„Jézus a közös evangéliumi minimum” – több mint negyvenezren dicsőítettek a Puskás Arénában

2022. július 25. 14:50

„Van egy mérkőzés, ami még a nemrég megnyert angol-magyar meccsnél is nagyobb győzelemmel zárult: »azt Jézus Krisztus nyerte meg a Golgotán«” – mondta az Ez az a Nap! egyik híres fellépője.

2022. július 25. 14:50
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Járvány, szomszédban dúló háború, erdőtüzek, aszály, dráguló energia- és élelmiszerárak, pattanásig feszülő nemzetközi helyzet, kettészakadt ország, negyven fok körüli hőség – így ért minket július 23-a.

Talán rég nem volt már ekkora szükségünk Jézusra, s arra, hogy rajta keresztül utunk nyíljon Istenhez.

Több mint negyvenkétezer ember gyűlt össze szombaton a Puskás Arénában, hogy egy egész napos rendezvény keretein belül imádkozzon, énekeljen és teljes szívéből dicsőítse az Urat. Az Ez az a nap!-ot két év kihagyás után rendezték meg újra, s külön boldogsággal töltött el minket, hogy a hatalmas csarnokban feltűnően sok fiatal volt jelen, a résztvevők nagy része ugyanis tízes-, húszas- és harmincas éveiben járt, emellett nagyon sokan voltak a fiatal családosok is.

„Ez a nap az, melyet az Úr rendelt” (Zsoltárok 118:24)

Az Ez az a nap! rendezvények olyan felekezetközi keresztény alkalmak, ahol hazai és külföldi zenekarok vezetésével Istent dicsőítik, imádkoznak és közösségben vannak a keresztény emberek. Az Ez az a nap!-ok története az ezredfordulóig, a millenniumi „Felvonulás Jézusért”-ig nyúlik vissza, amikor 25 ezer fő vonult végig Budapest utcáin Jézust dicsőítve és Isten nevét felemelve.

A mozgalom és rendezvénysorozat annak idején azzal a céllal indult útjára, hogy a jövőben egy nap régiónk legnagyobb és legjelentősebb stadionjába – az akkori Népstadionba –

gyűjtse össze a magyarországi és az európai keresztényeket, kifejezve felekezeteken átívelő összetartozásunkat.

Nos, 2022-ben minden elfogultság nélkül kijelenthetjük, hogy az egykori a terv sikerült. Az elmúlt években az Ez az a Nap! rendezvényein több százezren vettek részt az egész Kárpát-medencéből, a színpadokon pedig több mint harminc nemzet képviseltette magát. Idén sem volt ez másként. Ezúttal is buszokkal érkeztek hazánkba Szlovákiából, Romániából, Ausztriából, Szerbiából és Horvátországból keresztény emberek, hogy a magyarokkal együtt ünnepeljék Jézust. Ugyanis kétségkívül ez a legnagyobb kaliberű keresztény rendezvény a térségben. Méltán lehetünk hát büszkék rá, hogy Magyarország – európai viszonylatban is – élen jár az efféle lelkületű rendezvények szervezésében.

Az elmúlt húsz esztendő igazán mozgalmas volt számunkra. Az évek során több tucat nagy rendezvényt szerveztünk, ahol igyekeztünk mindig Jézust a középpontba helyezni. A kétezres évek elején szabadtéri összejövetelekkel indultunk – összegyűltünk a Tabánban, a Margitszigeten, a Kisstadionban, a Népstadion-kertben és a Hősök terén is. Voltak felvonulásaink Budapest utcáin, és néhány vidéki városban is tartottunk Roadshow-t” – írták a szervezők.

Az új évtizedben a rendezvény a Budapest Arénába költözött, s ez az lett állandó helyszíne. A 2010-es évek új időszámítást jelentettek mozgalom életében,

hiszen a kora nyárra időzített dicsőítő fesztiválok rendre megtöltötték Budapest legnagyobb beltéri sportcsarnokát.

2010 novemberében a Hillsong London és London Community Gospel Choir látogatott el hazánkba, 2011 októberében a Jesus Culture volt az egyik fő vendég, egy évvel később, 2012-ben pedig Matt Redman, Tim Hughes és a Worship Central, Noel Richards, valamint az LZ7 voltak a külföldi meghívottak.

A katolikus egyháztól a Hit gyülekezetéig

Az idei az első alkalom, hogy együtt imádkozik a Hit gyülekezetes lelkész és a római katolikus püspök is. Ez egy óriási dolog azt gondolom, s remekül mutatja, hogy minden felekezet számára egyaránt fontos Jézus Krisztus neve.

Így ehhez tud csatlakozni az Ez az a nap!-mozgalom is. Jézus az a minimum, ami mindenhol ugyanúgy tud működni, függetlenül attól, hogy én baptista vagyok, református, evangélikus, katolikus vagy bármilyen más felekezetű” – mondta lapunknak Győri Tamás József, az Ez az a nap! projektvezetője, aki egyébként civilben evangélikus lelkész.

A mozgalom szervezői is sokrétűek, ott is megjelenik a felekezetköziség. Tehát nem egyszerűen ökumenéről van szó, amit  fentről próbálunk meg erőltetni, hanem ez egy természetes dolog köztünk, szervezők közt is. Nagyon fontos, hogy mindenki élje meg a maga felekezetében a saját hitének sajátosságait, de fontos időről-időre azt is tudatosítani, hogy egyébként összetartozunk” – tette hozzá a projektvezető.

Roadshow: Bécstől Zágrábon át Aradig

A 2019-es és 2020-as esztendők minden eddiginél sűrűbbek voltak a keresztény rendezvény-sorozat megálmodói számára, hiszen programok sokaságát rendezték határainkon innen és túl. Két év alatt összesen hét ország 23 városába jutottak el az Ez az a nap! Roadshow során, elérve közel 80 ezer embert; majd pedig további százezreket szólíthattak meg online dicsőítő- és imaalkalmaikon, a Reménység Estéken.

2019 nyarán Marosvásárhelyen indult el az ősz folyamán kiteljesedő Roadshow. December elejéig eljutottak Szekszárda, Pécsre, Kaposvárra, Szombathelyre, Győrbe, Egerbe, Ungvárra, Nagybányára, Miskolcra, Nagyváradra és Debrecenbe.

Februárban egy újabb nagyon intenzív, országokon átívelő Roadshow-t szerveztek – bő egy hét alatt Bécs, Ljubljana, Zágráb, Eszék, Szabadka, Kecskemét, Szeged és Arad adhatott otthont egy-egy helyi Ez az a nap!-nak. 

Nyilván vannak nemzetiségi ellentétek a környező országok népei között, de a kereszténységünkben ez is föl tud oldódni, s át tudunk ezen lépni. Fontos dolog, hogy kifejezzük, Jézus Krisztus fontosabb még annál is, ami elválaszt bennünket.

Ugyanazt a dicsőítő éneket, magyarul és románul egyszerre” – emlékszik vissza Győri Tamás József.

László Viktor az esemény házigazdájaként kifejtette, hogy

„a megújulást és a lelki ébredést nem lehet ölbe tett kézzel várni”.

A főszervező korábban azt nyilatkozta: „Imádkozunk Magyarországért, a békéért, a testvérek egységéért, a közösségekért és a gazdasági nehézségek megszűnéséért. Imádkozunk minden embertársunkért, bármit is gondoljon vagy higgyen. A jelmondatunk az élet. Az élet kultúráját, a bibliai igazságokat tűzzük a zászlónkra a halál kultúrájával szemben.”

A Grammy-díjas Michael W. Smith-től a hazai keresztény könnyűzenéig

Gável András, a hazai keresztény könnyűzenei szcéna egyik jeles képviselője – akivel lapunk is készített interjút korábban – felidézte a legendássá vált angol-magyar meccsen aratott győzelmünket, majd hozzátette:

van egy mérkőzés, ami még ennél is nagyobb, „ azt Jézus Krisztus nyerte meg a Golgotán”.

Az ünnepi alkalom kiemelt vendége volt a Bethel Music és a többszörös Grammy-díjas Michael W. Smith az USÁ-ból, valamint a Planetshakers Ausztráliából. De itt volt az Egyesült Királyságból Martin Smith, Tim Hughes, Graham Kendrick, Noel Richards, a London Community Gospel Choir és Noel Robinson is. A külföldi előadók mellett pedig a hazai keresztény könnyűzene színe-java is tiszteletét tette a stadionban: a mindenki által jól ismert  Pintér Bélától és Csiszér Lászlótól kezdve

Oláh Gergőn, Mező Misin és Gável Andráson át Caramelig, aki a találkozó hivatalos himnuszát is megalkotta.

 

Milyen is az a „Mennyország-feeling”?

Az idei mottóm az lesz hogy »az Élet napos oldala« – mert sikerült a 101-es napsütötte szektorba választanom ülőhelyet. Sebaj, Isten még küldhet felhőket a megmentésünkre!” – írta az esemény előtt egy kedves ismerősöm, akitől négy éve (a 2018-as Ez az a nap!-ra – a szerk.) kaptam egy ingyen belépőjegyet. Ő ugyanis akkor egy olyan embert keresett, akinek nagy szüksége van rá, hogy ott legyen az Ez az a nap!-on, nekem pedig éppen akkor óriási szükségem volt arra, hogy elmenjek egy ilyen dicsőítő alkalomra, mert az életem elég rossz vágányon haladt – végül ott és akkor tértem meg.

Szívesen megyek; amikor csak tudtam, ott voltam eddig is, a legelső alkalom óta. A kezdetekre azóta is tisztán emlékszem, meghatározó élmény volt számomra látni a sok ezer keresztényt átvonulni Budapesten, együtt dicsőíteni velük. Nagyra becsülöm a szervezők munkáját, tényleg természetfeletti, amit sikerült összehozniuk az évtizedek során. Én biztos voltam benne, hogy húsz éven belül lesz egy ilyen nagyobb alkalom, ami megtölti ezt a stadiont is.

mondta Csaba, aki természetesen az idei dicsőítést sem hagyta ki. – „Nincsenek nagy elvárásaim a fellépők felé – örülök, ha Isten tudja használni őket, hogy az ott lévők egy lépéssel közelebb kerüljenek hozzá és az örök élethez.”

Csaba várakozásai végül valóra váltak: Isten valóban küldött felhőket és némi széllel kísért esőt is, ám a részvevőket sem a hőség, sem az eső nem tántorította el.

A zenei rész mellett számos üzenet, bátorítás és tanúságtétel hangzott el,

és a különböző felekezetekből érkező lelkészek és egyházi vezetők közösen imádkoznak nemzetünkért.

A napnak jótékony célja is volt, ugyanis a legnagyobb magyarországi segélyszervezetekkel együttműködve, a Híd Kárpátaljáért program keretén belül adománygyűjtésre került sor a háborús nehézségekkel sújtott régióban élők megsegítésére.

A rendezvény végén minden résztvevő egy különleges Szentírást, úgynevezett Jézus-Bibliát kapott ajándékba, melyben Jézus szavai pirossal vannak kiemelve.

 

Fotók: Hollai Gábor, Guzsloványi Flóra, Pappmédia Fotó & Videó

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laci szakács
2022. július 27. 11:10
Bocsánat, a " :-) " lemaradt.
Laci szakács
2022. július 26. 21:46
Jaj, jaj! Látom ott van már :-(
LancelotDuLac
2022. július 26. 15:33
Ennyi hülye egy rakáson - hitleri karlendítések - nagyot lehetne aratni egy kpvt 14.5 mm-essel!!
files32
2022. július 26. 15:22
Ezek szoktak narkós módon a földön fetrengeni az "ige" hallatán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!