Gyönyörű Jankovics Marcell-kiállítás nyílt Varsóban!

2022. szeptember 28. 18:01

„A varsói Teatr Druga Strefa igazgatója éppen akkor keresett meg bennünket, amikor a magyar-lengyel kapcsolatok tragikusak voltak.” Jankovics Marcell in memoriam címmel nyílt kiállítás Varsóban. Rubovszky Évát, az alkotó özvegyét kérdezzük a tárlatról!

2022. szeptember 28. 18:01
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Jankovics Marcell in memoriam címmel nyílt kiállítás Varsóban. A megnyitón a magyar rajzfilmrendező Az ember tragédiája című munkáját vetítették.

A megnyitón Jankovics Marcell özvegye, Rubovszky Éva is részt vett.

A lengyel közönség most első alkalommal ismerkedhet meg a sokoldalú életművel.

A kiállításnak otthont adó intézmény a főváros központjához tartozó Mokotów kerületben, egy posztindusztriális területen működik, az épületbe lépők pedig a művész animációinak részleteit, a filmekhez fűződő grafikáit, illetve a torzóban maradt Biblia-filmje forgatókönyvét is megnézhetik. A kiállításon körbejárható egy – bútorzatával a kilencvenes éveket idéző – terem is, amelyben a korabeli tévékészüléken sugározzák a Jankovics közreműködésével készült Gusztáv-sorozatot, amit a lengyel tévék ebben az időszakban tűztek a műsorukra” – adta hírül Lucie Szymanowska.

A Jankovics Marcell in memoriam-kiállítás egy részlete

 

A varsói Teatr Druga Strefa igazgatója megkeresett, hogy látta a Marci műcsarnoki kiállítását, és szeretne Varsóba szervezni egy Jankovics Marcell kiállítást. Mondtam neki, hogy ha ő egy színházi ember, akkor talán inkább Az ember tragédiáját ajánlanám neki, mert az biztosan érdekelné őt. Addig nem ismerte a művet” – mondja lapunk megkeresésére Rubovszky Éva, Jankovocs Marcell özvegye.

Mint elmondja: „Három éve jelent meg Az ember tragédiájának a legújabb lengyel fordítása – az NKA támogatásával. Kovács Orsolya rendkívüli és meghatalmazott nagykövethez irányítottam őt, aki nagyon megörült, mert az színház igazgató éppen akkor keresett meg bennünket, amikor a magyar-lengyel kapcsolatok tragikusak voltak.”

Rubovszky Éva kiemeli:

valóban nagyon nagy boldogságot jelentett, hogy a lengyelek álltak elő az ötlettel.

Így alakult, hogy a Teatr Druga Strefa vezetője beleszeretett Az ember tragédiájába, s mint a kiállítás megnyitóján bevallotta: tizennégyszer látta az animációs filmet

Rubovszky Éva a kiállítás megnyitóján

 

Gyönyörű kiállítást csináltak a lengyelek. Még a Biblia kézzel írott forgatókönyve is kint volt a falakon. Nagyon széles spektrumát mutatják be Marci munkásságának. Nagyon imponáló. Magam is részt vettem a megnyitón, szóltam is pár szót” – meséli az özvegy.

Lagzi Gábor, a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ vezetője elárulta nekünk, azért örül nagyon ennek az eseménynek,

Szívvel-lélekkel és elképesztő odaadással dolgozott a stáb, és úgy tűnik folytatás is lesz majd, hiszen a nézők részéről igény mutatkozott arra, hogy szeretnék majd újra megnézni az animációs filmet. Én megértem ezt, hiszen elsőre valóban nehezen emészthető alkotás” – teszi hozzá Rubovszky Éva.

Hozzáteszi: a Biblia-film elkészült huszonöt percét is nagy érdeklődéssel nézték, s kifejezetten nagy élvezettel olvasták és nézegették a forgatókönyvét. „Ez egy rendes, keresztény társaság, jó közönség elé kerültek az alkotások” – szögezi le.

Az ember tragédiája

 

A varsói magyar nagykövetség, a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ, valamint a varsói önkormányzat támogatásával létrejött kiállítás október 30-ig lesz látogatható.

 

Képek: Instytut Liszta Warszawa - Liszt Intézet Varsó Facebook-oldala

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. szeptember 28. 19:35
Állítólag Lucifert egy ismert magyar közéleti személyiségről mintázta, aki nem a Gyurcsány. Nekem van tippem..
Kormánypárti1
2022. szeptember 28. 19:26
A nyitókép úgy néz ki, mint a férfiak a piszoárnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!