Zűrös Banda: Minek újítgatni, ha a gyökereket nem ismerjük?

2016. május 09. 14:45

A Kárpát-medence és a Balkán népzenéjéből merít a Zűrös Banda, mindent felhasználva a magyar, román, szerb, makedón és más népek zenéjéből. A Balkán nekik azt jelenti: mélyen megélni az örömet és a szomorúságot is.

2016. május 09. 14:45

A tág értelemben vett Kárpát-medence zenéjét játssza saját felfogása szerint a Zűrös Banda, amit a Válasz.hu kérdezett. A makedóntól a románig és a szerbig mindent felhasználnak, ahogy az ízlésük engedi. Básits Branka énekes saját falujában, Szigetcsépen gyűjtött szerb zenét. A Balkán jellemzője szerinte az, hogy nagyon mélyen élik meg a szomorúságot és a vidámságot egyaránt. Hozzáteszi: a Balkánon erőteljesen a népzenén alapul a könnyűzene, nálunk viszont az angolszász popon. A Zűrös Banda basszusgitárosa, Boros Attila felteszi a kérdést: ha a gyökerekkel nincs tisztában az ember, minek és mit újítgat?

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Adalbert
2016. május 11. 23:42
Köszönjük Emese. A románok és a Balkánon élő délszlávok tán nem kevert népek, és ugyanakkor nem „nacionalisták”.
Finale*
2016. május 10. 12:17
" Hasonlóan, magyar népzene sem létezik " Mar hogyne letezne okoska !
Adalbert
2016. május 10. 12:17
(...) Elég csak a bolgárokra nézni, mint szláv-onogur-trák keverékre. Vagy a a románokra, akik régiónként egészen más antropológiai jegyeket hordoznak, a szőke, kék szemű, magas máramarosi romántól az alacsony, sötétbarna, vézna oltyánig…
o _ A
2016. május 10. 12:17
A nép kevertsége tagadhatatlan (gyakorlatilag alig ismerek olyan magyart, akiben ne lenne német vagy szláv vér), de a nyelvünk kétségkívül egyedi, a toldalékrendszerünk igazi kincs. Szomorú, hogy ha folytatódnak a trendek (kétnyelvű óvodák és egyéb gazságok), akkor még a végén teljesen beszennyeződik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!