Repülnek az évek: 70 éves lett Mike Oldfield

2023. május 15. 06:04

Isten éltesse sokáig!

2023. május 15. 06:04
null

Május 15-én lett hetvenéves Mike Oldfield. A brit zeneszerző – aki szinte minden stílusban bemutatkozott már a nagyközönségnek – 1973-ban robbant be a Tubular Bells névre hallgató instrumentális opusszal, amiből már több mint tizenhatmillió példányt adtak el világszerte.

Idén május 26-án érkezik egy különleges kiadása a nagysikerű lemeznek;

minden bizonnyal ezzel zárul a muzsikus karrierje.

A Tubular Bells egyik részlete a világhírű „Ördögűző” című film betétdala lett, annak sikere pedig nem csak Oldfield, de az akkor még gyerekcipőben járó Virgin lemezkiadó vállalatot is elindította világhódító útján.

„Oldfield hangzása, zenei művei egyediek; és bár elismert művész, életműve még nem találta meg méltó helyét a zenetörténeti panteonbanolvasható életrajzi könyvének ajánlójában –. Kifinomult muzikalitása, többszörösen polifonikus, poliritmikus, összetett, de ugyanakkor romantikusan gyönyörű zenei elképzelései, hangszeres virtuozitása a legnagyobb újkori zeneszerzők közé sorolja alakját.”

A zeneszerző több mint huszonöt stúdióalbumot jegyez; filmzenéket írt; teltházas koncerteket, turnékat vezényelt le. Annak ellenére, hogy rengeteg nehézséggel találta magát szemben életében – alkoholista édesanyját, legidősebb gyermekét hamar elveszítette; drogokat használt; pánikrohamokkal, depresszióval küzdött –, egy teljesen egyedi zenei stílust alkotott meg. Mindemellett a politikát sem vetette meg: szívesen játszott volna Donald Trump elnöki beiktatásán; kifejezetten támogatta az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból.

Nyitókép: RAFA RIVAS / AFP

***

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ultimax
2023. május 16. 10:30
A HETVEN ÉVES kifejezést külön kell írni, mert nem hetvenéves tervről, meg hetvenéves időszakról, zenei pályafutásról van szó. Kár, hogy a sajtó ezt nem tudja. Az Indexen még elnézi az ember...
ertönszena
2023. május 15. 20:22
Az Oldfield zenéjét kedvelők közül szerencsések voltak, akik ott lehettek ezen a koncerten, amelynek a tetőpontja ez a csaknem húsz perces finálé: https://youtu.be/hqtW8Qkk2lk
satman11
2023. május 15. 13:15
Bocs, Kisstadion.
satman11
2023. május 15. 13:11
Ott voltam az 1999.06.18-án-, a Kistadionban előadott koncertjén, az akkor elérhető csúcstechnikával és lemez minőségben hallhattuk. Rettenetesen zavaró volt viszont, hogy a stadion legmagasabb körívén elhelyezkedő üvegfalak berezonáltak az atom basszusra és ez mindenkinek rontotta az élményt. Többször éreztük úgy, hogy mindjárt betörnek. Amúgy életre szóló élmény volt, nem lazsált el semmit, hatalmas koncert volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!