Gulyás Gergely: „Bármennyi csalódás is ér minket az EU-ban, jobb alternatívát ma sem látunk”

2023. január 23. 22:03

A magyar kultúra napja alkalmából a Felvidékre látogatott Gulyás Gergely.

2023. január 23. 22:03
null

A Miniszterelnökséget vezető miniszter dunaszerdahelyi látogatása során a városi rendezvény mellett interjút adott a ma7.sk szerkesztőségének is.

A beszélgetés során Arany János költészete vagy Cseh Tamás zenéje mellett szóba került Európa, és azon belül Magyarország jövője is. Gulyás Gergelyt Pomichal Krisztián közéleti rovatvezető kérdezte.

Arra a kérdésre, hogy számára mi a magyar kultúra csúcsteljesítménye, Gulyás azt felelte, hogy „szerencsés helyzetben vagyunk, hogyha erre a kérdésre kell felelni, mert

Ezért nehéz is egyetlenegyet kiválasztani. Hogyha már a költészetet említette, akkor nálam Arany János az első. A magyar nyelv gazdagságát nála jobban kifejezni az irodalomban nála jobban talán senki nem volt képes” – mondta el a miniszter.

A tárcavazetető a magyar nyelv kapcsán azt is megjegyezte, hogy „a szláv rengetegbe a magyar kiemelkedik”.

„Magyarország helye ott van, ahol tagok vagyunk”

Ezután kitértek a „magyar egyedülállás” kérdésére is. Hiszen Magyarország, sokszor úgy tűnik, mintha kicsit kilógna Európában – jegyezte meg a riporter. 

Arra a kérdésre, hogy hol van Magyarország helye Európában, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy „ott van, ahol tagok vagyunk”. Majd hozzátette, hogy a rendszerváltozás egyik célkitűzése az volt, hogy legyünk az Európai Unió és a NATO tagjai.

Az uniós tagság kapcsán kijelentette, 

Ezek után a tárcavezető más szemszögből is megvizsgálta a kérdést, és azt a megállapítást tette, hogy „Magyarország helyét értékfelfogás és világnézet szempontjából egyértelműen Közép-Európában találjuk, azon országok között, akik a kommunizmus alatt, a második világháborút követőn sokat szenvedtek”. E gondolatmenet végén Gulyás Gergely leszögezte, hogy a fentiek értelmében nagy híve a közép-európai összefogásnak, a V4-eknek, illetve ezek kiterjesztésének.

A nyugati társadalmak eltértek a gyökerektől

A beszélgetés során Brüsszel és Budapest kapcsolata, valamint a nyugati társadalmak állapota is felmerült. Utóbbival kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy „ma a legnagyobb baj Brüsszellel és a nyugat-európai országok többségével, hogy bár sokat beszélnek toleranciáról,

Még úgy sem, hogy ők tértek el a gyökerektől!” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint büszkének kell lenni arra, hogy nem azt az utat követjük társadalomfejlődésben, amelyet a Nyugat a maga számára kijelölt.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. január 24. 16:43
Nem értek egyet!
kékFogúHarald
2023. január 24. 13:41
Az EU Magyarországnak a 2. Trianon. HUxit, de azonnal és kamatstopp örökre !!
smarton84
2023. január 24. 10:06
Magyarország akkumulátornagyhatalom lesz. Értsd, az ázsiaiak műkodési engedély nélkül mérgezhetik akár a Dunakanyart is (lásd, Göd) A lakókra szarni. A gyerekeink jövőjére szarni. Ez a magyar társadalom fejlődés!
DonCiccio
2023. január 24. 09:48
,, .... jobb alternatívát ma sem látunk”... Hát ez baj ha így gondolja a kormányzat, hogy nincs alternatívája az EU nak. Akkor a m. kormány csak vertikálisan tud gondolkozni, horizontálisan már nem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!