Akár 1 billió dollár is áramolhat a környezetvédelmi megoldások finanszírozásába

2021. május 31. 22:47

A Health Behaviour in School-Aged Children (HSBC), a World Resources Institute (WRI) és a World Wide Fund for Nature (WWF) közös kezdeményezésének eredménye a múlt héten bemutatott klímastratégia.

2021. május 31. 22:47
null

A 100 millió dolláros globális kezdeményezés célja a környezetkímélő gazdaság kiépítésének felgyorsítása és a klímaváltozással küzdő vállalatok finanszírozása. A partnerség három fókusza a szén-dioxid csökkentési technológiák fejlesztésére, a biológiai sokféleséget védő és helyreállító projektekre, valamint a megújuló energiaforrásokra való áttérésre helyeződik.

Céljuk, hogy ezzel az összeggel olyan fenntartható projekteket és vállalatokat támogassanak, melyek finanszírozási akadályokkal szembesülnek, vagy a politikai helyzet miatt nem tudnak érvényesülni. A kezdeményezést 2020 októberében jelentették be először és a HSBC céljai szerint 2050-ig teljesen párhuzamba tudják majd állítani a Párizsi Megállapodás céljaival is. 

Számításaik szerint 2030-ig körülbelül 750 milliárd és 1 billió dollár közötti összeget tudnak biztosítani az ügyfeleiknek. Ezt elősegíti az is, hogy a bankok ígéretet tettek arra, hogy az egész pénzügyi szektorban felgyorsítják a katasztrofális klímaváltozás elkerülését segítő megoldások folyamatát.

A Climate Solutions Partnership elnevezésű együttműködés egyesíti a HSBC pénzügyi szakértelmét a WRI és a WWF tudásával és tapasztalatával a klímaproblémák megoldásában: 

  • A projekt egyik fókusza az, hogy a helyi partnerek hálózatával együttműködve hozzájárulnak a szén-dioxid megkötéséhez, miközben növelik a társadalom és a környezet ellenállóképességét az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett piacokon.
  • Világszerte több mint 20 projektet támogatnak a vizes élőhelyek és erdők védelmében és újjáélesztésében, valamint a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása érdekében.
  • Banglades, Kína, India, Indonézia és Vietnám együttesen a világ energiafogyasztásának több mint 35 százalékát használják fel, így a projekt harmadik pilléreként a megújuló energiaforrások kiterjesztésére fókuszálnak Ázsia országaiban.
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója elmondta, hogy a tiszta energia, a tiszta közlekedés és a környezetvédelem elengedhetetlen a mai világban, és nem csak egyénileg, de üzleti szempontból is fontos érdek.

Az együttműködés tehát elősegíti a fenntartható innovációk széleskörű támogatását, és olyan kapcsolati tőkét biztosít számukra, mellyel könnyedén elérhetnek vezető egyetemekhez és kutatóintézetekhez. A projekt első kísérlete már sikeresen be is fejeződött, mely során 5 vállalkozást karoltak fel, és az első élő kihívás még ebben az évben megkezdődik.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!