Elhunyt David Crosby, a hippikorszak túlélő gitárosa

2023. január 20. 06:50

A Byrds és a Crosby, Stills, Nash & Young gitárosa 81 éves volt.

2023. január 20. 06:50
null

Nyolcvanegy éves korában elhunyt David Crosby amerikai zenész, az egykori Byrds és a Crosby, Stills, Nash & Young gitárosa.

Az 1941-es születésű Crosby régi keleti parti nagypolgári családból származott, fiatalemberként sokan másokhoz hasonlóan a hatvanas években a hippikorszak és a kibontakozó rockzene világa szippantotta be. Tagja lett a Byrds-nak, amit a hatvanas években a Beatlesre adott amerikai válaszként értékeltek – a Mr. Tambourine Man meghatározó, máig emlékezetes slágere lett a hatvanas évek közepének.

Mr. Tambourine Man

 

Crosby később további kitűnő gitáros barátaival együtt megalkotta a Crosby, Stills, Nash triót, amihez nem sokkal később Neil Young csatlakozott negyedikként. Hetvenes évekbeli albumaik a folk rock meghatározó alapművei lettek.

Wooden Ships

 

David Crosby mindkét formációjában és önmagában is a hippikorszak egyik legismertebb, legjellegzetesebb arca lett. Támogatott minden korabeli felszabadító mozgalmat, egész életében a marihuána legalizálásának híve volt, rendszeresen odaállt a baloldali ügyek mellé. Nem meglepő módon Donald Trump kritikusa volt, ellenben támogatta Bernie Sanderst és az utolsó években Joe Bident is.

Zűrös magánélete volt, drogok birtoklásáért börtönben is ült. Szabadidejében szívesen vitorlázott gyerekkorától kezdve – számos dalát saját jachtján írta, miközben a Karib-tengeren vagy a Csendes-óceánon hajózott.

 

Fotó: Roberto Finizio / NurPhoto via AFP

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2023. január 20. 17:06
Elég ócska tucatszám ez a Tambourine man.
vinetu
2023. január 20. 13:41
Elment ugyan, de örökre itt marad... https://www.youtube.com/watch?v=kyquqw6GeXk
kaltran
2023. január 20. 13:20
A hozzászólók nem tudom hány évesek, van-e zenei hallásuk és normálisak-e egyáltalán. Ami a szerzői és zenészi képességeit illeti nagy baromság bobdylenezni meg ilyenek, mert önmagában volt egy zenei zseni, hozzá képest Bob Dylan egy lószar. Aki csodát akar hallani, hallgassa meg a nem is olyan régi Oz című albumát, és bizton összecsinálja magát. Ami meg a balosságát illeti, no én szívesen elfogadnék ilyesféle balost a hazai szarosbalos felhozatal helyett, nem is beszélve arról, hogy a saját korában kell szemlélni és egy amerikai balos a régi Amerikában egészen mást jelentett mint most. Mikor katonák voltunk, a Crosby Stills Nash (+Young) mentett meg minket az agyhaláltól. Köszönet érte!
simonvitéz
2023. január 20. 11:30
Teach your children, Triad, Helplessly hoping. Találomra ajánlottam három számot, ami talán érdemes a meghallgatásra és munkásságának értékelésére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!