„A mennyországban nincsenek falak, melyek elválasztanak minket” – idén is lesz Ez az a nap!

2023. június 05. 19:56

„Ugyan a történelmünk és a teológiai nézeteink falakat húznak még közénk, de egy ilyen délutánon ez fel tud oldódni, meg tudjuk tapasztalni a testvéri közösség erényét, az összetartozást, a Krisztushoz tartozást” – vallja László Viktor, az ökumenikus dicsőítő alkalmak főszervezője.

2023. június 05. 19:56
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Az Ez az a nap! rendezvények olyan felekezetközi keresztény alkalmak, ahol hazai és külföldi zenekarok vezetésével Istent dicsőítik, imádkoznak és közösségben vannak a keresztény emberek. Az Ez az a nap!-ok története az ezredfordulóig, a millenniumi „Felvonulás Jézusért” rendezvényig nyúlik vissza, amikor 25 ezer fő vonult végig Budapest utcáin Jézust dicsőítve és Isten nevét felemelve.

„Ez a nap az, melyet az Úr rendelt”

A mozgalom és rendezvénysorozat annak idején azzal a céllal indult útjára, hogy a jövőben egy nap régiónk akkori legnagyobb és legjelentősebb stadionjába – a Népstadionba – gyűjtse össze a magyarországi és az európai keresztényeket,

kifejezve a felekezeteken átívelő összetartozásunkat.

Maga az ötlet úgy született, hogy 2000-ben egy együtt imádkozó, együtt gondolkozó, felekezetközi vezetőkből és pásztorokból álló imacsoport úgy gondolta, hogy a millennium évében egy nagy szabású rendezvényt – egy hatalmas zenés felvonulást – szervez. A  Parlamenttől egészen a Tabánig vonultunk, így indult el pünkösd szombatján az alap rendezvénysorozat” – meséli lapunk megkeresésére László Viktor, a rendezvény főszervezője. Az első alkalmon a szervezők körülbelül 2-3000 emberre számítottak, végül több mint 25 ezer ember gyűlt össze.

Ez olyan nagy erőt és bátorítást adott, hogy tulajdonképpen azóta – huszonhárom éve – szinte minden évben tartunk egy nagyszabású összejövetelt. Voltunk már a Kisstadionban, a Hősök terén, a Margitszigeten; a Budapest Arénában pedig ez idáig tizenhat telt házas rendezvényünk volt az elmúlt évtizedben. Legutóbb, 2022 júliusában pedig a nemzet új óriásstadionját, a Puskás Arénát sikerült teljesen megtölteni.”

 

A nagy dicsőítő alkalmakon túl országszerte különböző klubkoncertekkel és roadshow-kkal is találkozhatnak az arra nyitott szívűek. Az idei évben – a tavalyi Puskás stadionos esemény sikerén felbuzdulva – a szervezők úgy döntöttek, több helyszínre is elviszik az Ez az a nap!-ot. Idén áprilisban megfordultak már Veszprémben, az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat keretein belül, ahol szintén telt házas dicsőítést tartottak a kézilabdacsarnokban.

Jézus korabeli amfiteátrum

A kiegészítő rendezvények idei palettáján szerepeltek még Nick Vujicic dupla telt házas budapesti előadásai, illetve a múlt hétvégén

egy nagyszabású dicsőítő est Pulán, egy Krisztus korabeli amfiteátrumban.

Június 10-én pedig mindenkit szeretettel várunk a Debreceni Nagyerdei Stadionba, ahol az idei fő eseményünket tartjuk majd.  Mindebből kirajzolódik, hogy igyekszünk sokrétűen, különböző módokon megszólítani az evangéliummal az érdeklődőket” – jegyzi meg László Viktor.

 

Pulai Amfiteátrum, más néven Pula Aréna

A Bibliában olvashatunk róla, hogy egy bizonyos római császár népszámlálást tartott azokon a településeken, ahol Jézus szülei, Mária és József vándoroltak és szállást kerestek. Nos, az a római császár, aki akkor a népszámlálást lebonyolította annak reményében, hogy minél több adót be tudjon szedni, feltételezhetően az akkor befolyó pénzösszegből építette több mint 2000 évvel ezelőtt a Pulai Amfiteátrum falait is. Az építmény csodával határos módon, a mai napig eredeti állapotában maradt fenn, s napjainkban koncerthelyszínként is működik. Ez az egyetlen olyan aréna Európában, amit a régi formájában még használnak. Óriási öröm számunkra, hogy mi magyarok rendezhettünk Pulán egy ilyen estet. Rengeteg ember volt jelen, és ami még igazán megható volt, hogy a volt Jugoszlávia országainak nemzetiségei – szerbek, szlovének, macedónok, horvátok – a magyarokkal együtt énekeltek és dicsőítettek ezen az estén” – meséli a főszervező.

 

 

Az idei rendezvény mottója a hit, remény, szeretet, ahogy a Bibliában Pál apostol is mondja:

Most a hitnél tartunk, ez számunkra a hit éve. Jövőre pedig, ha Isten is úgy akarja és megyünk előre, akkor a remény lesz a hívószó, 2025-ben pedig a szeretetről szeretnénk majd beszélni. Nagyon fontos, hogy az üzeneteket, a dalokat is igyekszünk ezek köré a témák köré rendelni” – magyarázza László Viktor.

A katolikus egyháztól a Hit gyülekezetéig

Az Ez az a nap! összes alkalmán és kiegészítő rendezvényén minden felekezet részt vesz, ez adja a rendezvénysorozat fő különlegességét.

Nem tudok olyan felekezetről vagy keresztény közösségről Magyarországról, amely valamilyen módon és formában ne lenne jelen. Én »kis mennyországnak« szoktam nevezni egy-egy ilyen alkalmat, hiszen a mennyországban sincsenek különböző templomok, nincsenek falak, melyek elválasztanak bennünket. Ilyenkor tulajdonképpen ezt éljük át, hogy csupán egy oldal van, a kereszténység, és egy a reménységünk, Jézus. Ugyan a történelmünk és a teológiai nézeteink most falakat húznak még közénk, de egy ilyen délután folyamán ez fel tud oldódni,

– magyarázza a főszervező, majd hozzáteszi: „A sebek gyorsabban gyógyulnak, hiszen közösen fordulunk Isten felé. Megtapasztalhatjuk, hogy nemcsak kisebb közösségben, hanem akár tízezrek együtt tudnak felkiáltani az Úrhoz, ez pedig mindenképpen gyógyító hatású, mind az egyénekre, mind a tágabb közösségre vonatkozólag.”

 

 

Egy biztos: az Ez az a nap! eseményeinek nagyon erős vonzása van, ez egy olyan flow, amibe ha egyszer bekerül az ember, újra és újra át akarja majd élni. Ezeken a dicsőítő alkalmakon generációk nőttek már föl, sokan már a saját gyermekeikkel járnak vissza évről-évre. Ezek a rendezvények a kreativitásukkal valóban tömegeket vonzanak be – és ez nem csupán a technikai megoldásokra, a hangminőségre, fénytechnikára vagy vizualitásra értendő, hanem a zenekarok, igehirdetők, tanúságtevők személyére is.

László Viktor kifejti: „Óriási tömegek mozdulnak meg és jönnek el egy-egy délutánra, az emberek szomjasak és éhesek Isten jelenlétére. A zenekarok dalainak szövegei – modern formába és keretekbe öltöztetve –

A főszervező azt is elárulja, hogy miként tavaly is, a kárpátaljai testvéreknek az idei évben is teljesen ingyenes a regisztráció a rendezvényekre, tehát bárki, aki ukrán állampolgársággal rendelkezik ingyenesen vehet részt. „Egy nagyon komoly jótékonysági felhívást is intézünk, amelyben mindenkit szeretettel kérünk arra, ne jöjjön üres kézzel, hanem tartós élelmiszert hozza a rendezvényre, amit ott a helyszínen begyűjtünk és eljuttatunk Kárpátaljára a  rászorulóknak” – teszi hozzá.

Hálásak vagyunk, hogy az ausztrál Hillsong UNITED mindkét júniusi rendezvényen velünk tart. Hisszük, hogy zenei tehetségükkel és lelki hozzáállásukkal segítenek majd nekünk abban, hogy még közelebb kerüljünk Istenhez. Rajtuk kívül Debrecenben színpadra lép Matt Maher, Caramel, az Új Forrás, Pajor Tamás, Pintér Béla, Oláh Gergő, Tibes, a Dics-Suli Band, a Crux, a CrossYounity, az El Shaddai (RO) és Adi Kovaci & Emma Repede (RO) is – áll az esemény weboldalán.

 

Nyitókép: Ez az a nap!

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2023. június 06. 07:19
Tavaly pont a prájd napjára esett ez az esemény is. Namost az ez az a nap-ra több, mint negyvenezer jegyet eladtak, a prájdon meg vonulgattak néhányan. ( biztos, hogy ennél kevesebben). És a mainstream médiában mégis melyik esemény volt hetekkel előtte és utána is agyonhájpolva, és promótálva?
gacsat
2023. június 05. 21:42
Sőt! Menyország sincs.
gacsat
2023. június 05. 21:42
Sőt! Menyország sincs.
Cross Wire
2023. június 05. 20:06
Tömegpszichózis.. Level 3000 ..de ebben van most zsé, igaz Rebi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!