Hazai tulajdonban a magyar bankszektor többsége, ebben már utolértük Ausztriát

2020. június 08. 11:08

Régiónkban egyedül Ausztria, és 2010 után immár Magyarország mondhatja el magáról, hogy a gazdasági fejlődéshez nélkülözhetetlen bankszektor többségi hazai tulajdonban van.

2020. június 08. 11:08
null
Oláh Dániel

„Ha azt nézzük, hogy mely országokban milyen a hazai és a külföldi bankok aránya, akkor Ausztria és Magyarország kimagaslik a többségi hazai tulajdonnal, valamennyi többi vizsgált országban szinte teljesen külföldi kézben van a bankszektor” – mutat rá a Növekedés.hu.

Hozzáteszik, hogy „Magyarországon a bankszektor mérlegfőösszegének 59,5 százaléka van magyar kézben, a nagyobb szereplők közül az  OTP, az MKB, a Budapest Bank, illetve a Takarékbank számít hazainak, de a kisebbek között is vannak hazaiak (például a Magnetbank, vagy a Gránit Bank).”

Eközben Csehország, Szlovákia és Románia bankszektorát teljes mértékben a külföldi bankok uralják,

előbbi kettőben több mint 85, míg utóbbiban több mint 75 százalék a külföldiek aránya, így – tegyük hozzá – ezen országokban a pénzügyi szektor döntései nem a nemzetgazdaságon belül, hanem külföldi bankközpontokban születnek meg.

Ennek persze, mint a portál felhívja a figyelmet, előnye lehet a nagyobb tőkeerő és a nemzetközi tapasztalatok, de az hátrány, hogy ezen szereplőknek nem elsőszámú szempontja a leányvállat országa, különösen egy válság esetén. 

A tőkének van nemzetisége

„Szerintem már a főáramú közgazdaságtant képviselők sem állítják többé, hogy a tőkének nincs nemzetisége. Elég ehhez megnézni a 2008-as pénzügyi válságot: Lengyelországban például a külföldi tulajdonú bankok még annak ellenére is menekülőre fogták, hogy a lengyel gazdaság teljesen rendben volt (a lengyel gazdaság volt az egyetlen Európában, amely még a válságban is növekedett – a szerk.). A gazdaság állapotára tekintet nélkül mégis visszavágták a hitelezésüket, mert a számukra fontosabb külföldi anyabankok problémáit helyezték az előtérbe. Ebben a pillanatban mindenki megértette, hogy a tőkének van nemzetisége, hiszen a külföldi bankközpontok határozták meg a Lengyelországban működő leánybankjaik viselkedését” – nyilatkozta a Makronómnak Marcin Piasecki, a lengyel Nemzeti Fejlesztési Alap alelnöke.

Kifejtik, hogy „Csehországban a hat nagybank egyaránt külföldi kézben van, és együtt a piac kétharmadát fedik le. Szlovákiában a domináns külföldi bankok mellett csak néhány szlovák oligarchának van bankja, a húsiparból ismert Penta-csoportnak rögtön kettő, a brókerként felívelő szlovák Tkac-testvéreknek egy. A román is teljesen külföldi bankrendszer, igaz a helyi kézben levő  Banca Transilvania fontos szereplő, mellette az államnak is van egy CEC elnevezésű kisebb bankja. Végül Lengyelország ebben is különutas, itt viszonylag jelentős, 44 százalékot jelent a hazai arány, de ezek szinte kizárólag állami főtulajdonú bankokat jelentenek (PKO, Pekao, BGK, Alior).”

(Fotó: MTI/Róka László)

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2020. június 09. 10:57
Szabad a verseny, akárcsak bank se kéne, ha nem lenne kötelező(?)(ez se biztos) a fizetés számlára utaltatása. Megtakarításra ott az államkincstár, aki pedig jobban bízik a reáliákban, annak mostmár ott a fizikailag kinyomtatott MÁP+. Magyarország aranya, azzal kiegészítve, hogy ellopni se tudják, mert névre szóló.
Pelso j.
2020. június 09. 10:57
A hazai tulajdonú bankokat ugyancsak fel tudja használni a politika, persze lenyúlásra. A külföldieket alig. A többi mese, hülyéknek.
KannibálTatárÚr
2020. június 09. 10:55
Aztán miért kelleneka gazdasági fejlődáshez bankok? Nélkülük sokkal jobban fejlődhetne a gazdaság. Egy felesleges balanc.
Menhetten
2020. június 09. 10:54
Az OTP vezérigazgatója 10 milliárd forintot bukott a disznóival... Az OTP-nél ezermilliárdos bevételból 420 milliárd profit ?! Hogyan lehetnek ezek még mindig szabadlábon ? Aljas szemétládák. Európában egyedül megfizettetik a számlatulajdonossal a havi számlavezetési díjat, majd ezután minden egyes utalásnál, jóváírásnál ÚJRA illetéket számítanak fel. A másik hatalmas aljassága az OTP-nek, hogy még a saját számláról, saját OTP automatánál felvett kp után is minden alkalommal "kezelési költséget" számítanak fel. Európa legszemetebb bankja, sajnos Magyarországon túlságosan is monopol helyzetben. Egyetlen egy másik, európai banknál vezetett számlámnál nem volt és nincs ilyen, csak az OTP-nél. Csányi egy gazember és nem pénzügyi látnok vagy zseni. A lopott pénzt meg költse a disznóira "úgyis egy szinten vannak." ( Hofi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!