Bob Dylan 80

2021. május 24. 12:15

Nyolcvanéves lett Bob Dylan, a korai beatkorszak legendája, aki a mai napig aktív dalszerző és költő.

2021. május 24. 12:15
null

Dylan a minnesotai Duluthban született 1941-ben Robert Zimmerman néven egy korábban Oroszországból kivándorolt zsidó családba. Bútorkereskedő édesapja mellett felnőve a gimnáziumban fordult a blues felé, Little Richard- és Elvis-számokat előadva. A legendás folkénekes Woody Guthrie hatására kezdte önmagát és az igazságot keresni fiatalemberként. Új nevet vett fel az angol Dylan Thomas költő tiszteletére, otthagyta az egyetemet, és egy szál gitárral New York bohém negyedében kezdett zenélni.

Like a Rolling Stone

Első lemeze 1961-ben jelent meg, a korabeli ellenkulturális korszellemet megidéző, társadalmi igazságtalanságok ellen tiltakozó dalai – Blowin' In The Wind, The Times They Are A-Changin', Masters of War – egy nemzedék himnuszai lettek, némelyik még Magyarországra is eljutott. Élete talán legtermékenyebb és legnagyobb hatású néhány éve alatt társa a mozgalomban, a zenében és a magánéletben is Joan Baez volt.

Amikor Dylan az 1965-ös newporti folkfesztiválon néhány számot elektromos gitáron adott elő, rajongói majdnem meglincselték, sokan kiábrándultak belőle. Egy feltörekvő kanadai együttessel az amerikai rockzenét is megújította, mindjárt az 1966-os Like A Rolling Stone klasszikus darab lett, miként a Blond on Blone és a Basement Tapes című album is. A csalódott, kicsit fásult Dylan dalai ekkor már kevésbé szóltak a politikáról, még színtiszta country albumot is készített. Életének mélypontján a kritika lehúzta, felesége otthagyta, filmje pedig megbukott.

A hetvenes évek végétől talált újra magára, akkor a keresztény hit felé fordult. Dylan a kilencvenes években is folytatta a zenélést., 1997-ben életveszélyes szívfertőzéssel került kórházba, de még abban az évben művészileg is feltámadt, három Grammy-díjat kapott Time Out of Mind című albumáért.

Not Dark Yet

Összesen mintegy három tucat stúdióalbuma és tucatnyi élő lemeze jelent meg. Versszövegei költeményként is olvashatók, munkásságát egyetemeken tanítják. A Time magazin beválasztotta az elmúlt évszázad száz legjelesebb amerikai személyisége közé, egy másik voksolás szerint Like A Rolling Stone című dala volt az, amely leginkább megváltoztatta a világot. 2007-ben I'm not there – Bob Dylan életei címmel film készült róla, amelyben élete különböző szakaszaiban hét színész – köztük Cate Blanchett színésznő, illetve az azóta elhunyt Heath Ledger – bújt a bőrébe. Fél évszázaddal pályafutásának kezdete után Kínában is turnézhatott.

Bob Dylan nagy meglepetésre 2016-ban megkapta az irodalmi Nobel-díjat. 2020 decemberében a zenész az egész eddigi életművének, mintegy hatszáz dalnak a tulajdonjogát eladta a Universalnak, 300 millió dollárért. 

Dylan legutóbbi lemeze tavaly jelent meg Rough and Rowdy Ways címmel, a kritikusok és a nagyközönség körében is hatalmas sikert aratva. A veterán zenész a koronavírus-járvány előtt akár száz koncertet is adott évente. Lemezeiből több mint 125 millió példány fogyott világszerte.

 

Nyitófotó: REUTERS/Rob Galbraith/Files

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
okoskodó fórumlakó
2021. május 25. 10:17
"Az egyetlen baj Dylannel az, hogy nagyságrendekkel jobb zeneszerző, mint előadó." Én a szerzői előadást a hibáival együtt is többre tartom mint az, amikor valaki alá zenét meg szöveget tolnak. Személyes ügy, és a hibákkal együtt teljes. Tévedés, hogy a popzenében jól kell énekelni, és mesternek kell lenni a hangszeren. Nem kell. A jó dalhoz érett gondolatok, műveltség, normális világlátás kell. Azt meg nem olyan könnyű megszerezni, ha napi 8 órát nyúzol egy hangszert vagy skálázol a hangoddal.
lofejazagyban
2021. május 25. 07:32
ezt a sötét vörös fazont miért ünnepli a Mandiner? Kamugerit érteném, de a ti angol szövegértésetek is hiperpasszív?
Bell & Sebastian
2021. május 25. 00:49
Nagyon szorgalmas. Kukorica kapálásnál ez nem hátrány.
C.Dömötör
2021. május 25. 00:04
Bob Dylan egy nagyszerű zenész, az ízlés dolga, hogy a hangja tetszik-e, vagy nem. De kevesen hoztak össze annyi jó dalt, mint ő. Dylan mindig vigyázott arra, hogy politikailag ne skatulyázzák be, ezért sok vád érte, pl., hogy nem szólt a vietnámi háború ellen. Amikor balra sorolták, akkor egy interjúban elmondta, hogy ő inkább jobboldali konzervatív. Nem igen érdekelte, hogy a kritikák, vagy a kollégák, mit mondanak. Arra is fütyült, hogy bírálták, főleg az USA-ban, hogy elektromos zenére cserélte a folk gitárját. Az sem érdekelte, hogy mit mondanak a Jézust követő éveiről. S soha nem magyarázkodott. A nálunk is megjelent interjú kötet sokat mutat a valódi énjéből. Ott mondja, hogy soha sem szerette ha egy valamiféle körbe kényszerítsék, ezt nem engedte még Joan Baeznek sem. A Nobel-díjról (ami szerintem is egy vicc) nem tehet, lefogadom, hogy a számára is kínos volt. De rengeteg jó lemeze van, főleg a hatvanas-hetvenes évekből, de a későbbieken is találni jó néhány gyöngyszemet. Ezek szerintem a legjobb albumai, fájó szívvel, mert nagyon nehéz a válogatás: Blonde on Blonde (1966) Blood on the Tracks (1975) Time Out of Mind (1997) A keresztény korszakból: Slow Train Coming (1979) A koncert lemez: At Budokan (1978) Isten éltesse, erőben, egészségben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!