Grandpierre Attila 70

2021. július 04. 18:46

Hetvenéves lett a Vágtázó Halottkémek énekese, csillagász, fizikus, a magyar underground megkerülhetetlen alakja.

2021. július 04. 18:46
null

Grandpierre Atilla (Budapest, 1951. július 4.) magyar fizikus, csillagász, egyetemi doktor (1977, Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar), a fizikai tudományok (csillagászat) kandidátusa (1984, Magyar Tudományos Akadémia), az MTA köztestületének tagja.

Tudományos munkássága mellett a zene is meghatározta az életét: 1974-ben fedezte fel a közép-ázsiai, Mongóliában fennmaradt ősi népzenét. Ipacs Lászlóval, Czakó Sándorral és Molnár Györggyel 1975-ben megalapította a Vágtázó Halottkémek nevű együttest. Célja, és így a zenekar célja is – többek között – az volt, hogy a világ legjobb és legvadabb zenekarát hozzák létre.

A hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején a zenekar tagjait, köztük Grandpierre-t is zaklatta az akkori rendőrség.

VHK: Aláírhatatlan történelem

 

„A zene hatására kiemelkedhetünk egyéni világunk kereteiből, minden érzést átélhetünk, az érzések teljességét, az érzésvilágokat önmagukért és önmagukban, mint a világ elemi egységeit, s a korlátlan számú érzésvilág összhangját átélve társakat találunk legszemélyesebb érzéseinkhez, felismerjük, hogy felfedezetlen sorsközösségben élünk egymással” – írta Grandpierre Attila: A punk-zene, mint a sámánisztikus népzene újraéledése című írásában.

A VHK a nyolcvanas és kilencvenes évek magyar zenei és kulturális undergroundjának meghatározó együttese lett, amely nemzetközi hírnévre is szert tett. 

(Forrás: Wikipedia)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonvitéz
2021. július 05. 11:02
Tényleg hihetetlen! Isten éltesse!
Gáspár
2021. július 05. 02:04
" világ ellenében, isten gyötrelmében, élet szerelmében, diadal jegyében"
Zaajan
2021. július 05. 01:32
Isten éltesse! Köszönöm Attila! Tovább!
alkaloidablog
2021. július 05. 00:04
"...A szkíta-hun-magyar nyelvcsalád és a népek felemelkedése. Könyvem központjában a civilizáció lényege és felemelkedésének elősegítése áll, egy lételméletileg teljeskörű, pontosan megfogalmazott, három kozmikus alapelven nyugvó, mindent átfogó és felemelő világnézetre épül, amelyet az első fejezetben mutatok be. Ha jól látom, ez az út vezet a népek felemelkedéséhez, az életminőség átfogó értelmezéséhez, az átfogóan egészséges életmódhoz, az átfogóan egészséges, ökológiai civilizációhoz. Külön figyelemre méltó, hogy a Kárpát-medencei magyarság 7500 évvel ezelőtt nagyobb létszámú (2-3,5 milliós)volt, mint a mai Kína (800 000 fő) és India területén élő korabeli népesség (800 000 fő) együttvéve, és műveltsége világelső volt a rákövetkező 5000 éven át - a szkíta-hun-magyar folytonosságot 11 egymástól független tudomány eredményeinek külön-külön összegzése, és ezek egymással összehasonlítása végérvényesen bebizonyítja. Az utolsó fejezetben összefoglalom a magyar tehetség máig továbbélő, sokoldalú jeleit. Az alábbi térképen a szkíta-hun-magyar nyelvcsalád térbeli körzeteit láthatjuk. Hérodotosz és korabeli történetírók feljegyzései alapján ugyanis megállapítható a térképen feltüntetett népeknek nemcsak nyelvi rokonsága, hanem e népek korabeli földrajzi körzete is. Itt megrendelhető, 40%-os kedvezménnyel: ..." Ennyit szegény Attiláról. Aki Grandpierre névvel a "magyarság" történelméről ilyesmiket ír. Ezek elképesztő ostobaságok. Megismétlem: "...a Kárpát-medencei magyarság 7500 évvel ezelőtt nagyobb létszámú (2-3,5 milliós)volt, mint a mai Kína (800 000 fő) és India területén élő korabeli népesség (800 000 fő) együttvéve, és műveltsége világelső volt a rákövetkező 5000 éven át..." Mi köze ennek a 30-40 évvel ezelőtti elementáris erejű VHK koncertekhez? Mi a fasz ez? Minek ez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!