Elhunyt Török Ádám zenész, énekes

2023. április 18. 09:22

A legendás Mini frontembere 75 éves volt.

2023. április 18. 09:22
null

Elhunyt Török Ádám – a zenész haláláról fia számolt be a Facebookon.

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. 1965-ben – a gimnáziumi évei alatt – kezdett el zenélni, 1968-ban a Dogs együttes énekese volt, majd ugyanabban az évben megalapította a progresszív rockot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest, amely tizenöt év szünettel napjainkig létezett. A nyolcvanas években megalapította a Tátrai Török Tandemet, majd 1987-től szólóban is fellépett Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1991-ben megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) zenekart Závodi Jánossal. A kilencvenes évek végén felélesztette régi zenekarát Török Ádám és a Mini néven.

A Mandiner az év elején készített nagyinterjút a zenésszel, ami itt olvasható:

Öntörvényű, lázadó hippik voltunk – ünnepi beszélgetés a 75 éves Török Ádámmal

„Én egy félnótás hippi voltam, át tudtam vitorlázni a nehézségeken. Engem kielégített, hogy volt egy jó kis bandám, ha volt melóm, jól éreztem magam, és ipari mennyiségben álltak sorba a leányzók. Nem voltam irigy soha senkire, pedig sokkal később kezdő zenészek is milliárdosok lettek hozzám képest. Amit letettem az asztalra, az szerintem nagyon jó. Persze mindig mondták nekem, mit kéne csinálni; Erdős is sokszor behívatott, de ahogy kifordultam az ajtón, tudtam, hogy nem csinálom úgy. Öntörvényű ember voltam, csak az érdekelt, és most is csak az érdekel, amit én szeretek, és amit meg tudok valósítani.”

 

Török Ádám és a Mini - Vissza a városba

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2023. április 18. 16:12
Valamikor réges régen a 70-es évek vége felé a MINI az egyik vidéki főiskolánk 400 "ágyas" előadótermében lépett fel. A koncertjük kezdetekor alig voltunk páran, olyan jó negyed ház volt. Aztán elkezdődött. Erre közeli kollégium épületéből el kezdtek jönni, folyamatosan, mert kihallatszott a Zene és jó fél óra múlva már a folyosón is voltak, bent már nem volt hely. Papucsban melegítőben. Valami káprázatos volt. Akkor még a Németh Alajosnak hosszú haja volt, (ahogy az elhunytnak) és olyan szólót a basszusgitáron azóta sem hallottam senkitől. A billentyű, a dob, a fuvola is nagyot szólt, ezek akkora örömzenét adtak, ami egy csoda volt. A végén amikor felkapcsolták a villanyt ott voltunk némán, leizzadva a sok menetközbeni folyamatos tapsolástól és nem is értettem ez hogyan történhetett. Isten nyugosztalja!
kékFogúHarald
2023. április 18. 16:02
Török Ádám / Mini - GYIK, Sopron, 2006 05 04 ( bootleg ) https://bit.ly/43GRXNC
LKJK
2023. április 18. 15:32
Gyerek koromban a paksi blues fesztivalon miattaszerettem meg a BLUES zenét. Isten nyugosztalja!!
Lion
2023. április 18. 14:13
Isten nyugosztalja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!