Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hogyan folytatódhat a Marvel filmes univerzuma?

2016. július 15. 12:10

Hova tart a Marvel filmes univerzuma, mit hozhat a jövő és mi lesz 2019 után? Pókember már megérkezett a Marvelhez, de lehetnek még olyan hősök, akik csatlakozhatnak az elmúlt évtizedben arató franchise-hoz? És ha már itt tartunk: miért késik vajon az Inhumans-mozi? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

2016. július 15. 12:10
Admin

A Marvel Cinematic Universe (MCU) 2008-as beindulása óta a többi stúdió csak álmodozik arról, hogy le tudja másolni azt, amit nekik sikerült, mert bár a 13 film közül nem mind lett egyértelműen sikeres, a projekt továbbra is megállíthatatlanul halad előre.

Az univerzum jövője 2019-ig többé-kevésbé ismert. Idén érkezik még a Doctor Strange, jövőre Pókember első önálló filmje, a Spider-Man: Homecoming, a soron következő Thor (benne Hulkkal) valamint a Guardians of the Galaxy folytatása is. Hasonlóan sűrű lesz 2018 is, hiszen végre mozikba kerül a Black Panther, folytatódik az Avengers-széria és persze visszatér Ant-Man is. A két sűrűbb év után 2019 egészen lazának tűnik, hiszen eddig csak a Captain Marvel filmet és az Avengers-sorozat lezárását jelentették be, persze nem lennénk meglepve, ha felbukkanna egy újabb Pókember-film is. Filmes fronton ezzel majdnem végére is értünk a felsorolásnak, hiszen csak az Inhumans maradt, amit egy ideje már bejelentettek, azonban a megjelenését folyamatosan eltolták, jelenleg pedig csak annyit tudni, hogy továbbra is tervezik a film leforgatását.



Agents of S.H.I.E.L.D.

spoilerekbe

A csillagokig és tovább

Bár a MCU-nak kezdetektől részét képezik az idegen világok (Thor és társai ugyanúgy egy másik bolygóról érkeztek, mint az Avengersben feltűnő Chitauri sereg), azonban a Guardians of the Galaxy volt az első olyan film, ami a szélesebb közönségnek is bemutatta az univerzum kozmikus oldalát – leszámítva persze a Thor: The Dark World egyes részeit, azonban ott inkább csak egzotikus helyszínek voltak az idegen bolygók. Ehhez képest az Agents of S.H.I.E.L.D. hamar bemutatta az Inhumaneket, többször szerepeltek benne a Kree-k és még egy idegen bolygóra is eljutottak a szereplők. Úgy néz ki, hogy ebben a tematikus nyitásban a filmek is partnerek lesznek.

A következő kilenc filmből kettő az űrben és/vagy idegen bolygókon játszódik (Guardians of the Galaxy Vol. 2 és a Thor: Ragnarok), de nehezen elképzelhető, hogy a Thanos-szal való összecsapást feldolgozó Avengers: Infinity War két része nélkülözni fogja a világűrt, ahogy azt sem hiszem, hogy annak a Captain Marvelnek a filmje, akinek a képességei a képregényekben a Kree fajjal hozhatóak kapcsolatba, teljesen mellőzné a kozmikus vonalat. Nem túlzás tehát azt mondani, hogy a jelenlegi információk alapján a Marvel Studios egyre jobban nyit a Földön kívüli világok felé, azonban nem ez lesz az egyetlen új elem a filmjeikben.

Knowhere
Knowhere


Agent CarterDoctor Strange

Jöhet a Fantasztikus Négyes?

És, hogy mindez miért fontos? Azért, mert a Marvelnek egyetlen olyan franchise-a van, aminek visszatérő eleme a különböző dimenziók és a világűr látogatása, és amelynek egyik legfontosabb negatív karaktere egyszerre használja a mágiát és a tudományt: ez a Fantastic Four. Közismert, hogy a Fantastic Four jogai továbbra is a Fox tulajdonában vannak, de szerintem ez nem sokáig marad így. Tény, hogy a két stúdió rendszeresen cáfolja a jogokat érintő pletykákat, azonban több jel is afelé mutat, hogy a jelenlegi helyzet változni fog. Ott van a Marvel megállapodása a Sonyval, amiből látszik, hogy a stúdió nyitott erre – persze Pókember lényegesen fontosabb karakter, mint a teljes Fantasztikus Négyes.

Láttuk azt is, hogy a Fox folyamatosan küzd azért, hogy a Fantastic Four-filmek sikeresek legyen, de ez nem jön össze nekik, így meg lennék lepve, ha a közeljövőben újra próbálkoznának. Arról nem is beszélve, hogy a Johnny Stormot alakító Michael B. Jordan azóta beszállt a Black Panther filmbe, így hacsak nem fog két rivális stúdió két szuperhős franchise-ában szerepelni, azt feltételezhetjük, hogy a Fantastic Four jelen formájában nem folytatódik. Azt is láttuk, hogy a Marvel és a Fox hajlandóak együttműködni, hiszen a Fox gyárthat X-men sorozatokat, nem is véletlen, hogy utoljára éppen ezen megállapodás kapcsán reppentek fel a pletykák a Fantastic Four filmes jogait illetően.



Guardians of the Galaxy

Ehhez az Infinity War után ráadásul megvan a lehetőség is hiszen minden adott lesz ahhoz, hogy a filmek által teremtett metanarratívában is megjelenjen az igény a csapatra: az Avengers jelenleg nem létezik és nem tudjuk, hogy a film végére létezni fog-e, a film eseményei minden bizonnyal fel fogják helyezni a Föld bolygót az intergalaktikus térképre, így adja magát, hogy a Föld lakosai is az űr felé forduljanak. Azt pedig már eddig is láthattuk, hogy nem Thanos az egyetlen ellenséges lény odakint.

És itt jönnek képbe újra az Inhumanek és az ő tolódó filmjük. Az Inhuman-franchise ugyanis sokáig nem volt önálló tényező a képregényes világban: rossz nyelvek szerint az, hogy Pelmutter elkezdte őket nyomatni annak legfőbb oka az, hogy az X-mennel szemben az Inhumanek jogai a cégnél vannak. Ők elsősorban a Fantastic Fourhoz kapcsolódtak - az ő képregényükben jelentek meg először, később pedig a Fantastic Four lapjain mélyítették el a mitológiájukat. Felmerül tehát a kérdés: lehetséges, hogy azért csúszik az Inhuman film, mert a Marvel Studios biztosra akar menni és előbb be akarja mutatni a karaktereket a közönségnek egy Fantastic Four-filmben?

A választ természetesen nem tudhatjuk, de az biztos, hogy én nagyon örülnék, ha végre egy olyan Fantastic Four-filmet láthatnék, ami visszaadja a képregények hangulatát és tele lenne pszichedelikus idegen világokkal, felfedezéssel, űrlényekkel és persze a Marvel világ olyan enigmatikus rosszfiúival, mint Galactus és Victor von Doom.

*

Szabolcsi Gergely a Trikorder, az Apokrif Online és a Mandiner.sci-fi szerzője, irodalmár és kritikus, aki a portré és az irodalom kapcsolatát vizsgálja, szabadidejében pedig előszeretettel veszik el képregényekben és zsánerfilmekben.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!