Hízunk, és ez baj

2024. január 11. 08:26

Hiába a fittség a divat, az általános elhízás a valóság – és már gyermekeink is ki vannak téve e civilizációs, jóléti betegségnek.

2024. január 11. 08:26
A,Child's,Hand,Takes,A,Croissant,From,A,Large,Plate.
Gózon Ákos

Hol vannak már azok az idők, amikor még azt hallottuk az iskolában a konyhás nénitől, hogy az aznapi ebéd milyen tápláló és kalóriadús lesz! Mára megváltoztak az étkezéssel, benne a gyermekek menüjével kapcsolatos szakmai elvárások, előtérbe kerültek a vitaminokban, hasznos nyomelemekben gazdag, fölösleges kalóriát nem tartalmazó ételek. Legalábbis papíron: a szakemberek által tervezett iskolai és óvodai étrendben. Sajnos az egészségügyi valóság egészen más képet mutat.

„A test és az örök fiatalság kultuszának idejét éljük, amikor a társadalmunk – elvileg – kiemelt jelentőséget tulajdonít a testi fittségnek. Ennek ellenére a túlsúly és az elhízás korunk népbetegségévé vált” – szögezi le Röszer Tamás, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézet és Klinika kutatója. Világszinten az 5 és 9 év közötti gyermekek 11 százaléka, a serdülők 7 százaléka elhízott, és becslések szerint akár további 20 százaléka szenvedhet túlsúlytól. A túlsúly és az elhízás tehát legalább minden ötödik 18 év alatti embert érint. Összehasonlításképpen: a gyermekkori elhízás aránya az 1970-es években – amikor a fent idézett menzai mondat még gyakran elhangozhatott – csak minden századik gyermeket érintett.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. január 11. 12:20 Szerkesztve
Nem ártana tudomásul venni, hogy a testalkat jellege hajlam kérdése s örökölt. A piknikus alkatú sohasem lesz fitt, mig az aszkétikus/girhes meg kövér. A túlsúly pedig minden esetben vagy anyagcserezavar, vagy túl sok táplálék bevitelének az eredménye. A fittséget a dietetikusok és testépítő szalonok tulajdonosai ajánlgatják, hiszen jól megvannak fizetve az élelmiszergyártóktól a diéták s fogyáskúrák propagálásért. S az "egy bolond százat csinál" elv alapján ez működik is, főleg a nőknél. Nincs rondább látvány mint egy fitness versenyző verseny közben, felfújt izomzattal (aminek jórésze nem izomrost, hanem kötőszövet, a zsírszövet is az!).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!