A filozófia visszavág

2024. január 11. 08:27

A posztmodern természettudomány kétségbe vonja a szabad akarat létezését, ezzel karnyújtásnyira kerül az erkölcs és a felelősség feladása is. Egy fiatal magyar filozófus szerint azonban nemcsak helyes, de észszerű is kétségbe vonni a nihilizmusnak megágyazó új tudományos közmegegyezést.

2024. január 11. 08:27
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

A természettudományok világát az utóbbi két évtizedben kiemelten foglalkoztatja a kérdés, vajon rendelkezünk-e szabad akarattal. Az izgalom oka, hogy korunk népszerű tudományos irányzatai (mint a kvantumfizika) és féltudományos világértelmezései (köztük az az elmélet, amely szerint az életünk pusztán számítógépes szimuláció) logikájukban egyaránt kizárják a szabad akarat lehetőségét: hogy magunk döntünk a cselekede­teinkről, pusztán illúzió… Nem nehéz belátnunk, milyen szerteágazó következményei lehetnek a Homo sapiens erkölcshöz és felelősséghez fűződő viszonyára – akár csak az igazság­szolgáltatásra – nézve, ha ez a tézis idővel közmegegyezéssé lényegül.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ghelmddfd
2024. január 11. 09:52
tézis idővel közmegegyezéssé lényegül. ----------------------- 1. A köz hangot dúrgerni, bullshit. 2. Lényeg hang nem van, stak nyelvkakilási hang, halandzsa, libcsizmus. 3. Mondjuk, hogy konszenzus, de a konszenzus folyton libcsizmus, ahogy már Hérakleitosz is mondja, így bullshit, ahogy a fingrizmus. De én le is szarem, én tagadem a butakát, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, és az ilyen bullshitektől is, ahogy freier Wille, nekem ez egy totál halandzsa. Stak írtem már, hogy vannak olyanok, akik úgy rakják, hogy a saját nyomoruktól tagadják, az embert szocialogizálni vágyák, az angeboren Ideeket is, inkább rakandmány tagadni, ahogy az ethoszt is, na ez nem az enyém. De az egész rakandásomnál nem játszik az úgymond freier Wille, ana magyarra átrakni nem van, attól, hogy a magyar az akart már úgy mondja, hogy kell, ethosz, arányelve a görög ekonnak, éshát az úgymond felelizé nem egyéb ahogy narratíva, ideológia, érv(ilyen hang nem van, stak er és ár stuma).
ghelmddfd
2024. január 11. 09:46
világértelmezései (köztük az az elmélet, amely szerint az életünk pusztán számítógépes szimuláció) lo ------------------ 1. Világja stak a kretény libcsinek van, a magyarnak erda, árda, rakumány, bolja. 2. Ért hang nem van, stak indogermán er és ár stuma van, az ér sklavenaufstandi. Magyarul verstehen rakni, de ha rakni, úgy nakta, elég volna stak rakumány. 3. Nem köztük, hanem innento. 4.Elémet hang nem van, stak nyelvkakilási halandzsa. 5.Nem szerint, a szer-sor hangokat dúrgerni, indogermán ser stuma, a raku-ra, így rekkint. 6. Nem számít, ha logika, úgy remer, remerő, nem gép, hanem örökma: remerő örökma. 7.Pusztán? A puszta jevevényhang, de a magyar nyelv rekkint a pu stumától, a bö stuma egy formájától puna volna, így stak a magyar hangokat mondjuk ide: germán stak, csak, vagy stupán.
ghelmddfd
2024. január 11. 09:41
következményei lehetnek a Homo sapiens erkölcshöz és felelősséghez fűződő viszonyára – kár csak az igazság­szolgáltatásra --------------- 1. Nem követketzrtrt, a követ jevevényhang, így ranakered. 2.A lehet hangot dúrgerni. 3.Erkölcs hang bullshit hang, ha már itt vagyunk, úgy saját, ethosz. 4.Viszony ide nem oké, hanem arányelés, nakrekkés, és nem fűz, hanem raked. 5. Igazság szolgdfdf? Nem rakem a hangot, nekem raktaraku van, hogy rakta ena raku, Reihe, attól rakta, és ezt nem szolgizáljük, ez egy bullshit frazeológia. 6. Soha nem raktem ezt a freier Wille-t, hogy, hogyan is kell rakni, attól, hogy magyarul egy halandzsa. Vannak libcsik, akik a saját nyomorjuktól tagadják, és vannak az ősmagyarok, a nácik, akik máshogy. Na egal, ez az egész bullshit freier Wille-s szartól tagadem a butakát is. Sajna az van, hogy én ab ovo nem rakem: https://magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/
ghelmddfd
2024. január 11. 09:35
A posztmodern természettudomány kétségbe vonja a szabad akarat létezését, ezzel karnyújtásnyira kerül az erkölcs és a felelősség feladása is --------------------- 1. Olyan hang, hogy természet nem van, eredő van, a kúromány a libcsizmus, a fingrizmus. 2.Kétség? A kettő jeveévnyhan,g így ezt a hangot dúrgerni. 3.Nem von, hanem végat. 4.Létezés? Hol a lé? Bullshit hang, van vagy vesz, ezek az egzisztenciális hangok. 5.Nem nyújt, hanem rejk, a nyújt a húzás, karról a húst nyúzni, indogermán ken, knei stumától ered a hang. 6. Erkölcs? Bulslhit neoillogizmus, dúrgerni. 7.Felelősség? Bullshit új-ónemmagyar halandzsa. 9. Nem ad, hanem rejni, de a frazeológia németizmus. 10. Szabad akarat? Ezt a hangot nem rakem magyarul, a szabad nem a suebeda, hanem a szabad, a skab, szab stumától, az akar hangot magyar ekon-nak mondem,így naturális, ethoszi kell. Magyarul a szabad akarat egy halandzsa, max annyi volna, hogy a kutya, hogy humanoidot öljön szabad a lánctól, attól, hogy az ölés az akarás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!