Kilencezer környezetbarát munkahely létrehozását tervezik Angliában

2021. április 13. 09:53

Egy jelentés szerint Cumbriában (Anglia egyik nem-nagyvárosi és ceremoniális megyéje a North West England régióban) 9.000 zöld munkahely jöhet létre, ami jelentősen meghaladja a megye által tervezett szénbánya 500 fős kapacitását. A kormányt saját klímatanácsadói és számos tudós is erősen bírálta azon döntése miatt, mely a bányát áramtermelés helyett üzemanyag előállításra használná az acélgyártáshoz.

2021. április 13. 09:53
null

Az is a jelentésben olvasható, hogy a „zöld” munkahelyek Cumbriában többnyire a megújuló energia megnégyszereződéséből és az épületek jelentős mértékű felújításából jöhetnek létre a következő 15 évben. Emellett Cumbria Megyei Tanácsa vállalta, hogy szén-dioxid mentessé válik 2037-ig, a Zero Carbon Cumbria Partnership keretein belül.

A munkahelyek megteremtéséhez kifejezett magas befektetésre lenne szükség, ami a kormány elkötelezettsége a zöld ipari forradalom mellett, valamint az ország szegényebb területeinek felszámolása iránti érdeke miatt, megvalósulni látszik.

Karen Mitchell, a jelentést megrendelő Cumbria Action for Sustainability vezérigazgatója elmondta, hogy a munkahelyek szükségessége vitathatatlan, hiszen a megye egyes részei Anglia szerte a legszegényebbnek számítanak. Emellett olyan előnyökkel is járhat megvalósításuk, mint a csökkenő légszennyezés, a közüzemi számlák csökkenése és a környezetbarát utazás növelése.

„Sok olyan előnnyel jár, melyeket az emberek egy sötét lyukba küldésével nem lehet elérni.” – utalt a bányaprojektre Karen Mitchell.

A cumbriai tanács októberben hagyta jóvá a bánya tervét, majd később felülvizsgálatot indították az éghajlati jogszabályok alaposabb áttekintése érdekében. Ha jóváhagyják, a 165 millió fontos projekt 30 év alatt csaknem 2,7 millió tonna kokszot termelne. A kitermelt szén 85 százalékát exportra tervezik, de mivel globálisan nincs hiány ilyenfajta szénből, a projektben nincs igazi potenciál.

A filantróp, zöld munkahelyek projektjét finanszírozó alapítvány becslései szerint 5800 munkahely jöhet létre a megújuló energia, főleg a nap- és szélenergia területén. További 200 munkahelyet teremthet 250 000 cumbriai lakás utólagos felszerelése, valamint 500 munkahely válna elérhetővé a hulladékgazdálkodás területén, ezzel emelve az újrafeldolgozás arányát 90 százalékra.

Egy kormányszóvivő elmondta:

„Az Egyesült Királyság világelsőnek számít a klímaválság elleni küzdelemben, és eltökélt szándékunk kihasználni a gazdaság lehetőségeit és újjáépíteni azt 2030-ig, országszerte 2 millió zöld munkahely támogatásával.”

Hazánkban is találunk számos kezdeményezést, ami a cégek környezetbarát gondolkodását mozdítja elő. A Deloitte tavaly már 20. alkalommal hirdette meg a Zöld Béka díját. Az elismerést azok a kiemelkedően teljesítő közép-európai vállalatok kaphatják meg, melyek az adott év legjobb környezeti vagy fenntarthatósági jelentését készítik el. 2020-ban a Lidl Magyarországé lett a Legjobb Fenntarthatósági Jelentés díja, de az elmúlt évek győztesei között ott találhatjuk a Magyar Telekom Zrt-t és az OTP Bank Nyrt-t is.

A cikk szerzője Pál Fanni.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2021. április 14. 13:24
Fogta tehát az ÚRisten az embert, és elhelyezte az Éden kertjében, hogy művelje és őrizze azt. Ezt parancsolta az ÚRisten az embernek: a kert minden fájáról szabadon ehetsz, de a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert azon a napon, amelyen eszel róla, halállal lakolsz! Jó hosszúra nyúlt ez a nap - de már esteledik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!