„Tele van a két kezem boldogsággal" – bemutatták a Cziffra György életéről készült dokumentumfilmet

2023. március 18. 11:29

A másfél órás alkotás legnagyobb erőssége a rengeteg archív felvétel, amelyek révén nemcsak a kivételes zongorista, hanem a kivételes ember is közelebb kerül hozzánk.

2023. március 18. 11:29
null
Farkas Anita

Virtuóz vagyok, tudom, annak születtem”, mondja a film egy pontján Cziffra György, de olyan természetességgel, sőt szerénységgel, hogy eszünkbe sem jut kételkedni a kijelentés igazságában. Annál is inkább, mert Cziffra – és ez igen ritka eset – nemcsak a maga, hanem a külvilág megítélése szerint is valóban egyedülálló zseni volt. Ráadásul amolyan népmesei szegénylegényként, jó néhány próbát kiállva nyerte el jutalmát:

a világhírt és külön fejezetet a globális zenetörténetben. 

Hogy öröksége ne halványuljon el, azért egykori tanítványai, kollégái és az általa létrehozott, a fiatal tehetségeket felkaroló franciaországi, senlis-i székhelyű Cziffra Alapítvány is nagyon sokat tesznek. De talán senki nem annyit, mint Balázs János, a magyarországi Cziffra Fesztivál alapítója és igazgatója, aki zongoraművészként maga is az improvizatív, romantikus, a zenei határokat feszegető, Cziffra mellett Liszt Ferenc nevével is fémjelzett játékmód híve és gyakorlója.

Nem véletlen, hogy Petrovics Eszter filmjében is ő a nézők kissé elfogódott, tisztelettudó, komoly kalauza. Az életút hagyományos, születéstől a halálig való felmondása persze önmagában kevés volna, hogy a még akár rajongói figyelem is másfél órán át kitartson. Ahhoz maga Cziffra György kell. Méghozzá szó szerint: a rengeteg archív felvétel, köztük francia és magyar televíziós interjúk emberként is közelebb hozzák ezt a remek kiállású, határozott, jó humorú, de önmagával szemben folyton kritikus, a munkát a tehetséggel egyenértékűnek tartó, különös tehetséget. 

Aki nem a semmiből jött, hiszen cigány zenész, cimbalmos édesapjától nyilván örökölt némi muzikalitást. De hogy ép lélekkel és jó kedvvel túlélte a nyomort, a saját csodagyerekségét, a háborút, a gyaníthatóan egészen derűs, de a kiteljesedésre lehetőséget nem adó bárzongorista éveket, a feleségével való szökési kísérletért kapott börtönt – karmester fia tragikus halálán kívül szinte mindent –, azt már saját magának, a megtörhetetlen belső erejének köszönhette. 

A virtuozitás, a spontaneitás, a nyitottság, a szabadság Cziffra előadói egyéniségét éppúgy jellemezte, mint életét és az emberekhez való viszonyát. Nagyon fontos volt számára Magyarország, itt vált művésszé, de a világsikert Párizs hozta meg számára.

– mondja a rendező nagyon pontosan. És mondják, mesélnek róla a nemzetközi zenei élet kiválóságai, Balogh Kálmán, Cyprien Katsaris, Michel Sogny, Vásáry Tamás, valamint a közelmúltban elhunyt Szakcsi Lakatos Béla is. És persze mindennél jobban mesél róla a zene, elsősorban a saját zongorajátéka, amelyben még a hozzám hasonló botfülűek is megérzik a szenvedélyt, egyediséget. 

A küldetés nem más, mint a többi ember érzelmi forrásainak őrzése” – írta Cziffra György Ágyúk és virágok című, Magyarországon 1983-ban megjelent, kalandregénynek is beillő önéletrajzában. Szerencse, hogy vannak jó páran, akik ma ugyanúgy a magukénak érzik és viszik tovább ezt a gondolatot.

A Tele van a két kezem boldogsággal legközelebb március 31-én, Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben látható majd, és a közeljövőben az MTVA is műsorára tűzi.

Cziffra 100 -- Tele van a két kezem boldogsággal – előzetes:

Nyitókép: Cziffra György (Cziffra Fesztivál)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. március 19. 08:28
A szüleim nemigen voltak bárlátogatók, de híre ment, hogy Cziffra György egy bárban zenél ezért többször elmentek csak az ő kedvéért meghallgatni. És örömmel látták több operabarát is így tett. Pedig akkor még be sem indult a komolyzenei karrierje.
tajtajacsak
2023. március 18. 16:19
"Tele van a két kezem boldogsággal" Gréczy Zs. még le is fotózta az ő boldogságát...
röviden
2023. március 18. 15:58
Ízlésekről nem érdemes, de a K.466-ot nemigen játssza jobban senki, mint Fischer. Mindazonáltal Cziffra nem egy jó zongorista, hanem egy fenomén, akit nem érdemes másokhoz hasonlítani. (Lang Lang egy teátrális virtuóz, nincs benne mélység.)
Mandinka
2023. március 18. 14:15
A kiválasztott nulla fischerannika ott fűrészelte, fűrészeltette ahol tudta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!