A Zeneakadémián tűnt fel Cate Blanchett, aki korábban kiállt az SZFE mellett, és odavan a Saul fiáért

2023. december 05. 10:39

Az Ocar-díjas színésznő korábban Virág Emesétől vett zongoraórákat a Tár című filmje előtt.

2023. december 05. 10:39
null

Cate Blanchett kétszeres Oscar- és négyszeres Golden Globe-díjas ausztrál színésznő és filmrendező a Zeneakadémián járt. „Egy különleges vendégre lettünk figyelmesek Baráti Kristóf és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának október 22-i koncertjén, a közönség soraiban” – írja közösségi oldalán a Zeneakadémia. 

A világhírű színművész nem először jár nálunk, hiszen a 2022-ben bemutatott Tár című filmjéhez zongoraleckéket vett a Zeneakadémia egyik tanárától. Bár Cate Blanchett gyermekkorában tanult zongorázni, a hangszeres készségeit is magasabb szintre kellett fejlesztenie.

Ehhez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárától, Virág Emesétől vett órákat.

A színésznő egy korábbi budapesti tartózkodása alatt ismerkedett meg a zongoraművésszel, aki hetente egyszer foglalkozott vele. A felkészülés sikerét jelzi, hogy az amerikai mozikban már futó film méltatásaiban a kritikusok kiemelték a jelenetek valósághűségét.

Emlékezetes az is, hogy a színésznő odáig volt a Nemes-Jeles László rendezésében készült Saul fiáért is. Két éve az amerikai ABC tévécsatorna Popcorn filmes műsorában beszélt a Carol című romantikus drámáról. A riporter megjegyezte: szokatlan egy hollywoodi sztártól, hogy a sok munkája dacára mások filmjeit is lelkesen megnézi. Blanchett ezt elismerte, és ekkor hozta szóba a Saul fiát

Elképesztő, elképesztő... de tényleg” 

– mondta Blanchett a magyar filmről.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiállt az SZFE mellett

Korábban a Mandineren arról is beszámoltunk, hogy

Cate Blanchett és Helen Mirren is kiáll az SZFE mellett.

A modellváltás idején a brit kulturális élet meghatározói alakjai nyílt levélben biztosították támogatásukról a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit. A levélben azt írták, „az SZFE átalakítása része egy olyan kultúrharcnak, amelyen keresztül a kulturális szférát és az intézményeket megpróbálják megfosztani az autonómiájuktól”. A levélben azt kérték a magyar kormánytól, hogy állítsa vissza az SZFE intellektuális és vezetői autonómiáját, amely szerintük létfontosságú a művészi kreativitás, az akadémiai kutatás és oktatás tekintetében.

Az aláírók között volt az SZFE mellett már egy fotóval is kiálló Salman Rushdie író, több színész – Cate Blanchett-től kezdve Eddie Redmayne-en át Helen Mirrenig, de támogató volt Michael Chabon író és Pawel Pawlikowski rendező is.

Ezt is ajánljuk a témában

Cate Blanchett, teljes nevén Catherine Elise Blanchett 1969-ben született, Melbourne-ben. Kétszeres Oscar- és négyszeres Golden Globe-díjas ausztrál színésznő és filmrendező. Legismertebb filmje: A Gyűrűk Ura-trilógia, Tágra zárt szemek, Aviátor, Bábel, Indiana Jones, Benjamin Button különös élete, A hobbit, Thor, Robin Hood.

Nyitókép: Zeneakadémia közösségi oldala

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. december 06. 21:49
Galadriel elf eketült...
Intruder
2023. december 05. 23:07
Jaj, ne. Jézus segíts.
Málaga21
2023. december 05. 22:07
Melyik az, a néger?
pragmatika
2023. december 05. 18:00
Az a képen nem két Blanchett hanem csak egy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!