Zöld trendek alakítják az építészetet

2021. április 05. 22:20

Bolygónk megmentése olyan ügy, amely azonnali figyelmet igényel minden iparág részéről, különös tekintettel az építészet vagy tereprendezés szempontjából. Szerencsére a környezetvédők, a tervezők és az építészek erőteljes összefogása van kibontakozóban, hogy a mindennapi életünk zöldítésének legjobb módjaival álljanak elő.

2021. április 05. 22:20
null

Az építészeti trendek működéséhez a funkcionalitás, stílust és szórakoztatást kell középpontba helyezni. A környezetbarát tervezés komoly kihívást jelent sok hagyományos formatervezési minta számára, de ha továbbra is a zöld trendeket szorgalmazzuk, azok nagy hasznot hozhatnak. Íme néhány a ma megjelenő vagy erősödő trendek közül. 

Zöld tetők

A zöld tetőknek sikerült megváltoztatni a városi területek tájképét. A  növényzet által borított zöld tetők szebb esztétikai vonzerőt biztosítanak, és csökkentik bármely épület energiafogyasztását. Ezek megtervezése azonban nem könnyű feladat, mivel nem csak néhány gyomnövény nő a munkaterületünk vagy a nappalink felett. A jól megtervezett zöldtetők vízelvezetéssel, öntözéssel, gyökérzárókkal és vízálló membránokkal járnak. 

Városi kertek

A nagyvárosokban élő emberek folyamatosan keresik a környezetbarát életmód lehetőségeit, ennek egyik módja, a saját részre történő termesztés. Mivel a sűrűn lakott városokban a kerti lehetőségekhez nehezen lehet hozzáférni, ezért jellemzően háztetőket használhatók erre a célra. Számos épületen utólagosan alakítják ki, mivel a tetőtéri kertek népszerű eladási lehetőséggé váltak. A befektetők és a vásárlók egyaránt profitálhatnak a városi kertekből. 

Élő anyagok

Az elmúlt időszak legizgalmasabb építészeti és tervezési trendje. Az élő anyagok fejlődése olyan biológiai vegyületekre vonatkozik, amelyek növekedési tulajdonságokkal rendelkeznek. Néhány olyan anyag, amelyről várhatóan hamarosan teljes termelést érünk el, melyek baktériumokból és gombákból álló építőanyagokká lesznek. Az egyik találmány, amelyre a világ még vár, az a baktériumokkal telített önálló beton, amely új vegyület formájában képes megkötni a körülötte lévő anyagokat. Az anyag képes behatolni és növekedni a beton pórusaiban, hogy aztán javítsa a szilárdságát és tartósságát.  

Használt konténerek újrafelhasználása

Évtizedek óta a szállítótartályok nem másak, mint olyan dobozok, amelyek rozsdásodnak és port gyűjtenek a kikötőkben. Ez azonban megváltozott. Az egyik növekvő tendencia magában foglalja ezen konténerek újrafeldolgozását és felhasználását építőelemként a fenntartható és megfizethető lakhatási és üzleti területek számára. Üres vászon megjelenésüknek köszönhetően nagyon érdekes tervezési megoldások alkalmazhatók konténer épületekre és egységekre. Könnyen szerelhetőek rá napkollektorok és más energiatakarékos berendezések, segédprogramok, amelyek tovább csökkenthetik az energiafogyasztást ezzel növelve ezeknek a sokoldalú egységeknek a fenntarthatóságát.  

Zöld világítás

A világítás gyakran elhanyagolt, de döntő része minden térnek. A biztonság és a funkcionalitás növelése érdekében egyes helyiségeknek, például az utcáknak, az aluljáróknak és a raktáraknak állandó hozzáférést kell biztosítani a megvilágításhoz, amely rengeteg szennyezést és energiapazarlást eredményezhet. Más épületek, például a sportarénák általában televíziós műsorokat és élő közönséget biztosítanak, ami azt jelenti, hogy erős megvilágításra van szükségük, ez hagyományosan sok energiát pazarol és extra karbantartást igényel. A folyamatosan javuló LED-technológiának köszönhetően az építészek és a tervezők megfelelő világítást biztosíthatnak, szükségtelen karbantartási és energiapazarlási költségek nélkül. Az optikai és elektromos alkatrészek legújabb generációja hozzájárul, azok magas energiahatékonyságához. 

Erőforrás menedzsment

Az építészet célja, hogy a városépítést és a dekonstrukciót a legkisebb ellenállás útjára terelje. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a rendelkezésre álló forrásokból, a már meglévő, de használaton kívüli, bontásra ítélt épületekből. Jó megoldás ezeket nyilvános terekké, mint például parkokká és játszóterekké alakítani. Ez a gyakorlat csökkenti az újrahasznosító központokba és hulladéklerakókba történő szállítás költségeit és széndioxid-lábnyomát. 

Oktatási terek

A fenntarthatóságot elősegítő és a zöld energiára tanító terekkel felnővő gyerekek megkaphatják a számukra szükséges ismereteket és szokásokat, amelyeket a jövőben felhasználhatnak. Számos olyan tér van, amely egyaránt próbálja szórakoztatni és edukálni őket. Elősegítik a felfedezés érzését és növelik a gyakorlati, élményszerű oktatási lehetőségeket. A közösségi tudatosság és innováció a fenntartható tájépítészettel kombinálva megváltoztathatja a jövő generációinak szokásait. 

Remélhetőleg ezek az új trendek normává válnak az építés, a dekonstrukció és a tervezés terén. Ha ez bekövetkezik, akkor zöld jövő vár ránk és számos újítás az építészet és a dizájn területén.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. április 06. 22:56
Marketing. A Co2 kibocsátáson és a többi lényeges kérdésen nem változtat az a pár szar kóró a tetőn (miközben csak a felhasznált beton kiégetéséhez (cement) annyit használnak el, mint a tetőn lévő "visszatermelés" egymilliószorosa. Ja, és a k. sok üvegről nem beszéltünk, ami miatt mindenhova léágkondi kell. Humbug.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!