Baljós árny az uniós költségvetési vita

2020. február 25. 09:19

Nem szabad feladni a célt, hogy a térség országai gazdaságilag fölzárkózhassanak a nyugat-európai szinthez. Interjú.

2020. február 25. 09:19
Varga Mihály

„Amikor Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott az idei évértékelőn, hogy baljós árnyak gyülekeznek a gazdaság felett, akkor pontosan mire gondolt?

Elég belelapozni egy újságba, vagy megnézni egy hírportált, és az ember sajnos végtelen számú kedvezőtlen hírt talál. A Brexit, az iráni feszültség, az amerikai-kínai kereskedelmi háború mellé új események zárkóztak fel. A mi szempontunkból ilyen

baljós árny az uniós költségvetési vita, ami a kelet-közép-európai országok számára nagyon kedvezőtlen finanszírozási tervet vázol fel a következő hétéves ciklusra.

A koronavírus hatásával is számolni kell, a kínai gazdaság jelentős része leállt, a kínai turisták otthon maradnak.

Amit nekünk közvetlenül is figyelni kell, az a német gazdaság gyengélkedése. Németországban a gazdaság 2018 szeptembere óta stagnál. A német ipari termelés decemberi adata kifejezetten megrázó volt, nem véletlen, hogy a magyar ipari adat is abban a hónapban zuhant be, ezen belül

a járműipar 10 százalékkal esett vissza.

Ezek erős figyelmeztető jelek, ami arra utal: a német gazdaság folyamataitól átmeneti ideig el lehet szakadni, amíg a kedvezőbb hozzáadott érték és költségszint előnyeit élvezzük, de tartósan valószínűleg nem.

Megkérdezték az itteni járműgyártókat, hogy az év végi visszaesés egy a szokásosnál hosszabbra nyúlt év végi, karácsonyi leállás miatt történt, vagy elolvadt a megrendelés-állomány?

Valóban, kaptunk olyan magyarázatot, hogy hosszabb volt a szokásos decemberi, év végi leállás, de a megrendelés-állomány alakulását is megjelölték okként. Reméljük, a januári ipari adat biztatóbb lesz, segíti majd a tisztánlátást.

Ezt a piacon mindenki reális számnak fogadja el. A jegybank már korábban is 3,7 százalékot mondott, az elemzői átlag 3-3,5 százalék között van. A koronavírus hatása érezhetően felerősítette a lefelé mutató kockázatokat. Nagyon jó évet zártunk 2019-ben, de a második félév ágazati adatai, főleg az ipari termelés év végi szerény teljesítménye olyan jelzés volt, ami miatt át kellett számolni az idei növekedésre vonatkozó prognózisunkat.

Ez természetesen még változhat, ebből fakadóan az idei költségvetéshez nem kell hozzányúlni. Annyira gyorsan változnak a folyamatok a világgazdaságban – ezt látjuk az olajár hullámzásán –, hogy

az év egészére nézve az eredeti 4 százalékos GDP-számunk még akár meg is valósulhat.

És a költségvetési tartalékok is rendelkezésre állnak.

Annak már csak egy része, mert a kormány az év elején abból kötött le a bérintézkedésekre, például a fegyveres testületek béremelésére. Ezekről be is számoltunk. Nem csukhatjuk be a szemünket, amikor a magánszektorban 11 százalékos a bérnövekedés, mint volt tavaly, akkor

az állami szektor sem ragadhat be egy adott bérszinten.

Említette az uniós költségvetési tárgyalásokat. Képes a magyar kormány elérni, hogy 20 százalék környékén stabilizálja a lehetséges forrásvesztést az előző ciklushoz képest?

Ennél azért jóval ambiciózusabb célkitűzéseink vannak. Úgy megyünk ebbe a csatába, hogy egyáltalán ne legyen forrásvesztés (az interjú múlt pénteken készült, a költségvetési EU-csúcs ideje alatt – a szerk.).

Nem szabad feladni a célt, hogy a térség országai gazdaságilag fölzárkózhassanak a nyugat-európai szinthez.

Ehhez nekünk továbbra is szükségünk van a kohéziós támogatásokra, az agrártámogatásoknak szinten kell maradni. A kiadási oldal vitáját pedig meg kell előznie a bevételi oldalról szóló döntésnek, hiszen

kabáthoz varrjuk a gombot, nem fordítva.

Kohéziós- és agrárügyekben a kontinens nyugati felén is vannak támogatónk, mint Írország vagy Olaszország.

Milyen intézkedésekkel próbálják biztosítani a növekedést idén, mikor várható kormánydöntés az újabb gazdaságvédelmi akciótervről?

A miniszterelnök évértékelőjéből is kiderült, hogy a kormány idén a klímavédelmi intézkedésekre helyezte a nagyobb hangsúlyt.

Nyolc olyan pontot határoztunk meg, amelyek a klímavédelemhez szükségesek.

A munka folyik tovább, vizsgáljuk a lehetőségét, hogy a család- és gazdaságvédelmi intézkedések kiegészüljenek. Jelenleg a tárcák közötti egyeztetések zajlanak.

Vagyis hátrébb sorolódott a gazdaságvédelmi akcióterv a fontossági sorrendben?

Párhuzamosan folyik a munka. Lezártunk egy klímavédelmi csomagot, és ráfordulunk az újabb feladatokra.

Kormányzati szinten korábban olyan nyilatkozatok hangoztak el, hogy februárban meglehet a kormánydöntés, és márciusban ismertethetik a gazdaságvédelmi akcióterv részleteit. Akkor ez az ütemezés nem tartható?

Időpontokat nem jelölnék ki, ez sok mindentől függ. Vannak olyan gazdaságvédelmi javaslatok, amelyeket már a gazdasági kabinet is megtárgyalt, és akár már holnap dönthetne róluk a kormány. A családvédelemben is vannak ilyen pontok. Nem lökéshullámszerűen történik a programok előkészítése és kidolgozása, hanem folyamatosan.

Ezzel együtt sokakat meglepett a kormány, hogy hirtelen mennyire zöldpárti lett. Nem olyan régen még olyan nyilatkozatokat lehetett olvasni, amelyek minimum kétségbe vonták a klímaváltozást.

A kormánytagok részéről soha nem hangoztak el ilyen nyilatkozatok. Az, hogy a kormányhoz köthető szimpatizánsok mit mondanak, rájuk tartozik. A kormány mindig is felelősen viszonyult ehhez a kérdéshez. Nagyon sok olyan intézkedésünk volt már, amelyek egy ideje, amelyek a klímacsomag előtt is ezt a célt szolgálták. Mondok rá példát: a töltőhálózat kiépítése, és az elektromos autók vásárlásának támogatása.”

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2020. március 24. 13:57
Barom.
mokány
2020. március 24. 13:56
Ez is(EU), csak egy kísérleti projektje a globalistáknak, ahogy a bolsi rendszer sem volt más.
nemecsekerno_007
2020. március 24. 13:55
A ballibák bármit elhisznek az EU-nak ha kapnák pár üvegygyöngyöt vagy szivárványos zászlót. Boldog együgyűség.
Finnugor
2020. március 24. 13:55
Orbán nem járműipari zseni, csak a szakemberek, tanácsadók véleményét figyelembe veszi. Az igaz, hogy a politikai döntéseket ő hozza, ami az ellenzéknek nem tetszik. Nekik az évi 8% GDP zuhanás felel meg. Mint Gyurcsánynál annó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!