Hogyan gazdagodtak meg a gazdag országok?

2019. október 10. 09:48

A közép-európaiak túlzottan is naivak voltak az unióval.

2019. október 10. 09:48
Erik S. Reinert
A norvég közgazdásszal a Makronóm a Mandiner hetilap legfrissebb számában beszélgetett a gazdasági felzárkózásról.


„Először Romániában vettem észre, ahol a Lidl – a nagy német kiskereskedelmi lánc – gyakorlatilag a nyugati, anyaországokban támogatott élelmiszerek fő elosztójaként és piacra vivőjeként működik, a helyi, nemzeti termelők kárára. Számos vendéglátóm elmondta, hogy a helyi, román élelmiszereket csak a kis helyi piacokon lehet fellelni, oda szorultak ki. Eközben a román termőföldet külföldiek szerzik meg. És persze rákényszerítik a román termelőket arra, hogy a harmadik világ termelőivel versenyezzenek árakban.

A magyar esetet még nem vizsgáltam, de amikor egy lenyűgöző budapesti piacon jártam, ahol egyből észrevettem az egyenesen a német áruházláncba vezető liftet, akkor gondoltam, hogy Magyarországon is hasonló problémák lehetnek. (...)

Igen, a közép-európaiak túlzottan is naivak voltak az unióval. Sok esetben szinte becsapták ezeket az országokat, ahogyan a letteket a cukorkvótákkal. Aggasztó, hogy egyes országok, amelyek megkíséreltek demokratikussá válni, mint Grúzia vagy Ukrajna, rosszul teljesítenek, főleg azért, mert hallgatniuk kellett az IMF és a Világbank tanácsaira. A nem demokratikus Fehéroroszországnak sokkal jobban megy. Na nem azért, mert Lenin szobra Minsz főterén állva figyeli a gazdaságot, hanem mert egészen jó iparpolitikát folytatnak, ideértve egyes IT-parkokat is, amelyek gyakorlatilag magánkezdeményezések.

Nagyon aggasztónak tartom, hogy az olyan nem demokratikus országok, mint Kína, Fehéroroszország vagy Szingapúr, illetve Kazahsztán, ahol nemrég jártam – sokkal jobban teljesít gazdaságilag, mint a legtöbb demokrácia. Ennyit számít, ha valakinek nem kell az IMF-re és a Világbankra hallgatnia a gazdaságpolitikában. A nyugatnak fel kell ébrednie és felfognia, milyen károkat okoztak a washingtoni intézmények a nyugati értékekben, a demokráciában. (...)

Minden sikeres felzárkózási út gazdasági értelemben – legyen az politikailag kellemetlen vagy kellemesebb egyesek számára – ugyanaz volt, a gazdasági felzárkózásnak egy ismert útja van.”

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2021. július 26. 03:30
Nem csak a V4-nek kellene együttműködni, hanem Kínával, Oroszországgal, FEHÉROROSZORSZÁGGAL, ... stb is - a "művelt" nyugatiak nélkül.
raber
2020. január 09. 10:43
Ja, mindenki ki volt éhezve az eddig elérhetetlen "nyugati bőségre". És rá sem nézett a magyarra. A kis naívak, eszükbe sem jutott, hogy a nyugati cucc már agyon van manipulálva, és ráadásul ide a "szar" jön. De szerencsére mostanra már nyiladoznak a szemek, és a hazait kezdik előnyben részesíteni.
Cserna János
2020. január 09. 10:43
Egyébként igen. Az EU-támogatások nem apróságért járnak. A piacnyitás, mint áldozat, nem olyan csekélység, aminek a tisztelt ellenzék láttatni szeretné, meg jogállami alapra helyezné a támogatási pénzek utalását. Az sem véletlen, hogy mihelyt az EU társulási (társult tagi 1991) szerződés elkezdett életbe lépni, fellazultak a szabványaink, az élelmiszerkönyvünk, lett másfél millió munkanélkülink, 2004-ben a csatlakozásra indult be a Lidl és az Aldi a V4-ekben. A magyar agrár-, és élelmiszerexport és a belföldi értékesítés visszaesett, jobb esetben stagnált. A csatlakozási szerződés szerint a magyar gazdálkodóknak járó EU-s támogatások csak a nyugatiaknak járó 25%-a lehetett, és csak fokozatosan emelkedhetett. A magyar vásárló így lett a német joghurt, felvágott és más lelkes fogyasztója.
makapaka2
2019. november 21. 21:57
Az EU egyre többször egy ócska gittegyletként működik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!