6,8 milliárd forinttal támogatja a kormány a 2023-as budapesti Színházi Olimpiát

2021. december 04. 10:21

A Nemzeti Színházban megvalósuló rendezvény egybeesik majd a 10 éves MITEM-mel, és Madách Imre születésének 200. évfordulójával.

2021. december 04. 10:21
null

Közel hétmilliárd forinttal támogatja a kormány a 2023-as budapesti Színházi Olimpia megrendezését – derül ki a Magyar Közlönyből.

Az indoklás szerint a ezzel az összeggel ismerik el a „Színházi Olimpia 2023. évi magyarországi megrendezésének kiemelt kultúrstratégiai jelentőségét, továbbá nemzeti identitásunk és nemzeti értékeink a nemzetközi közösséggel való megismertetése fontosságában játszott szerepét” – írja a Papageno portál.

A Nemzeti Színházban megvalósuló rendezvény egybeesik majd a 10 éves Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóval (MITEM), és Madách Imre születésének 200. évfordulójával.

Vidnyánszky Attila korábban lapunknak is mesélt a közelgő eseményről. 

A Színházi Olimpia általában egy két és fél hónapos intenzív rendezvénysorozat. A legutóbbit Japán és Oroszország szervezte közösen, közel kétezer meghívott előadással. Ez a mennyiség persze számunkra elérhetetlen, de igyekszünk mi is méltó eseményt tető alá hozni.

Továbbá azt szeretnénk, ha nem egy egyszeri esemény volna, hanem folyamatos kapcsolat válna belőle” – mondta a Nemzeti Színház igazgatója, aki szerint az elmúlt években „a kollégák nem profitáltak igazán ezekből a helyzetekből, remélem, az olimpia hoz majd áttörést ebben”.

A Színházi Olimpiát 1994-ben Theodórosz Terzopoulosz görög rendező kezdeményezésére alapították, hogy a közönség átfogó képet kaphasson a világ színházművészetének örökségéről, illetve a kortárs színházi tendenciákról.

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2021. december 06. 01:10
Már megint tömik a libsiket dellával. Ezek soha nem tanulnak semmiből. Gyanítom szándékosan...
az ember
2021. december 05. 05:56
A színház már rég halott. Nem kellene támogatni. De ha már támogatják, akkor Vidnyánszky döntsön, ne az alföldiféle aberrált liberális söpredék, akinek a művészeti csúcs a nyíltszíni kakilás jelenti.
Most80
2021. december 04. 18:10
Egy jó színház biztosan van: a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház. (Ha valaki biztosra akar menni a lipsi üvöltözés-obszcenitás-modernkedés elkerülése ügyében és nem ismerné, akkor ajánlom.)
Bitrex®
2021. december 04. 13:37
Csak nehogy Karigerinek utalják a pénzt, mert mielőtt megérkezne, már el is tűnne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!