Átlagosan 38 ezer forintot költenek a magyarok karácsonykor

2019. december 04. 17:41

A magyarok átlagosan 38 ezer forintot terveznek költeni az idén karácsonykor a Cofidis hitelmonitor legfrissebb kutatása szerint.

2019. december 04. 17:41
null

A Cofidis kutatásából kiderül, hogy az idén is a 18-69 éves lakosság nyolctizede fog ajándékot vagy ahhoz szükséges alapanyagokat vásárolni. Saját kezűleg továbbra is a magyarok ötöde tervez ajándékot készíteni. Az ajándékok beszerzésének

elsődleges helyszíne idén is a pláza,

ezt követi a hiper- és szupermarket. A karácsonyi vásárlási trendekben fordulat, hogy idén körülbelül 10 százalékkal kevesebben terveznek webshopból vagy szaküzletből ajándékot venni, mint tavaly.

A felmérés szerint a legnépszerűbb ajándék még mindig a kozmetikum, a ruha, a könyv, az élelmiszer és a játék. Drágább ajándékokat, mint például ékszereket vagy wellness-, utazás- vagy belépőjegyeket a válaszadók kevesebb, mint ötöde tervez vásárolni – írták.

A felmérés szerint a karácsony kapcsán felmerülő terhek a nők vállát jobban nyomják, és túlhajszoltabbnak is érzik magukat, mint a férfiak. Mégis összességében a nőkre jellemzőbb, hogy az ünnepeket örömnek és nem tehernek élik meg. De a mérleg összességében pozitív: a magyarok hattizede szereti a karácsonyt, és csak 16 százaléka nem.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2019. december 08. 17:05
Második legszegényebb Magyarország az EU-ban - euronews Legfeljebb jobban élünk most, mint négy év múlva. Igen, nincs is jobb bizonyíték a 9 éve beköszöntött aranykorra a választási zsák krumpliknál, a különféle utalványoknál, az ideig-óráig enyhet adó kormányzati nagyvonalúságoknál. Semmi más nem igazolja a hasító jólétet, mint az, hogy közel tíz év megállíthatatlan dübörgés után pár ezer forintos szavazatokat kell vásárolnia a hatalomnak, és azzal kell zsarolnia a választókat, hogy ha nem ők nyernek, ha nem csak a fidesz, akkor kitör a polgárháború. A második legszegényebb ország vagyunk Európában, és a visegrádi országok is úgy elhúztak tőlünk, mint Usain Bolt, ha jó formában van. Még a KSH-juk is azt írja, hogy a magyarok jóléte az utolsó a visegrádi országok rangsorában. Magyarországon az egy főre jutó tényleges fogyasztás (AIC) mindössze 62 százaléka volt tavaly az uniós átlagnak, ez ráadásul rosszabb az előző években mértnél. Az életszínvonalat tekintve csak Bulgáriában rosszabb a helyzet, ott 54 százalékos az a mutató, míg Horvátországban szintén 62 százalék. Figyelemre méltó, hogy amíg Romániában 2015-ben – amikor Magyarország 63 százalékon állt – az AIC 58 százalékos volt, 2017-re már 68 százalékra nőtt. (Eurostat) Nem tudom, megérjük-e, hogy ez a kormány a magyar emberek érdekében dolgozzon. És még értetlenkednek is ott a Fidesz fészekben, ahonnan évekig nem látszik az ország egészének sorsa. A várból, a luxus palotákból kiabálnak az urak: hülyének néznek, lenéznek, becsapnak mindenkit. Azokat is, akik elmenekülnek másik országba Orbán elől. Ám a szegényeknek nincs menekvés. Nekünk Magyarország pénze az első...
pemete jakab
2019. december 07. 16:43
"Átlagosan 38 ezer forintot költenek a magyarok karácsonykor" Azért csak ennyi, mert a többit, a jóval többet a politikusokra és kitartottjaikra költjük. Szóval, cirkuszra meg kuplerájra. Ebből is látszik, hogy egy átlagmagyarnak szerettei kevésbé fontosak, mint a politikusok, pártok. Elég csak megnézni, hogy sokan mennyire zokon veszik, ha kritizálják kedvenc pártját, politikusát.
Akitlosz
2019. december 06. 03:21
"A felmérés szerint a karácsony kapcsán felmerülő terhek a nők vállát jobban nyomják, és túlhajszoltabbnak is érzik magukat, mint a férfiak. Mégis összességében a nőkre jellemzőbb, hogy az ünnepeket örömnek és nem tehernek élik meg." Egyértelmű. A karácsony a férfinak egy extra megoldandó feladat a sok között. Az igazi ajándékokat hétköznap adják, akkor amikor nem "kell", hanem tényleg önkéntes és tényleg szívből jön. A kötelező ajándékozást a kereskedelem találta ki az üzletmenet fellendítésére.
Akitlosz
2019. december 06. 03:16
"Átlagosan 38 ezer forintot költenek a magyarok karácsonykor" felesleges dolgokra, amikre különben nincsen szükségük. A karácsony egy üzleti vállalkozás, néhány - Valentin nap, húsvét - többi ünneppel együtt. Az a lényeg, hogy az emberek költsék el a pénzüket olyan felesleges dolgokra, amikre különben eszükbe nem jutna. Karácsony nélkül mégis ki vesz halott fenyőfát a házába, hogy aztán pár nap múlva kidobja a szemétbe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!