Jön a film az anyák megmentőjéről – itt a Semmelweis első előzetese!

2023. április 17. 16:21

Megérkezett a Koltai Lajos rendezte Semmelweis című egész estés film első előzetese. Az ősszel moziba kerülő romantikus történelmi film rendezője Koltai Lajos, főszereplője Vecsei H. Miklós lesz.

2023. április 17. 16:21
null
Farkas Anita

Az 1847-ben, Bécsben játszódó történetben a szülészeti klinikán titokzatos járvány tizedeli a gyermekágyas nőket. A fiatal magyar orvos, Semmelweis Ignác a hagyományos elméletekkel szembeszállva próbálja meg legyőzni a kórt, miközben egy osztrák bába nem csak a szakmai küzdelemben lesz társa, kapcsolatuk egyre romantikusabbá válik. Közben a vaskalapos vezetés mindent megtesz, hogy megvédje tekintélyét a megszállott doktor felfedezésének következményeitől.

A kórházban a harcot végül Semmelweis nyeri, az utcán a progresszív erők;

hamarosan Bécsben és Pesten is kitör a forradalom, Semmelweis pedig elindul, hogy felfedezését hazájában is a szülő nők javára fordítsa. 

Koltai Lajos és Vecsei H. Miklós a forgatáson (Mandiner / Ficsor Márton)
Koltai Lajos és Vecsei H. Miklós a forgatáson (Mandiner / Ficsor Márton)

 

A rendező Koltai Lajos hangsúlyozta, a főszereplők kiválasztásánál nem a külső hasonlóságokat kereste, hanem a varázslatos személyiségeket, akikben ő hisz, és akikkel ezt a gyönyörű és nagyon erős történetet el tudják juttatni a nézőkhöz. Semmelweis életét mindannyiunk számára példának tartja: egy ember, aki mindig, minden körülmények között, halált megvető bátorsággal járta a saját maga útját, amiről gyűlölettel és erőszakkal sem lehetett letéríteni. 

Azt szeretném megmutatni a nézőknek, hogy igenis meg lehet csinálni:

– nyilatkozta a tavaly két hónapig forgatott mozi kapcsán.

Koltai Lajos az elejétől nagy bizalommal fordult felém, ezért ez a forgatás nemcsak arról szólt, hogy »megcsináljam«  Semmelweis figuráját, hanem arról is, hogy ezt a bizalmat megháláljam, és tényleg azzá a karakterré változzak, akit ő már a kezdeteknél látott bennem. A közös munka során nagyon meg is szerettem Semmelweist, és megértettem, hogy ő jóval több mint én. Ezért mindent, ami bennem volt, van, odaadtam azért, hogy azzal a lélekkel szülessen meg, amit megérdemel" – mondta a Mandinernek nemrégiben adott interjújában Vecsei H. Miklós.

Fotó: Mandiner / Ficsor Márton
Fotó: Mandiner / Ficsor Márton

 

Mint Vecsei a karakterről meséli: „Először is van egy szenvedélye, a hivatása. És onnantól kezdve, hogy ráérez a fontosságára, a természetéből fakadóan többnek gondolja, mint az életét. Ezért elképzelhetetlenül nagy teherként nehezedik rá a rengeteg anya és csecsemő halála, amelyért az orvostársadalom a gyermekágyi láz nevű kórt okolja. Ő az egyetlen, aki – huszon­kilenc évesen Bécsben magyar orvosként – sejti, hogy valami más van a háttérben. Mivel ezek a csecsemők, anyák a hivatása alanyai, tárgyai, sőt szentjei, belekerül egy olyan helyzetbe, hogy akiket a legjobban szeret, magánál is jobban, azokat veszíti el, valószínűleg a saját hibájából.

A színész kifejti: .Én ezt úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy szeretetből fakadó tehetetlenség. Ami idegroppantó állapotként kihatott Semmelweis egész életére. A története, ha távolról nézzük, hepiend, hiszen a mai napig több milliárd ember életét mentette meg. Csak egyvalaki nem élte meg sikersztoriként: ő maga. Mert hiába fejtette meg a rejtvényt, a halottak halottak maradtak. És szerintem ez a gondolat volt az, aminek a súlya alatt végül összeroppant.

A film producere, Lajos Tamás szerint az embereknek mindig is szükségük volt követendő példaképekre, hősökre, és ez ma egyre aktuálisabb. A nagyrészt hiteles életrajzi és történelmi alapokon nyugvó Semmelweis ugyanakkor nem dokumentumfilm, a felfedezéshez vezető életutat fikciós elemekkel kiegészítve dolgozták fel. 

Koltai Lajos szerencsére azonnal beleszeretett a forgatókönyvbe. Ennek nemcsak azért örültem nagyon, mert régóta nagy tisztelője vagyok, és megtiszteltetés volt, hogy elvállalta a rendezést. Hanem mert Semmelweis élete magánéleti okból is közel áll a szívemhez. Nagyapám harminckét évig volt Pécsen szülészprofesszor, a Jóisten után Semmelweis Ignác volt a második, akit a legjobban tisztelt– én ebben nőttem fel” -- nyilatkozta korábban a producer.

 

A film látványáért Pater Sparrow felel, akinek nem volt könnyű dolga a legapróbb részletekig hiteles környezet megteremtésekor. Bécs központi klinikáját például a BÁV egykori épületében alakítottak ki, itt kapott helyet egyebek mellett a magyar tudós irodája, a szülő- és újszülöttszoba, a kórboncterem és a nővérszálló is. Több berendezést újra kellett gyártani, például a szülőszéket, az orvosi szemléltetőeszközöket,

sőt, saját kialakítású villanykörtét is készítettek, amelyik visszaadja a gázláng villódzását.

Vizuális koncepció volt, hogy a viktoriánus korra emlékeztető, koszosabb kórházi közeget hozzanak létre, ehhez korabeli fotókat vettek alapul – magyarázta a látványtervező.

Az Intercom forgalmazásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült Semmelweis előreláthatóan idén őszén kerül a magyar mozikba.

Itt a film előzetese

 

Nyitókép: Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ecceeecce
2023. április 18. 07:29
A képen se egy néguci, se egy lezbika? Megint baj lesz.
budapesti
2023. április 17. 22:50
Akkor nem hallgattak Semmelweis-re abban, hogy a kézmosás megment anyákat, pedig tényekkel igazolta. Ma nem hallgatnak az életvédőkre abban, hogy a magzat is ember, pedig tényekkel igazolják.
pemete jakab
2023. április 17. 20:27
"romantikus történelmi film" Semmelweis élete nem a romantikáról szólt. Legalábbis ami az utókor számára jelentős személyéből, munkásságából, az biztosan nem a romantika.
edieTHEGREATeagle
2023. április 17. 19:18
Na végre kiderült, hogy miért cserébe vesztette el a gerincét Koltay.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!