresztül dolgozott a Törleynél, borász technológusként kezdett, majd technológiai vezető és főborász lett. Nem új terület számára a villányi borvidék: a Törley prémium borcsaládjának számító, Romsics aláírásával ellátott címkéjű György Villa-borok közül egy merlot és egy cabernet sauvignon származik innen.

Az értesülésünket a Törley Pezsgőpincészet tulajdonosának, a Henkell&Co-csoport felsővezetéséből is megerősítették, hozzátéve: nem hoznak új szakembert a céghez, Romsics László és a cégtől szintén az elmúlt hónapokban távozott főnöke, Kemendy László termelési és műszaki ügyvezető feladatait házon belül osztják szét.

Villányt már nem kell magyarázni

A váltásról megkérdeztük Romsics Lászlót is: „Több tényező is szerepet játszott a váltásban. Én a kihívások embere vagyok, szeretem az új és nehéz dolgokat. Amikor talán más elszaladna, én még közeledek. Szeretek tanulni, akár magam, akár mástól. És az is nagyon fontos volt, hogy igazából én visszatérek a gyökereimhez, hiszen gyerekként nagyon sok időt töltöttem itt a szüleim kis oportó szőlőjében, illetve a présházban. Minden belém ivódott akkor, akarva-akaratlanul. Az erjedő bor illata, a présházajtó hangja, az illatok, az emberek, a szőlő, képek, nevetések... minden.”

Arra a kérdésünkre, hogyan látja a legdélibb borvidékünk lehetőségeit, Romsics így válaszolt: „Villány az ország talán legismertebb borvidéke. Nem véletlen. A termőhely ismerete, a bor iránt érzett szeretet és elkötelezettség, a tradíciók ápolása, a tenni akarás mind mélyen gyökerezik az itt élőkben. Villány már nem csak egy város Baranya megyében, hanem egy márka is. A bor minőségének a védjegye. Ez egy óriási előnye és lehetősége Villánynak” – fogalmazott a Csányi Pincészet új vezérigazgatója.

Nem bánja, hogy nem lett Master of Wine

Mikor terveiről kérdeztük, sok konkrétumot nem akart elárulni. Pár dolgot azért megtudtunk. „Mindenképpen szeretném elérni, hogy nem csak itthon, de külföldön is elismert név legyen a Csányi Pincészet és a pincészet által forgalmazott borok. Ez egy hosszú folyamat, aminek a kezdetén vagyok csak, így korai lenne a nagy tervekről beszélni” – mesélte Romsics László, akit megkérdeztünk arról is, tesz-e újabb próbát a Master of Wine-cím megszerzésére. „Az MW-tanulmányaimat befejeztem. Rengeteget tanultam szakmailag, emberileg. Nem bántam meg, de nem is kezdeném újra. Amikor elkezdtem, úgy gondolom, hogy nagyobb respektje volt ennek a titulusnak, így nem bánom már, hogy vége. Befejeztem, de nincs diplomám, csak a tudást hoztam magammal. Végülis az a lényeg” – mondta a Mandiner.bornak a szakember.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!