Jóslatok a jövőre nézve: Mi lenne, ha?

2016. március 25. 15:23

A Hyperloop nem a klasszikus értelemben vett vasút, hanem egy alacsony légnyomású csőben, légpárnákon közlekedő szerelvény, ami 1126 km/h sebesség elérésére képes, vagyis Budapestről Pozsonyra körülbelül 10 perc alatt lehetne eljutni vele.

2016. március 25. 15:23
Hama

 

„Abból kiindulva, hogy megjelenik a mindenki számára elérhető, nagysebességű közlekedés, a következő változásokra lehet számítani a jövőben:

Átalakul a munkaerőpiac

Mivel csökkennek a távolságok, az álláskeresők sokkal könnyebben találnak munkát külföldön, ami nem igényel nagyobb életmód-változást, nem kell elköltözni ahhoz, hogy valaki Londonban dolgozzon. Budapestről másfél, két óra alatt be lehet ingázni a brit fővárosba, tehát az emberek könnyen mehetnek oda, ahol éppen munka van. Ettől csökken a munkanélküliség, gazdagabbak lesznek a munkavállalók, és ez mind nem igényel a költözéssel járó extra költségeket és stresszt.

Átalakul az ingatlanpiac

A munkaerőpiac átalakulása miatt megváltozik az ingatlanpiac is, mivel már nem kell annak a helynek a közelében lakni, ahol munkát vállalunk. Az előbbi példából vett Londonban rettenetesen drágák az ingatlanok, már most is jobban megéri Spanyolországból repülővel ingázni. A Hyperloopnak köszönhetően azonban sokan olcsó városokban laknának, de a magasabb fizetést kínáló városokban dolgoznának. Ennek eredményeként esnének az ingatlanárak ott, ahol most magasak, viszont növekednének ott, ahol alacsonyak, mivel megnőne a kereslet. Az emberek a gazdagabb városokból szerzett fizetéssel többet tudnak megengedni maguknak, úgyhogy ez serkentheti a kevésbé fejlett városok gazdaságát.

A városok még inkább előtérbe kerülnek a vidékkel szemben

Jelenleg az emberiség több, mint a fele lakik városokban, és nem véletlenül. Egyebek közt jobbak a munkalehetőségek és az ellátás. A Hyperloopnak akkor van igazán értelme, ha nem áll meg minden bokornál, tehát csak a nagyvárosokat köti össze (persze később még inkább kiterjedhet). Ennek köszönhetően a városok még rohamosabb fejlődésen mehetnek keresztül, mint a vidék, és ez által még többen döntenek úgy, hogy a metropolisokba költöznek.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!