Nem gondolná, melyik hazai elemző kapott rangos nemzetközi elismerést a tűpontos előrejelzéseiért

2020. május 14. 08:01

Nem Vértes András és nem is az önmagukat listázó ellenzéki közgazdászaink, hanem a médiában kevesebbet szereplő, ám politikai helyett szakmai alapokon maradó vezető elemző, Suppan Gergely nyerte el a Consensus Economics előrejelzői díját.

2020. május 14. 08:01
null

Több száz elemzőt előzött meg

Suppan Gergely 2004 óta erősíti a Takarék Bank elemzőcsapatát, évek óta vezető elemző pozícióban – írja a fintech.hu.

Hozzáteszik, hogy a banknál töltött idő alatt számos díjat gyűjtött be a pénzintézetnek, az általa vezetett csapat például évek óta nyeri a Magyar Nemzeti Bank és a Reuters elemzőversenyt, Gergely neve pedig lassan egyet jelent a tűpontos gazdasági előrejelzésekkel.

Most a 2019-es évre adott több száz elemzőnél pontosabb prognózist,

ezért a Consensus Economics díjat nyerte el. A díj megnyeréséről a Takarék Bank blogja is beszámolt, illetve a Kossuth Rádió Felfedező című műsorában beszélgettek róla részletesebben Gergellyel.

„A Consensus Economics, a világ vezető nemzetközi gazdasági felmérési szervezete, amely havonta több mint hétszáz közgazdász felmérése alapján készíti el legfrissebb előrejelzését. A verseny több országcsoportban zajlik és a kelet-európai országok körében 2019-es évre adott prognózisával Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője lett az első. Suppan Gergely elmondta, mindenki részt vesz a versenyben, aki beküld valamifajta előrejelzést az adott évre, a verseny az automatikus. És úgy zajlik, hogy visszatekintően megnézi a Consensus Economics az előrejelzések alakulását. Tehát megnézi azt, hogy például a tavalyi évre tekintve már egy évvel korábban, januártól kezdve milyen előrejelzést adtak az egyes bankházak, illetve kutatóintézetek. Gyakorlatilag két éven keresztül folyik a verseny, 24 hónapon keresztül és úgy alakul ki a végeredmény, hogy minden egyes hónapban leadott előrejelzést figyelembe vesznek és a végén megnézik, hogy mi lett a végeredmény, a jövő évi versenyben már figyelembe veszik azt, amit idén januárban beküldtünk” – olvasható a Takarék blogon.

Makronóm-vélemény

A Makronómon számos esetben beszámoltunk arról, hogy milyen szisztematikus torzítások jelennek meg a gazdasági előrejelzésekben. Kiváló példa erre a szocialistákhoz közeli Vértes András intézete, a GKI – nem sok pontos előrejelzést ígér, hogy Vértes nemrég elismerte, nem csak a jobboldali, hanem már a baloldali kormányok alatt is tévedtek. Tegyük hozzá, ellentétes előjellel.

A listákba szerveződő ellenzéki közgazdászok az elmúlt hetekben több esetben adtak borús jövőképet a magyar gazdaságról, hangsúlyozva, hogy nagyobb állami eladósodásra és több segélyezésre lenne szükség a válság kezeléséhez.

Problémát jelent azonban, hogy a politikai motivációjú gazdasági jövendőmondást általában nem mérik hasonlóan objektív mércével, így a média felelőssége, hogy visszatekintve is mérlegre tegye az olyan megalapozatlannak tűnő nyilatkozatokat, előrejelzéseket és gazdaságpolitikai ajánlásokat is, amilyeneket legutóbb például Chikán Attila tett a Magyar Narancsban.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sors
2020. június 10. 21:44
Jó hír, meg is érdemelte! Tárki, GKI meg ballagjon haza.
Nehidd El
2020. június 10. 21:44
"Vértes nemrég elismerte, nem csak a jobboldali, hanem már a baloldali kormányok alatt is tévedtek. Tegyük hozzá, ellentétes előjellel." Vértes volna a legkisebb baj, de sajnos az EB, az IMF is rendre a nemzeti kormány kárára és a nemzetellenes (álbaloldali) kormányaink javára tévednek. Emlékezzünk csak, hány évig nyelték be boldogan Gyurcsányi mindennél nyilvánvalóbban hamis konvergenciaprogramjait.
madarpok
2020. június 08. 21:56
Gratulálok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!