Film készült Szabó Magda külföldi elismertségéről

2018. szeptember 03. 10:44

Szabó Magda világsikere. Videó.

2018. szeptember 03. 10:44

Szabó Magda világsikere címmel az írónő külföldi ismertségét és elismertségét járja körbe az a dokumentumfilm, amelyet a hétvégén mutatott be az M5 csatorna.

Papp Gábor Zsigmond Balázs Béla-díjas filmrendező új filmjében filmszínészek, műfordítók és kiadók is megszólalnak.

Mint az M5 csatorna pénteki Kulturális Híradójában elhangzott, Szabó Magda Sophie Marceau francia színésznő kedvenc írója, külföldön a legismertebb és legtöbbet fordított magyar szerző, akinek művei több mint 40 nyelven jelentek meg. A Szabó Magda világsikere című dokumentumfilm az író iránt érzett nemzetközi rajongást és elismerést járja körbe.

Papp Gábor Zsigmond a műsorban kiemelte: nagyon keveset tudnak Magyarországon arról, hogy Szabó Magda mennyire népszerű külföldön. Az elmúlt évtizedekben Magyarországon a kritika nem sorolta be a három vagy öt legjelentősebb magyar író közé, miközben külföldön nagyon sok helyen egyedül őt ismerik és őt olvassák a legtöbben.

Művei csupa olyan lélektani drámáról szólnak, melyek az érzékeny olvasó számára, legyenek japán, német vagy olasz nyelvre fordítva, ugyanúgy érthetőek. Szabó Magda világsikere abban rejlik, hogy egyetemes dolgokról beszél – hangzott el a műsorban.

Papp Gábor Zsigmond felidézte: Benjámin László írt a hatvanas évek végén egy paródiát, amely különböző írókról szólt, ebben Szabó Magda megérkezik a Marsra, ahol 40 ezer rajongója várja és aláírásokat és dedikált könyveket kérnek tőle.     

Az írónő családjának történetei is izgalmasak, átélte a két világháború közötti időszakot, majd a második világháborút, 1956-ot, a Rákosi- és a Kádár-korszakot. „Szabó Magda lelki szemeivel végigfényképezte életének történelmi eseményeit, amelyekről harminc vagy negyven évvel később úgy tudott írni, hogy mondatai szinte beleégtek az emberbe" – hangzott el a műsorban.

A dokumentumfilm ezen a linken elérhető szeptember 9-ig.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. szeptember 06. 08:07
Engem Szabó Magdának a korán elhunyt férjével, Szobotka Tiborral való kapcsolata, e kapcsolat ügyes-bajos részletei is érdekelnének. Annál is inkább, mert e kapcsolat IGEN-IGEN NAGY HATÁSSAL VOLT Szabó Magda--nevezzük így--"irodalmi életére", közéleti működésére--Általa, Sz.M. által is bevallottan sőt deklaráltan. Erről valahogyan kevesebbet lehet hallani és olvasni--talán ezért is áll az én fokozott érdeklődésem.
a hun
2018. szeptember 04. 11:19
"Az elmúlt évtizedekben Magyarországon a kritika nem sorolta be a három vagy öt legjelentősebb magyar író közé, miközben külföldön nagyon sok helyen egyedül őt ismerik és őt olvassák a legtöbben." Nna!-ennyit az Esterhazy ánuszából alig kilátszó magyar irodalom-kritikáról...
syphax
2018. szeptember 04. 09:48
Szabó Magda személyében VÉGRE(!) egy nem liberális--és izig-vérig DEBRECENI(!)-- szellemiségű irót is "sztárolnak" valamennyire. Arra azért kiváncsi vagyok, hogy a ma esti, M5-ben bemutatandó dokumentumfilmben szerepelnek-e "adalékok" a "MEGMARADT SZOBOTKÁNAK" c. műből is. Ami--szerintem legalábbis--INKÁBB(!!!) SZABÓ MAGDA MŰ, mint Szobotka Tibor-é. Mindezt azért gondolom szükségesnek fölemlegetni, mert a fentiekben itt jelzett művek között ez, mintha nem szerepelne....Pedig ölég fontos dolgok vannak benne..a kettőjük életéből meg ABBÓL A VILÁGBÓL(!) is ami az Övék....volt.
Sulammit
2018. szeptember 03. 15:40
Nagyon szeretem Szabó Magdát. A régimódi történet a kedvenc könyvem tőle. De a Ókút és a Für Elise is kitűnő könyv. Szerencsére a nagyszüleimnek, szüleimnek, na meg nekem is nagy könyvtárunk van, köztük Szabó Magda könyvei is, így nem nehéz közülük választanom. Örülök, hogy külföldön is nagy becsben tartják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!