Joe Biden internetes hálózatfejlesztési tervei komoly port kavartak

2021. április 17. 10:47

A Biden-kormány infrastrukturális fejlesztési tervei már készülőben vannak, melyek összértékükben meghaladhatják a 3 billió dollárt. A tervek egyik sarkalatos pontja pedig a digitális szakadék áthidalására irányul.

2021. április 17. 10:47
null

A több mint 100 milliárd dolláros támogatást a telekommunikációs szolgáltatók kapják, hogy szélessávú, vezeték nélküli internetet biztosítsanak mindenhol. Céljuk, hogy 1 Gbit/s sebességet érjenek el mind a feltöltések, mind a letöltések során. Azonban kérdés, hogy a kormány hogyan osztja szét a támogatást az IT vállalatok között.

Sokan megkérdőjelezik, hogy valóban szükséges-e mindenhol ez a nagyteljesítményű, vezeték nélküli internetelérés és a szélessáv, amikor már számos helyen elérhető a vezetékes internet, mely teljesen jól működik.

Az AT&T jelenleg már 1,1 millió vidéki helyszínt lefed a 4G vezetékes internet szolgáltatásaival, azonban stratégiájuk szerint a jövőben már vezeték nélküli kiépítéseket is szeretnének folytatni.

Fontos azt is megjegyezni, hogy míg a T-Mobile vagy a Verizon szolgáltatók kifejezetten futnak az 5G lehetőségek után, addig az AT&T csupán a fogyasztói igények változására reagál. Így az ő átállásuk egy sokkal lassabb és kimértebb folyamat lenne.

Azonban nem csak az AT&T az egyedüli hang, akik felszólaltak a teljes szélessáv ellen. A Wireless Internet Service Providers Association csapata is kifejezte nemtetszését a tervvel kapcsolatban. Szerintük a finanszírozási programnak a fogyasztói igényekhez kellene alkalmazkodniuk, és lényegében olyan hálózatok kialakítását javasolnák, amelyek a későbbiekben korszerűsíthetőek, fejleszthetőek lennének, amennyiben igény van rá. Pénzpazarlásnak vélik, hogy olyan helyszíneken is ragaszkodik az állam a vezeték nélküli hálózatok kiépítéséhez, ahol már vezetékkel biztosított az internet elérése.

Biden elnök a következő hetekben várhatóan bemutatja majd az infrastruktúrális fejlesztési tervek további részleteit is, és az is ki fog derülni nemsokára, hogy miként fogja kezelni a digitális megosztottságot.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!