Lezárult a Zeneakadémia élére kiírt rektori pályázat

2023. augusztus 22. 11:03

Információk szerint legalább hárman biztosan beadták a jelentkezésüket.

2023. augusztus 22. 11:03
null

Lezárult a Zeneakadémia élére kiírt – módosított – rektori pályázat: a tegnapi határidőig 

legalább hárman biztosan beadták a jelentkezésüket. 

Az Index információi szerint egyikőjük, a Zeneakadémia által preferált jelölt, Kutnyánszky Csaba még az első – szóban visszavont, de a KÖZSZOLGÁLLÁS portálon kint maradt – kiírás alapján pályázott, de jelentkezett a pozícióra Tóth Péter Erkel Ferenc-díjas zeneszerző is, illetve Keller András karmester, akinek indulása eddig is ismert volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy korábban már beszámoltunk róla: alighogy kiírták a pályázatot a Zeneakadémia új vezetésére, egyből beindult a szokásos cirkusz, és Liszt öröksége körül is politikai csatározások kezdődtek. A Kulturális és Innovációs Minisztérium első körben 2023. július 3-i dátummal hozta nyilvánosságra  a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem új vezetésére kiírt rektori pályázatot. Az intézmény élén második ciklusát töltő Vigh Andrea hárfaművész, tanszékvezető egyetemi tanár mandátuma 2023. október 31-én jár le, addig kell gondoskodni az utód személyéről. A jelentkezők augusztus 10-i határidővel adhatják be a pályázatukat, amelyről a végső döntést a fenntartó, azaz személy szerint Csák János miniszter hozza meg.

A Zeneakadémia hanyatlása jó ideje beszédtéma, a válságnak számos jele van.

Az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent a hallgatói létszám, miközben az oktatói létszám nőtt, és egyre alacsonyabb a bekerülők színvonala is. Míg 2013-ban 863 fő, idén már csak 817 hallgatója volt a Zeneakadémiának, köztük 113-an fizetős külföldi diákok. A felsőoktatási intézmény teljesítményének csökkenését a nyilvánosan hozzáférhető adatok is jól mutatják: míg a nemzetközi QS rangsorolásban 2016-ban még a 30. helyen szerepelt az egyetem, 2023-ra 21 hellyel hátrébb, az 51. helyre csúszott le. Az első pályázati kiírás szövegében ennek megfelelően

a minisztérium nemzetközi jelenlétre és teljesítményre vonatkozó feltételekhez kötötte volna az indulást:

vagyis az lett volna az elvárás, hogy az új rektor rendelkezzen legalább ötéves, jelenleg is aktív, kiemelkedő előadóművészi tapasztalattal; klasszikus zenei versenyeken elnyert díjakkal, valamint zenei zsűrizési tapasztalattal. A felsorolt kitételeket azonban az intézmény szenátusa diszkriminatívnak és elfogadhatatlannak tartotta – gyaníthatóan azért, mert az általuk javasolt és támogatott Kutnyánszky Csaba nem felelt volna meg az elvárásoknak – és panasszal fordult a miniszterhez.

A diszkriminatív pályázati kiírás nemcsak az egyetem hagyományaitól idegen, de veszélyes és elfogadhatatlan precedenst teremt a modern magyar felsőoktatás történetében” – állt a szenátusi állásfoglalásban.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezután arról is beszámoltunk, hogy a Magyar Muzsikusok Szövetsége elnökségének kezdeményezésére Csák János miniszter úgy döntött, megfontolja a Zeneakadémia vezetésére kiírt pályázattal kapcsolatos döntését.

A Magyar Muzsikusok Szövetsége közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben közölték, Csák János fogadta az MMSZ küldöttségét, amelyben részt vett Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, karmester, valamint Csonka András, az MMSZ főtitkára.

Csák János miniszter megvitatta a küldöttséggel a kérdést, s bár nem minden javaslattal értett egyet, az elvi célokban osztotta a Szövetség véleményét, aminek kulcsa, hogy nemzetközileg elismert szakember vezesse az intézményt” – olvasható a közleményben.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt követően jelent meg a módosított pályázat, amely szerint a jelöltnek rendelkeznie kell legalább ötéves, nemzetközileg kiemelkedő és elismert alkotó- vagy előadóművészi, és legalább ötéves oktatói tapasztalattal, legalább öt év vezetői tapasztalattal, nagyszámú, nemzetközileg is elismert lemezfelvétellel, nemzetközi zenei versenyeken elnyert díjakkal, nemzetközi zenei versenyek értékelői (zsűrizési) tapasztalatával, az európai zenei élet meghatározó művészeti és oktatási intézményeinek ismeretével, magas szintű jártassággal zenei intézmények működtetését, menedzselését illetően, szakmai teljesítményének elismeréseként a 271/2008. (XI. 18.) kormányrendeletben szereplő valamely állami kitüntetéssel.

 

Ez is érdekes lehet:

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Concerto Budapest

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2023. augusztus 22. 14:59
Számomra már az is kérdés, hogy maga Csák rendelkezik-e a kiválasztáshoz szükséges valódi súlyozott kritériumok rendszerével vagy egyszerűen ő is vágyvezérelt hasonlóan a 3 aspiránshoz, akik bizonyára ismerik és megélik a jelenlegi napi problémákat de ez önmagában az elégedettlenséggel párosulva sem elegendő ennek az oktatási intézménynek az eredményes színvonalas igazgatásához. Már az sem törvényszerű, hogy egy ismert elismert zenész a legjobb zeneoktató
nyugalom
2023. augusztus 22. 13:49
Kutnyanszkynak nincs felelőssege? Hol volt eddig? Folytatná a nagy semmittevest?
bölcsuhú
2023. augusztus 22. 13:29
Na ja, a SZFE esetében is a régi szenátus minden változtatást ellenzett s aztán hol vannak most? Téved az aki azt hiszi, hogy az egyetemek szenátusába a legjobb oktatók kerülnek be! A fenét, a legnagyobb pofájúak!
piramis-2
2023. augusztus 22. 12:34
"az lett volna az elvárás, hogy az új rektor rendelkezzen legalább ötéves, jelenleg is aktív, kiemelkedő előadóművészi tapasztalattal; klasszikus zenei versenyeken elnyert díjakkal, valamint zenei zsűrizési tapasztalattal. A felsorolt kitételeket azonban az intézmény szenátusa diszkriminatívnak és elfogadhatatlannak tartotta " Ez b+, ez diszkiminatív.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!