Márai-kiállítás nyílt Kassán

2019. január 22. 16:43

Márai Sándor egykori kassai lakóházában nyílt kiállítás az író emlékére.

2019. január 22. 16:43

Márai Sándor egykori kassai lakóházában nyílt kiállítás az író emlékére kedden, a magyar kultúra napján.

A tárlat a Csemadok Kassai Városi Választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum-Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezésében, a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai segítségével jött létre és válik állandó részévé a Márai-háznak, amelyet a magyar kormány 160 millió forintért vásárolt meg. Az átadással egybekötött megnyitón részt vett Rudolf Schuster, Szlovákia volt köztársasági elnöke is.

Az eseményen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: Márai számára Kassa jelentette azt a varázslatos burkot, amelyet újra és újra felelevenített verseiben, naplóbejegyzéseiben. 

Rigó Konrád, a szlovák kulturális tárca államtitkára szlovákul és magyarul elmondott beszédében arról szólt: nem lehet más feladatunk, mint hogy újraértelmezzük és korunknak megfelelő módon felépítsük azt a polgári identitást, ami Márai soraiból kiolvasható és ez „számunkra, Szlovákiában élő polgárok számára különösen fontos, hiszen Márai a mi Kassánk szülötte".

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. január 23. 11:22
Az igaz, hogy én irtam, de nyugodtan ellenőrizheti bármelyik lexikonban, de akár a Wikipédiá-n is, akár most azonnal. Úgyhogy nem azért "csontszárazok " ezek a TÉNYEK, mert én írtam, hanem azért mert VALÓBAN és megcáfolhatatlanúl és ellenőrizhetően "azok"(!!!) Tőlem függetlenűl. Másrészt "KÉPLETESEN KÖPKÖDNI" nem igazán tudom hogy 'hogy kell, de nem is akarom tudni. De sem "képletesen" sem valóságosan sem nekem sem Márai-nak sem a hasonszörű embereknek, mint mi vagyunk nem szokásunk a köpködés--sem képletesen, sem valóságosan. Akkor sem köpködünk, ha valakit vagy valamit nagyon útálunk--mert azért nekünk is van útálnivalónk, nem csak önnek.
syphax
2019. január 23. 10:26
Én meg ha sárga lennék és csilingelnék, én lennék a 6-os villamos a Nagykörúton...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!