Elstartolt a Bocuse d'Or

2016. május 09. 20:39

Kiválasztották az alapanyagokat az első versenyfeladathoz a Bocuse d'Or résztvevői hétfőn, ezzel megkezdődött a nemzetközi szakácsverseny európai döntőjének programja. Itt van minden, amit a versenyről tudni kell.

2016. május 09. 20:39

A világ legrangosabb szakácsversenyének kontinensdöntőjét kedden és szerdán, első alkalommal rendezik meg a magyar fővárosban. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az Európa húsz országából érkezett séfeknek segítőikkel egy hal- és egy vadételt kell megalkotniuk a rendelkezésükre álló 5 óra 35 perc alatt, dunai kecsegéből és annak ikrájából, illetve magyar gímszarvasból.

Hosszú hónapok csatájának eredménye

A versenyzőknek a halételhez csak a számukra biztosított piacról szabad beszerezniük az alapanyagot: zöldségeket, gyümölcsöket, salátaféléket, zöldfűszereket, csírákat. A kontinensdöntő pikantériáját az adja, hogy három meglepetésfűszerből mindkét napra kisorsolnak egyet-egyet: a kedden versenyző tíz csapatnak a tárkonyt kell majd felhasználnia, emelte ki Hamvas Zoltán. A vadételhez minden hozzávalót a csapatok hoztak, de szigorú szabályok írják elő, hogy melyik alapanyag mennyire lehet előkészítve, tette hozzá a verseny igazgatója. Hamvas Zoltán hangsúlyozta: sosem fordult még elő a verseny történetében, hogy a rendező ország adhatta mindkét fő alapanyagot, ez hosszú hónapok csatája volt a francia szervezőkkel.

Beláthatatlan jelentőségű, hogy felkészülésük három-négy hónapja alatt a csúcsgasztronómia ilyen fontos képviselői magyar alapanyaggal kísérleteznek, mondta. A csapatok ugyanis hivatalosan négy-öt fősek, de például Széll Tamásnak itthon legalább ötven séf látta a munkáját, és ez a többi csapatnál is hasonlóan történhetett.

Csak magyar borok a terítéken

Hamvas Zoltán hozzátette, a verseny valamennyi kapcsolódó eseményén kizárólag magyar borok kerülnek a poharakba. A szervezők a Kárpát-medencei fajtákra hívják fel a figyelmet, ezért a furmintra, a kékfrankosra és a kadarkára épül a borsor.

Szezonváltás van itthon, de sebaj

Kápolna Beáta, a Metro Magyarország ultrafriss beszerzési vezetője az MTI-nek elmondta, a vállalat jóvoltából a csapatok több mint kétszázféle termék közül választhattak. A kiváló minőségen felül a Metro próbált ügyelni arra is, hogy a hazai és az importtermékek aránya azonos legyen, noha Magyarországon még éppen zajlik a szezonváltás, jegyezte meg. A két fő hozzávaló, a szarvaspisztoly (egyben bontott gerinc és comb) és a kecsege is Magyarországról érkezett: az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft-től, illetve a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezettől, közölte Kápolna Beáta.

A Bocuse d'Or világdöntőjét 2017-ben rendezik meg Lyonban, a világ legjobb séfje címért a kontinensdöntők legjobbjai szállhatnak harcba. Az európai döntőre húsz nemzet séfjei érkeztek Budapestre, közülük tizenegyen juthatnak ki Lyonba. Magyarországot Széll Tamás, a 2013-as világdöntő 10. helyezettje képviseli, commis-ja (segítője) Szabó Kevin, a coach Vomberg Frigyes, a csapatkapitány pedig Szulló Szabina lesz.

A lelkes közönség előtt zajló verseny első napján sorrendben az izlandi, az osztrák, a norvég, a bolgár, a finn, a német, az észt, a spanyol, a brit és a török csapat, majd szerdán a holland, az olasz, az orosz, a svájci, a horvát, a francia, belga, a magyar, a dán és a svéd csapat készítheti el, majd mutathatja be a haltányért, majd a vadtálat.

Az eredményhirdetést szerda este tartják.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2016. május 10. 20:25
Rohadt fontos, hogy felkerüljünk mindenféle térképre, erre is. A turizmusnak ez csak egy szegmense, de ha jó akarsz lenni, ebben is annak kell lenni. A romkocsma is OK, de az egy másik rétegnek szól. Végül is mindenkitől el kell hozni a pénzt, akitől lehet. A magyar borsor meg szintén nagy hosszútávú hatással rendelkezik, mert most rengeteg fontos és jó szakember rá fog csodálkozni, hogy jé, itt ilyen is van? Meg kell dolgozni azért, hogy ami 40 éven keresztül lepusztult, újra nagy lehessen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!