Minden napra egy bor a Palackból

2016. március 31. 14:21

Sokaknak jut eszébe kellemetlen élmény, amikor a ház bora szókapcsolatot emlegeti fel valaki. A Palack és a 0,75 bisztró csapata most arra tett kísérletet, hogy megújítsa és újra jó színben tüntesse fel a ház borát. Ehhez nem is egy, hanem összesen hét hazai tételt válogattak ki.

2016. március 31. 14:21
Jenei Balázs

Egy különleges eseményre kaptunk meghívást a Bazilikánál lévő 0,75-be. A Gellért téri Palack borbár nagytestvérében a két vendéglátóhely közös borcsaládját mutatták be.

Egyre több borbár és borbisztró igyekszik saját tételeket is a kínálatában megjeleníteni, hogy az ilyen tételekkel különleges és maradandó élményt szerezzenek a fogyasztóknak. A Drop Shop saját borát már évek óta Szilágyi László és a Gizella pince készíti 47 csepp néven, a Lumen kávézónak is többféle szekszárdi bora van, vagy vehetnénk a DiVino saját Kreinbacher-pezsgőjét, az Első Mádi Borház sárgamuskotályát, esetleg a különböző borkereskedések saját sorozatait.

Ehhez a csapathoz csatlakozott most a Palack és a 0,75 bistro, az azonban egyedülálló, hogy az ország több borvidékéről egy egész borcsaládot válogattak össze.

Petrányi Gábor és Polák Dávid nagyjából három éve vezetik a Palackot és kicsit több mint fél éve nyitották meg a Bazilikánál a 0,75 bistro-t. A két vendéglátóhely vezetői bejárták az ország borvidékeit és saját tételeket kerestek, amelyekkel újra tudják értelmezni a ház bora kifejezést. Végül összesen hét tétel került be a borcsaládba, többségben az etyeki borvidékről származnak a borok, de van egy bor Szekszárdról, a Ság-hegyről és a Balaton-felvidékről is.

Minden tétel egyedi: ezek a borok ilyen formában nem vásárolhatóak meg sem borkereskedésben sem a pincészeteknél. Mindegyik tétel más miatt különleges, van köztük hordóválogatás, van, ahol a fiúk házasították össze a különböző hordók alapanyagait, és van, ahol tulajdonképpen a pincesarkából mentettek meg egy tételt. A cél az volt, hogy jó ár-érték arányú borokat tudjanak a vendégeiknek mutatni kedvező áron.

A hét bor között három fehér és négy vörös van. Az első bor nem egy szokványos tétel, hiszen egy hordós érlelésű sauvignon blanc-nal van dolgunk Etyekről. Ez a bor a Haraszthy Pincészettől származik, öt hónapos fahordós érlelést kapott, sőt battonage-zsal is éltek készítésekor. Illatban szép elegáns, kicsit trópusi gyümölcsös, kellően visszafogott. Az ízben elég intenzíven érezni, hogy volt hordóban, azonban ez nem zavaró. A szokásos sauvignon blancokhoz képest visszafogott, nagyon tiszta, zöldes, csalános, mentás. Kellemesen friss, izgalmasan más, mint a megszokott sauvignonok.

A második fehérbor szintén Etyekről származik, Nádas Szilárd pincéjében készült. A fiúk elmondták, hogy nagyon szeretnek együtt dolgozni Szilárddal, hiszen kísérletező kedvű borászról van szó. A 2014-es chardonnay esetében a különböző hordók házasítási arányát választották ki a fiúk. Ennek a bornak az egypetéjű ikertestvére egyébként kapható a pincészet gondozásában is, de ott más a hordók házasítás arányai.

Egy meglepően amerikai, kaliforniai stílusú borral van dolgunk, hiszen illatában főleg ananászos, trópusi gyümölcsös, őszibarackos, vajas, hordós fűszeres jegyek érezhetőek. Az ízben érezni, hogy egy szép bor lesz, ami még nagyon fiatal, ennek a bornak időre van szüksége, de a fiúk szerint már most is nagyon szeretik a fogyasztók. Pici gyümölcsösség van csak benne, főleg krémes és vajas jegyek találhatóak a kortyban. Ez egy tiszta szép bor, ami az életpályájának elején tart. Szerencsés helyzetben vagyok, mivel kóstoltam ezt a bort még 2015 augusztusában és akkor is ugyanezt a benyomást keltette, azonban akkor még sokkal intenzívebben volt a fa jelen. 


A 0,75 és a Palack borai. Fotó: Nádas Zsófi

A harmadik bor a Ság-hegyről származik Dénes Tibortól, akinek a 2012-es furmintjából egy hordónyi mennyiséget kötöttek le a fiúk. A borbár két vezetőjét érdemes volt meghallgatni, hiszen az összes borhoz volt egy történet, hogy miért pont azt a bort választották az egyes pincészeteknél.

Dénes Tibor furmintjáról érdemes tudni, hogy összesen két hordó készült belőle. Az egyik egy könnyedebb, virágosabb, gyümölcsösebb stílusú tétel, míg a másik egy nagyon intenzíven hordós, mogyorós jegyeket felvonultató furmint volt, ezért a fiúk arra gondoltak, hogy mi lenne, ha összeházasítanának egy tételt a két hordóból, így készült el a ház furmintja. A bor már illatában is eltéveszthetetlenül somlói karakterű.

Vulkáni tűzköves illat jellemzi, és egy nagyon masszív, sűrű bor képe sejlik fel már az illatból is. A bor nagyobb testű, ásványos, bazaltos tűzköves, a hordót érezni lehet az ízben, de beleillik a képbe. Kicsit körtés, sokrétű, masszív bor, aminek a végén vagy egy kicsi kesernye, és az alkoholt is lehet érezni egy kicsit. A fehérek közül ennek a bornak a legnagyobb a teste, leginkább emellé lehet érdemes valami kísérőt választani a bisztró étlapjáról.

A három fehérbor után áttértünk a vörösökre és talán nyugodtan mondhatom, hogy a közönség kedvenc bora következett. Újra Etyekről, szintén Nádas Szilárdtól egy 2014-es pinot noirt kóstoltunk, ami egy nagyon kedves és szuper jó bor. Igazi könnyed, nagyon jó ivású, gyümölcsös vörösborral van dolgunk. Az illata szédítően gyümölcsös, nagyon sok piros bogyós gyümölccsel, málnával, és érezhető egy pici zöldfűszer és fehér bors. A korty könnyedebb, szintén az epret és málnát lehet érezni benne fehérborssal és zöldfűszerrel az illathoz hasonlóan. Nem egy nagy, hanem egy igazi örömborról van szó, amiben a fűszerek dominálnak és Etyek ásványossága, meszessége is érződik kicsit a háttérben. Összesen 300 palack van csak, úgyhogy érdemes a Palackot vagy a 0,75-t felkeresni érte, hiszen egy remek esti beszélgetős, borozós tételről van szó.


A kóstoló kedvence Etyekről. Fotó: Nádas Zsófi

A második vörösbor a Balaton-felvidékről érkezett, pontosan az Aklan pincészettől. Aklan György és fia, András Lesencetomajon készítik boraikat. A fiúk itt is egy történetet meséltek el, hiszen tulajdonképpen Aklanék esetében a pincészet volt az, aki megkereste őket, hogy szeretnék, ha forgalmaznák a boraikat. Dávid és Gábor egy későbbi pincelátogatás során találtak rá erre a syrahra, amely egy könnyedebb, fűszeresebb vonalát képviseli a fajtának. Közepes testű, meggyes, de leginkább a magyar syrahkra tapasztalataim szerint jellemző fenyős, cédrusos jegy az, ami dominál az ízben és az illatban is.

Utolsó előtti tételként szintén egy izgalmas bor érkezett a poharunkba, amely a véletlennek köszönhető, hogy megtalálható a borcsalád kínálatában. Csóbor Jenő Agárdon készíti borait, azonban borait főként folyóborként értékesíti, így nagyon kevés tétel van, amit palackban árusít. A Palackban és a 0,75-ben található 2013-as merlot is egy olyan bor, amit tulajdonképpen a fiúk fedeztek fel egy pincelátogatás során, a pince egyik sarkában. A tétel érdekessége, hogy a borász félve mutatta meg, és egyébként félédes vörösborba házasította volna el. Mindezt nem azért tervezte a borral, mert gyenge a minősége, hanem mert a folyóboros vásárlóknak még mindig a félédes vörösborra van igényük, ami egyébként jó lenyomata annak, hogy hol tart a magyar borfogyasztás.

Ez a bor  a merlot-nak egy könnyed, gyümölcsös vonalát mutatja meg. Nem kell túlgondolni, a hordót egy kicsit érezni is rajta, de egy őszinte, egyszerű vörösborral van dolgunk, amely akkor kerül Budapestre, ha Dávid hazautazik Agárdra, majd a visszaúton bepakol néhány kartont.

Az utolsó bor Szekszárdról érkezett Juhász Tibor Pincészetéből, akinek borászata a Pastor névre hallgat. Juhász Tiborról érdemes tudni, hogy bejárta a világot, több kontinensen is megfordult és készített bort. Szekszárdon az újvilági és a hagyományos borkészítés elveivel készíti el saját borait. A 2012-ből származó cabernet sauvignon-on ezt tökéletesen érezni, hiszen annak ellenére, hogy egy meleg és forró évjáratból származik, a bor mégis nagyon gyümölcshangsúlyos. A kortyban a gyümölcsök mellett borsos és fűszeres jegyeket vonultatja fel. Ízben kicsit szörpös, de nem azért, mert súlyos, hanem egyszerűen nagyon intenzív gyümölcsös, így fel sem tűnik az, hogy 14 és feles alkohol van a borban. Egyszerűen annyira itatja magát, hogy egy könnyed bornak tűnik a Magyarországon a megszokott nagy durva veretes cabernet-khez képest. Ez egy nagyon jó ivású, könnyed, jól iható bor.

A héttagú borcsaláddal kellemes választ adott a Palack és a 0,75 csapata arra a kérdésre, hogy miként kellene kinéznie a ház borának egy borbárban. Mindenki megtalálhatja a kedvéhez vagy épp a stílusához közel álló bort. A fiúk elmondták, hogy a visszajelzések bíztatóak a borokkal kapcsolatban és szeretnének idén is új tételeket felkutatni a borcsalád következő szériájába. Bízzunk benne, hogy egyre több helyen fognak előállni a ház borának ilyen interpretációjával.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!