WHO: Veszélyesek vagyunk a migránsok egészségére, de ők nem veszélyesek ránk

2019. március 13. 10:06

A nyugati életmód nagyobb veszélyt jelent a bevándorlókra, mint a bevándorlók a fogadó országra – véli az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy 2019-es tanulmánya. Korábban viszont épp a WHO adataiból derült ki, hogy a szubszaharai térség lakóinak több mint fele valamilyen súlyos fertőző betegséggel rendelkezik, ilyen a HIV vagy azon trópusi betegségek, amelyekkel szemben az európai befogadó országok népessége többnyire védtelen.

2019. március 13. 10:06
null
Oláh Dániel

Veszélyt jelent a nyugati életmód a migránsokra

Az egyik első átfogó, a migránsok egészségügyi helyzetét vizsgáló kutatás szerint a bevándorlók a beutazás során is megbetegedhetnek, de célországukat elérve a nyugati civilizációra jellemző új veszélyek leselkednek rájuk. Ilyen az egészségtelen életmód vagy az ebből következő elhízás. 

A kutatás szerint a bevándorlók nem jelentenek „aránytalan” terhet a befogadó ország egészségügyi rendszerére.

Dr. Santino Severoni, a WHO szakértője örömét fejezte ki a kutatással kapcsolatban, amiért az egy csodálatos esélyt kínál a migrációval kapcsolatos tévhitek eloszlatására és a bevándorlással kapcsolatos negatív narratíva ellensúlyozására.

A kutatás szerint a migránsok egyelőre kisebb eséllyel esnek áldozatul a szívbetegségeknek, a ráknak vagy a stroke-nak, de az Európába érkezést követően a kockázat már egyre növekszik, a migránsok „veszélybe kerülnek”. Ezt súlyosbítja, hogy többnyire szegénységben élő népességről van szó.

A migránsok viszont nem jelentenek egészségügyi veszélyt Európára

A tévhitekkel szemben azonban a WHO szerint nagyon alacsony az esélye, hogy a migránsok fertőző betegségeket hozzanak magukkal a fogadó országokba.

A jelentés egyébként rejtett módon kritizálja a brit egészségügyi rendszert, mivel a szakértők szerint

a migránsok számára univerzális, ingyenes egészségi ellátás lenne kedvezőbb.

A szervezet szerint ugyanis nincs közegészségügy a migránsok egészségügyi ellátása nélkül. 

Dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai régiójának igazgatója hozzátette, hogy a migránsok az őslakosokkal szemben jobban kitettek a fertőző és nem fertőző betegségek tekintetében is.

A WHO jelentése megállapítja, hogy a migránsok körében elterjedtebb a depresszió, a fiatalok könnyen esnek szexuális kizsákmányolás áldozatául, a migráns férfiak körében pedig sokkal több sérülés történik munka közben, mint a fogadó ország férfi dolgozóinak körében.

A jelentés szorgalmazza, hogy minden menekültnek és migránsnak járjon egészségügyi ellátás,

függetlenül azok jogi helyzetétől, mert az Egészségügyi Világszervezet szerint ez a legjobb módja annak, hogy a bennszülött lakosság egészségét megvédjük.

A küldő országokban Európában rég letűnt fertőző betegségek pusztítanak

Úgy tűnik, hogy a jelentés optimizmusa ellenére a fogadó ország lakosságának védelme azért is fontos, mert a WHO adatai szerint

az afrikai kontinens 898 millió lakosából összesen 871 és fél millió ember beteg az egészségügyi világszervezet óvatos becslése szerint. Közülük 25 és fél millióan HIV-fertőzöttek, 2 és félmillióan szenvednek tuberkulózisban, 209, 6 millióan maláriában, 238,6 millióan egyéb ragályos betegségben.

Az Afrikában jellemző fertőző betegségek azonban Európában alig ismertek. „A nagyjából 910 millió európaiból a WHO szerint a felmért betegségek közül alig több mint 3 millióan érintettek, aminek azért van jelentősége, mert a kontinensünk körülbelül ennyire felkészült a súlyos fertőző betegségek kezelésére, és nekünk, európai embereknek gyengébb az ellenálló képességünk az effajta vírusokhoz.”

Jelenleg is számos példát látunk arra, hogy Európában rég nem ismert betegségek ütik fel a fejüket Európához nagyon közel, a pestis például nem csak a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Zambiában, hanem Európához közel, Algériában is megjelenik

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2019. június 25. 16:39
"célországukat elérve a nyugati civilizációra jellemző új veszélyek leselkednek rájuk. Ilyen az egészségtelen életmód vagy az ebből következő elhízás." Szegény szubszaharaiak elérnek végre az ígéret földje Merkelisztánba, aztán bánatukban elhíznak. Ez tényleg sokkal durvább, mint a malária, a hastífusz, a sárgaláz, vagy az ebola.
luzitanxaver
2019. június 14. 18:28
Goebbels, Kaltenbrunner, Berija és a Kukrinszkij-trió jót koccintanak a hír hallatán a pokolban.
puszika
2019. május 30. 23:18
Ezt is csak a WHO mondja!
Megtalálta
2019. május 30. 23:18
Akkor a migránsok takarodjanak vissza a kibaszott dzsungeljükbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!